Skip to main content
Home » Summer Vibes » Borgloon: kunst en erfgoed in een adembenemend landschap
Sponsored

Zin in een deugddoende wandeling? Of liever het zadel op voor een tocht langs moderne kunst? Of nee, wacht: vooral trek in een vleugje historisch erfgoed? Voor de twijfelaars en de meerwaardezoekers onder ons: de knoop doorhakken wordt in Borgloon wel érg gemakkelijk gemaakt, want daar van je deze 3 vliegen in één dag.

Foto: Gijs Van Vaerenbergh

In het hart van de fruitstreek, omring door het typische Haspengouwse landschap, ligt Borgloon. Een schitterende regio, de ideale plek om uitgebreid te wandelen en te fietsen. Het gros van de tochten vertrekt vanaf de Stroopfabriek: niet alleen een boeiend belevingscentrum over de fruitteelt en de productie van stroop, maar ook een toeristisch infopunt en een verhuurder van fietsen. De populairste fietsroutes vind je langs de fruitroute, de wandeltochten kan je heerlijk combineren met de pracht van de omgeving: PIT-wandelingen die de vele kunstwerken in openlucht ontvouwen, een foto- of historische wandeling of misschien een speurneuzentocht met het hele gezin? De tochten zijn naar believen te combineren of uit te breiden met bijkomende lussen: naar het befaamde doorkijkkerkje bv., of naar de typische Haspengouwse kerkdorpen.

Het historische centrum van Borgloon.

Foto: Stijn Anthonissen

Genereus aanbod

Vorig jaar bleek de gerenoveerde Sint-Odulfuskerk de publiekslieveling van de Erfgoedprijs. Behalve de geslaagde renovatie pakt de kerk uit met een moderne kunstinstallatie: zij vertelt het verhaal van drie mystieke vrouwen: Christina, Jutta en Lutgardis. Het middeleeuwse centrum van Borgloon heeft nog meer fraais in petto: het oude stadhuis, het kanunnikenhuis en binnenkort het gloednieuwe, historischebelevingscentrum Graaf. Leent Borgloon zich uitstekend voor een uitstap in de zomer, in het najaar is het zeker een aanrader om je wandeling of fietstocht te koppelen aan een bezoek aan één van de vele landbouwbedrijven, fruitboerderijen of wijngaarden in de streek. Trek zeker naar de fruitveiling, waar het gonst van de activiteit. Zo kan je het oogstseizoen combineren met één van de vele andere troeven die Borgloon zo royaal uitstalt!

Next article