Home » Summer Vibes » Average Rob: “Ik hoop dat ik mensen kan inspireren”
Toerisme

Average Rob: “Ik hoop dat ik mensen kan inspireren”

De multimediale duizendpoot Average Rob is de jongste tijd niet meer van ons smartphonescherm weg te denken. Nadat hij al photoshoppend het internet veroverde met bewerkte foto’s van mediasterren, duikt hij nu ook regelmatig op als reporter in filmpjes van Humo of als radiopresentator op Studio Brussel, aan de zijde van dj ‘Omdat Het Kan Soundsystem’. Het duo maakt sinds enkele jaren ook het mooie weer op fuiven en festivals. The sky is the limit voor Average Rob, zo lijkt het. De zomer van 2019 is alvast aardig volgeboekt.

Tekst: Diederik Vandendriessche – Foto’s: Kris Van Exel

“Ik zou mezelf een content creator noemen”, zegt Rob als we hem vragen hoe we hem eigenlijk moeten omschrijven. “Sommigen gebruiken de term ‘internetfenomeen’, maar dat zegt tegelijkertijd veel en weinig. Fenomeen vind ik te bombastisch, maar het is wel een feit dat mensen mij vooral van het internet kennen.”

Je maakte al memes toen het woord eigenlijk nog niet eens bestond.

“In het begin werkte ik enkel met Photoshop. Ik ben geen schilder of tekenaar, maar dat programma bood mij de mogelijkheid om de rare gedachten die ik in mijn hoofd had, te visualiseren. Wat ik toen maakte, zou je achteraf memes kunnen noemen, maar dan zonder de tekst erboven. Het waren gewoon grappige beelden. Als voormalige marketingstudent wist ik dat het belangrijk was om een rode draad te hebben en mijn rode draad was glamoureuze fotoshoots van supersterren compleet onderuit halen.”

“Humo heeft dat opgepikt met een reeks van alle Rode Duivels voor het EK in 2016 en vervolgens liet men mij ook als videoreporter optreden, onder meer op festivals. Dat kreeg online veel bijval bij een jonger publiek en daarom ben ik heel snel gegroeid als Humo-gezicht. Ik denk dat jongeren vooral mijn ‘edginess’ en scherp randje leuk vinden. Ze zien dat ik ben wie ik ben en dat ik niet in de rol kruip van bijvoorbeeld de professionele reporter. Ik ben eigenlijk vrij authentiek en hanteer mijn eigen stijl. Het hoeft allemaal niet zo afgelikt te zijn.”

Ik ben eigenlijk vrij authentiek en hanteer mijn eigen stijl. Het hoeft allemaal niet zo afgelikt te zijn.

Je bent plots van reporter op de festivalweide uitgegroeid tot ‘performer’ op het podium.

“Op een gegeven moment kwam Jasper Donkers bij Humo stage lopen als student journalistiek. Na onze eerste samenwerking besefte ik al snel dat hij een supertalent is en inmiddels is hij mijn vaste cameraman geworden. Jasper is ook een veelgevraagde dj, onder de naam ‘Omdat Het Kan Soundsystem’. Hij was toen een van de dj’s van de filefuif op Studio Brussel en op een bepaald moment vroeg hij me of ik geen zin had om op te treden als mc. Ik werd meteen voor de leeuwen gegooid: mijn eerste keer was in de Oktoberhallen in Lebbeke op een gigantisch podium voor 5.000 aanwezigen. Alles wat daarna kwam, leek veel kleiner. Mijn stress was dus meteen weg!”

“Sindsdien ben ik de vaste mc geworden. We worden vaak geboekt voor scoutsfuiven en festivals. Daarnaast hebben we inmiddels ook onze vaste show op StuBru, ‘Boitlyfe’, waarin we telkens een dj-set brengen op de radio. We hebben ook een kledinglijn uitgebracht waarin we slogans integreren die populair zijn geworden, zoals ‘boitten met de boys’.”

Je claimt het woord ‘boit’. Wat is de essentie van de ‘boit’-levensstijl?

“Wij claimen het woord ‘boit’ – gebaseerd op het Franse woord ‘boîte’ of ‘nachtclub’ – hoewel dat in het dorp waar ik ben opgegroeid, Overijse, een heel gebruikelijk woord is. Dankzij onze Humo-video’s weet iedereen in Vlaanderen nu wat boitten is. Het heeft altijd met feesten te maken. Mensen denken soms wel eens dat boitten marginaal is, maar je kunt ook boitten met vrienden op een afterwork. Het is een synoniem voor feesten en voor ons betekent dat helemaal uit de bol gaan, maar voor iemand anders kan dat misschien op een rustigere manier.”

Wat brengt de zomer?

“Een goed gevulde agenda om te beginnen. Er komen zelfs al aanvragen voor oktober binnen. Half mei stonden we op Arendonk zingt en swingt. Genk on stage en de Lokerse Feesten komen eraan. Onze set is heel energiek. Tijdens het eerste half uur brengen we telkens een aantal commerciële classics, en dan is het stevige drum ’n’ bass, dubstep en psytrance, harde nummers waarop iedereen zich helemaal kan laten gaan.”

Wat is voor jou de ideale zomer?

“Ik ga heel graag naar festivals om daar te werken als reporter, maar ook om de sfeer op te snuiven. Een festivalterrein is altijd een utopische plek, waar iedereen naartoe gaat om gedurende enkele dagen volop te genieten. Festivals zijn gewoonweg vakantie in eigen land. Nu sta ik zelf op het podium en dat doe ik eigenlijk nog liever. Je krijgt heel veel liefde van het publiek. Mensen zijn blij om je te zien. ‘Omdat Het Kan Soundsystem’ en ik zijn daar heel dankbaar voor.”

Een festivalterrein is altijd een utopische plek, waar iedereen naartoe gaat om gedurende enkele dagen volop te genieten.

En als je niet moet werken, wat doe je dan het liefst in de zomer?

“Gewoon op vakantie gaan, ver weg. De zomer is chillen. Mijn favoriete plekken tot nu toe zijn Bali en Shanghai: in Bali ben ik vorig jaar op vakantie geweest met mijn vriendin en in Shanghai heb ik ooit als stagiair gewerkt in een skateshop, toen ik marketing studeerde aan hogeschool UCLL in Leuven. Shanghai is het New York van Azië: heel westers, maar toch nog loyaal aan de eigen cultuur. De stad heeft een grote impact gehad op wie ik vandaag ben. Ik ben daar op creatief vlak opengebloeid.”

Hoe zie je Average Rob verder evolueren?

“Ik leef van dag tot dag. Ik focus niet op een bepaald doel. Samen met ‘Omdat Het Kan Soundsystem’ grijp ik de kansen die zich aanbieden. Tot nu toe heeft dat geloond. We willen ook een voorbeeld zijn voor jongeren door gewoon te doen wat we graag doen. Ik hoop dat dat mensen kan inspireren. Als je in iets gelooft en je denkt dat je er goed in bent, ga er dan gewoon voor. Ik ben zelf ook maar een heel normale gast die gewoon hele leuke dingen doet omdat ik dat zelf wil doen en omdat ik geen schrik heb om te falen. Het is eigenlijk niet zo moeilijk. Mensen moeten meer durven.”

Next article