Skip to main content
Home » Summer Vibes » Dankzij dit label heb je zekerheid over de kwaliteit van je voedsel
Summer Vibes

Dankzij dit label heb je zekerheid over de kwaliteit van je voedsel

Hapjes, sauzen, groentesalades.
Met dank aan
Hapjes, sauzen, groentesalades, verschillende soorten vlees én vegetarische alternatieven: consumenten kopen liefst alles op één plaats.
Hapjes, sauzen, groentesalades.
Met dank aan
Hapjes, sauzen, groentesalades, verschillende soorten vlees én vegetarische alternatieven: consumenten kopen liefst alles op één plaats.

Organiseer je deze zomer een barbecue? Bij de Keurslager vind je niet enkel een ruim assortiment van lokaal vers vlees en vegetarische alternatieven, maar ook heel wat verrassende bijgerechten en hapjes! Interview met General Manager Marc Van Tilborgh.

Wat onderscheidt een Keurslager precies?
Marc Van Tilborgh.

“Een Keurslager is eerst en vooral een gediplomeerde, ambachtelijke en zelfstandige slager die zelf bepaalde waren produceert die typisch zijn voor zijn regio. Maar wat hem echt uniek maakt, is dat hij zich er met zijn vrijwillig lidmaatschap als Keurslager toe verbindt om te voldoen aan meerdere strenge kwaliteitseisen. Vanuit onze organisatie lichten we namelijk jaarlijks elke slagerij volledig door aan de hand van een keurrapport. We kijken daarbij onder meer naar de kwaliteit van de bedrijfsvoering, de uitstraling en zeker ook de hygiëne.”

“Dat laatste gaat bijvoorbeeld over het reinigings- en ontsmettingsplan dat in orde moet zijn en worden toegepast, maar we hebben als organisatie ook een raamakkoord met een dienst voor ongediertebestrijding die bij iedere aangesloten slagerij vier keer per jaar langskomt voor een preventieve inspectie. Bovendien organiseren we ook de bacteriologische analyses van producten en onaangekondigde productcontroles. Voldoet een lid niet aan alle eisen, dan riskeert hij zijn lidmaatschap te verliezen. We zijn zo al sinds 1983 de enige zichzelf controlerende slagersorganisatie in België. Met ons label ontzorgen we de consumenten en hoeven zij zich geen vragen meer te stellen bij de kwaliteit van hun voedsel.”

Op welke manieren ondersteunen jullie deze slagers nog zoal?

“Met onze keurklassen geven we hen de kans om zich permanent bij te scholen over tal van elementen die verbonden zijn met het slagersberoep: productkennis, management, personeel, verloning,… Verder organiseren we maandelijks in iedere regio een werkgroepvergadering waarbij onze leden kunnen samenkomen en kennis, recepten of ideeën uitwisselen.”

“Zo zijn ze een sparringpartner voor elkaar en kunnen ze elkaar beter maken. Elk event is een combinatie van nationale en regionale themapunten. Ieder jaar organiseren we ook de ‘Kristallen Kroon’, een prestigieuze nationale wedstrijd waar Keurslagers het tegen elkaar opnemen rond één bepaald product. De beoordeling gebeurt door een professionele jury met aan het hoofd Peter Goossens van het Hof van Cleve. Wat marketing en communicatie betreft, kunnen onze Keurslagers steeds bij ons terecht voor het maken van een folder of flyer, maar we werken ook samen met mediapartners zoals bijvoorbeeld dit najaar voor een VTM-programma. Uiteraard kunnen leden ook steeds bij ons terecht voor vragen en advies over alle mogelijke onderwerpen.”

Waar komt het vlees dat jullie aanbieden vandaan? En waarom is dat zo belangrijk?

“Keurslagers werken vooral met Belgisch en grotendeels zelfs met lokaal vlees. Enkel voor sommige specifieke regionale vleessoorten werken we met buitenlandse producenten. Daarnaast dragen we duurzaamheid hoog in het vaandel, en daarbij beperken we ons niet tot de slagerij zelf. Ook van de producenten en toeleveranciers waarmee onze leden samenwerken, wordt geëist dat ze maatregelen nemen op het vlak van duurzaamheid. Van ieder product kunnen we perfect nagaan wat de herkomst is.”

“Dat wordt nog vergemakkelijkt dankzij de korte keten die we nastreven: onze slagers weten maar al te goed waar hun Kwaliteitsvlees vandaan komt. Hierdoor krijg je automatisch ook een product dat verser en smaakvoller is. De consument wil immers ook gewoon een lekker en goed product. Keurslagers hebben de kennis en kunde om in te spelen op heel wat specifieke noden en vragen van klanten. Zo hebben we ook voor vegetariërs een groeiend gamma en blijven we mee evolueren met de continu veranderende vragen in de markt. Dat kan trouwens in iedere regio verschillen, dus ieder lid heeft dan ook de vrijheid om zijn assortiment daarop aan te passen. We distantiëren ons daarentegen liever van de prijzenslag die zich momenteel in de retail afspeelt, maar bieden in ruil dus wel topkwaliteit, duurzaamheid en een persoonlijke service.”

Waarom is een Keurslager deze zomer de ideale plaats voor barbecue-inkopen?

“Consumenten worden graag ontzorgd en kopen liefst alles op één plaats. Bij ons vind je daarom een ruim gamma aan barbecuevlees. Je kan traditionele producten zoals hamburgers, satés en barbecueworsten kopen, maar ook heel wat verrassende producten. Ik denk dan aan een grote chateaubriand om te slowcooken of een degustatiebarbecue waarbij de stukjes kleiner zijn, maar je meteen wel een groot assortiment hebt. Indien gewenst kan je bij ons meteen ook terecht voor aperitiefhapjes, groentesalades, sauzen,… Ook vegetarische alternatieven zijn beschikbaar. Een barbecue organiseer je nu eenmaal meestal met familie of een groep vrienden die vaak verschillende smaken en voorkeuren hebben.”

Next article