Skip to main content
Home » Summer @ Home » Met wit-rood kriskras door Vlaanderen
Gezond Leven

Met wit-rood kriskras door Vlaanderen

GR-route
GR-route

Grote Routepaden biedt langeafstandswandelingen aan in Vlaanderen. In het aanbod van 25 GR’s en streek-GR’s vindt iedereen een route naar eigen smaak en conditie. Wij selecteerden er drie, zo kan iedereen deze zomer op weg in eigen land.

1 GR 128 Vlaanderenroute: ideaal voor een meerdaagse trektocht

De GR 128 maakt zijn naam van Vlaanderenroute helemaal waar. Wie van Kemmel naar Teuven wandelt, doorkruist gans Vlaanderen en krijgt 473 km lang een verrassend rijke variatie aan natuurschoon en cultuurhistorisch erfgoed gepresenteerd. Vanaf de start in Kemmel word je geconfronteerd met de littekens van de ‘Groote Oorlog’, stille getuigen van het geweld van meer dan honderd jaar geleden. Voorbij de Frontstreek liggen kastelen en provinciale domeinen op je route en langs de boorden van de Leie stap je Gent binnen. In deze bruisende stad maak je kennis met de Schelde, de machtige rivier die je zal begeleiden tot aan de Dender. De heuvels van de Brabantse Kouters lonken in de verte. In het Dijleland kan je een bezoek brengen aan Leuven, eeuwenoud maar nog steeds springlevend. Je steekt de grens met het Hageland over waar abdijen de aandacht trekken. Naadloos beland je in Haspengouw tussen de fruitboomgaarden. Sint-Truiden en Tongeren zullen je kunnen bekoren. Je steekt de Maas over en verkent een stukje Nederland. Met het eindpunt in zicht kan je genieten van het idyllische landschap van de Voerstreek, het wandelparadijs bij uitstek.

2 Streek-GR Dijleland: perfect voor stevige dagtochten

De Streek-GR Dijleland maakt een lus van 131 km en brengt je in zeven dagetappes door de verrassende valleien van de Dijle, Voer, Laan, IJse en Zenne. Je beleeft het allemaal: mysterieuze moerassen, donkere bossen, riviertjes die hun bestemming zoeken en holle wegen die het licht vertragen. Hoewel de regio dooraderd is met verkeerswegen, is er in Vlaanderen wellicht geen vergelijkbaar GR-traject waarop zoveel te beleven valt qua afwisseling in boeiende natuur en cultuur. Je vertrekt in het historische centrum van Leuven en verkent het Groot-Begijnhof. Langs het Kasteel Arenberg wandel je tot in de Doode Bemde en het Grootbroek, parels van natuurreservaten. In Tervuren is de geschiedenis nooit veraf. Door talrijke snippers unieke natuur kom je in Mechelen. Door het vogelrijke Mechels Broek en genietend van weidse landschappen langs het jaagpad van de Dijle stap je tot in Haacht langs de antitankgracht, sporen van de Tweede Wereldoorlog. Je klimt langs holle wegen naar de Kesselberg met een prachtig uitzicht over Leuven. De route flirt even met het Hagelandse Heuvelland maar al gauw daal je weer af naar de Dijlevallei en bereik je opnieuw het hart van deze universiteitsstad.

3 GR 5A Kustroute

Een onvervalste GR-ervaring langs de Vlaamse kust, het kan! Volg de wit-rode strepen voor een unieke route met alles erop en eraan: paadjes langs zee en strand, over ‘berg en dal’ in de duinen en door schitterende natuurgebieden. Je wandelt naast stille kanalen en door een mondaine badstad, langs monumenten, museumparken en hedendaagse ‘conceptuele’ kunstwerken. Tal van bezienswaardigheden worden via de route met elkaar verbonden. Je kan op elk punt van de route je wandeling starten of stoppen en met de tram terugkeren of vertrekken. Je knipt je eigen zestig km lange wandelverhaal in stevige brokken of lichte hapjes. Al wat je nodig hebt, is de handige GR-kaart en de kusttram.


Hoe werkt het?

Alle GR-routes worden door vrijwilligers in beide richtingen gemarkeerd met rood-witte streepjes, streek-GR’s zijn bewegwijzerd met geel-rode streepjes. De meeste routes hebben een handige wandelgids of topogids. Naast een accurate beschrijving van het traject bevatten ze heldere kaartjes met de route, afstanden, picknicktafels, treinstations en bezienswaardigheden. In de kantlijnen staat extra info over historische gebouwen of natuurgebieden onderweg, aangevuld met mooie foto’s. Te bestellen in de webshop van Grote Routepaden. De gpx-files kan je gratis downloaden op groteroutepaden.be. Op deze site vind je ook een overzicht van het ganse GR-netwerk in België.

Next article