Skip to main content
Home » Summer Vibes » 5 picknickplekken met zicht op het museum
Summer Vibes

5 picknickplekken met zicht op het museum

Le Bois-du-Cazier in Charleroi.
Le Bois-du-Cazier in Charleroi.
Le Bois-du-Cazier in Charleroi.

Smeer je boterhammen en trek eropuit naar het museum. Langs het water, in het gras of tussen de kunstwerken: deze musea zijn omringd door perfecte picknickplekken.

1

PARCUM en Abdij van Park

Vlakbij Leuven ligt PARCUM, museum voor religieuze kunst en cultuur. In de twaalfde eeuw liep het domein nog vol met paters, tegenwoordig vind je er vooral wandelliefhebbers. PARCUM is specialist in alles wat met religieus erfgoed te maken heeft. Of je nu gelovig bent of niet, hier wordt je wereldbeeld even door elkaar geschud. Praat nog wat na op je picknickdeken. Het omliggende park met vijver biedt een uitzicht op het eeuwenoude gebouw.

2

Plantentuin van Meise

Op een boogscheut van het bruisende Brussel ligt een oase van rust: de Plantentuin Meise. Dit plantenparadijs herbergt niet alleen meer dan 18.000 plantensoorten, maar ook een dromerig kasteel uit de 12de eeuw. Strek je benen en f laneer op de mooi aangelegde wandelpaden en door serres.

3

Villa Empain en Ter Kamerenbos

Bij een chique villa hoort een zwembad, toch? Dat dacht ook Michel Polak toen hij in 1931 Villa Empain neerzette. Wie fan is van een knap staaltje art deco, is hier aan het juiste adres. Een hongertje? Wandel door naar het groenste deel van Brussel: Ter Kamerenbos. Een begeerde plek voor een lunch in openlucht of gewoon, om even lekker niets te doen.

Villa Empain.

4

Bois du Cazier en zijn terrils

Dat Charleroi vroeger een machtige industrie had, weerspiegelt zich nog in Le Bois-du-Cazier. Aan de rand van de stad ligt een oude steenkoolmijn die geklasseerd is als Unesco Werelderfgoed. Een plek van noeste arbeid, tot er in 1956 een catastrofe gebeurde. Een verhaal dat aan je vel kleeft. Picknicken doe je in het gigantische domein rond het museum, tussen de terrils.

5

Middelheimmuseum

Zin in een portie kunst tijdens de lunchpauze zelf? Spreid je picknickdeken dan uit middenin het museum. Meer bepaald: in het Middelheimmuseum in Antwerpen, een park waar niet alleen bomen staan, maar ook beeldhouwwerken van beroemde kunstenaars.


Met de museumpas bezoek je deze musea gratis, net als tweehonderd andere Belgische musea. Meer info op museumpas.be


Next article