Home » Summer Vibes » Aan de toog met de zytholoog
Summer Vibes

Aan de toog met de zytholoog

bier
bier

Van je hobby je beroep maken, is dat niet voor iedereen de ultieme droom? David Aerts en Nico Janssen voegden de daad bij het woord. Maak kennis met deze twee professionele zythologen, ondernemers en ervaren bierliefhebbers!

“Zolang ik me kan herinneren, stroomt de liefde voor bier door mijn (bloed)vaten. Sinds 2017 tap ik niet enkel informeel moppen aan de toog, maar ook professioneel pintjes achter die van mezelf. ‘Makadam’ – mijn bierbar gespecialiseerd in Belgische speciaalbieren – zag het daglicht op de Grote Markt te midden van alle Mechelse schoonheid. Vervolgens vermenigvuldigde mijn liefde voor bier zich exponentieel in de jaren die volgden met als resultaat een diploma biersommelier, een eigen gebrouwen bier ‘Patron’ en de start van workshops ‘bierproeven & foodpairing’.”

“Wanneer Paul Jambers me de iconische vraag stelt, antwoord ik volmondig: ‘Een voorliefde voor alles wat mensen samenbrengt!’ De combinatie van onze onuitputtelijke Belgische biertradities met die van de immer vernieuwende craft scène creëert een drive die het beste in mijn ondernemerszin naar boven haalt. Net als UNESCO wil ik me engageren om de biersector – sinds 2016 erkend als erfgoed – continu (op) te waarderen.”

“Zelf streef ik ook naar vernieuwing: is het niet in de bar, dan wel binnen mijn smakenpallet: ik laat me graag verrassen en kies tijdens het vullen van mijn winkelkar steeds resoluut voor de nieuwe underdog in het rek. Met eindeloos veel persoonlijke invloeden is het onmogelijk om slechts één bier te bekronen tot favoriet. Al moet ik toegeven dat zure bieren zoals Oud Bruin of een fles Oude Geuze steeds een speciale plek zullen hebben in mijn hart.”


“Het begon zoals bij velen in mijn puberjaren. Ik dronk graag pintjes op café of tijdens een lokale fuif. Het ging toen echter vooral om de kwantiteit… Later werd mijn interesse in bier groter en leerde ik kwaliteit meer appreciëren. Ik volgde een opleiding ‘zythologie’, startte mijn Instagram ‘Belgianbeerlover’ en bezocht tal van brouwerijen, bierfestivals en biercafé’s. Buiten biertjes nuttigen, deel ik mijn passie ook graag met anderen.”

“Mijn liefde voor bier is een ‘way of life’ geworden. Dat zorgt ervoor dat ik instinctief afweeg welk bier ik op dat moment verkies: de zacht zoete, licht gebrande dubbel die ik bestel bij een pak frietjes met stoofvlees of een degelijke Belgische tripel die ik graag drink in mijn stamcafé. Iedere keer past mijn bierkeuze perfect bij het moment en mijn gevoel.”

“Zodra de temperaturen er een beetje naar zijn, ben ik buiten te vinden. Het gevoel van de zon op een gezellig terrasje beïnvloedt mijn bierkeuze. Dan ga ik op zoek naar een dorstlessend bier met verfrissende zurige toetsen zoals een Oude Geuze of tropische bittere aroma’s zoals in een IPA. Op dit moment zijn mijn favoriete bieren dan ook een 3 Fonteinen Oude Geuze of een XX Bitter van Brouwerij De Ranke. Als het eens wat meer mag zijn, bestel ik graag een Avec Les Bons Voeux van Brasserie Dupont.”

Next article