Skip to main content
Home » Summer @ Home » “Laat die zomer in eigen land maar komen!”
Uit in België

“Laat die zomer in eigen land maar komen!”

Tine Embrechts en Guga Baúl
Tine Embrechts en Guga Baúl
Tine Embrechts en Guga Baúl zien hun vakantie in Thailand wegvallen

De lockdown en technische werkloosheid hebben het leven van Tine Embrechts en haar man Guga Baúl serieus overhoop gegooid. Maar hoewel hun reis naar Thailand in het water viel, kijken de twee uit naar de zomer. “We hebben in ons land zo’n rijkdom aan mooie plekken. Waarom niet genieten van een vakantie dichtbij?”

Tekst: Sandra Gasten – foto’s: Kris Van Exel

Wanneer we op onze fiets arriveren, staat Tine (44) net in het portaal van haar woning in Borgerhout. “Kom erin”, glimlacht ze, terwijl ze ons via de gang naar de keuken leidt. Meteen zet ze de deuren naar de tuin op een kier. “Een tijdje geleden dacht ik dat ik een lichte vorm van corona heb gehad, maar ik heb me nooit laten testen. Dus ik kan maar beter voorzichtig zijn”, zegt ze. “En excuses voor de rommel. Met vier kinderen in huis is het hier ’s ochtends meestal een feest.” En het is een maandag, de dag waarop ze naar school moeten. Of toch Emilio (13) en Gaston (5), want Maurice (2,5) is naar de crèche en Oscar (16) vertrekt pas deze namiddag. “Hij is een milkshake gaan halen bij zijn favoriete burgerrestaurant. Nu de maatregelen versoepeld zijn, was dat een van de eerste dingen dat hij wilde doen.”

Samen yoga doen

Voor Laurent (Bailleul, de echte naam van haar man Guga Baúl) mag het iets gezonders zijn. Hij gooit wat havermoutvlokken en rode vruchten in een kom als ontbijt en komt erbij zitten. Ontspannen, want sinds kort verloopt het leven hier weer min of meer normaal. Althans voor het kroost, mama en papa hebben voorlopig nog geen professionele vooruitzichten. Voor Tine vielen de tournee voor ‘Jukebox 2000’, een muzikale voorstelling met Nele Bauwens en Lucas Van den Eynde, en de opnames voor de jeugdfilm ‘De Gebroeders Schimm’ weg. Laurent mist zijn werkomgeving om te brainstormen met collega’s. “Toen de lockdown startte, merkte ik dat ik al veel te lang, te veel aan het werken was”, vertelt Tine. “Na een tijd ging die vermoeidheid over in een gevoel van onthaasting. Plots kreeg ik meer qualitytime.”

Door vorig jaar ‘Goed Verlof’ op VTM te presenteren, hebben we heel wat nieuwe locaties in België en Nederland ontdekt. Er is in ons land zo’n rijkdom aan mooie plekken.

De lockdown betekende dus niet enkel kommer en kwel? “We hebben met het gezin heel wat gezellige momenten gehad, het heeft ons zelfs dichter bij elkaar gebracht. We keken naar Netflix, puzzelden vaak of picknickten in de tuin. Ik mag niet klagen, hoewel ik het met vier kinderen af en toe toch zwaar vond”, zegt Tine. De twee ontdekten dat rust en orde nodig waren en vonden die in yoga. “Elke ochtend deden we stretch- en ademhalingsoefeningen”, zegt Laurent. “Maar ik ben wel gelukkig dat ik intussen weer kan gaan tennissen (lacht).”

Tine en Guga toverden hun tuin om tot een klein pretpark met zwembad, schommel en tennisnet: “Met vier kinderen in huis kwam dat zeker van pas tijdens de lockdown.”

Ontgoocheling

Ondertussen zijn wel de vakantieplannen van het koppel in het water gevallen. “Voor de allereerste keer in onze relatie gingen we een verre reis maken. Het was dé gelegenheid om eens met mijn oudste zonen op vakantie te gaan”, zegt Tine. “Onze kleinsten zouden thuisblijven. We hadden zelfs al een schema in elkaar gepuzzeld om de opvang in goede banen te leiden. Maar we hebben intussen de bevestiging gekregen dat onze vlucht is geannuleerd. Een luxeprobleem, maar het blijft een ontgoocheling. Gelukkig kan ik de knop snel omdraaien.”

In plaats van een reis naar Thailand wordt het een trip in Antwerpen en Oostende, waar Laurent een huisje heeft gekocht. “Het hoeft geen verre reis te worden”, zegt hij. “Ik kan me makkelijk tevreden stellen met een vakantie dicht bij huis. Bovendien is het met een gezin met kleine kinderen nooit makkelijk om ver te reizen. Echt rusten is er toch nooit bij (lacht).” Gelukkig kan het gezin, te midden van de stad, genieten van hun prachtige tuin. “Ja, daar hebben we geluk mee. Mijn broer Pieter woont naast ons en deelt die al jaren met ons”, zegt Tine nog. Het koppel heeft hem omgetoverd tot een klein pretpark met zwembad, schommel en tennisnet. “Tijdens de lockdown hebben we daar het voordeel wel van ingezien en mijn groene vingers zijn nog nooit zo veel tot uiting gekomen als nu.”

Focus wat meer op wat er hier aanwezig is, en ga eens onverwachts bij mensen op bezoek. Minder plannen én spontaan dingen doen, dat kan zo fijn zijn.

Kayakken en yurten

Plannen hebben de twee nog niet gemaakt, maar ideeën hebben ze genoeg. “Zoals een keertje gaan logeren in een yurt bij vrienden in Vremde of gaan kayakken op de Kleine Nete”, zegt Tine. “Door vorig jaar ‘Goed Verlof’ op VTM te presenteren, hebben we heel wat nieuwe locaties in België en Nederland ontdekt. Er is in ons land zo’n rijkdom aan mooie plekken.” En het ecologische aspect van een staycation is mooi meegenomen. “Het is zalig om met de fiets uitstappen te doen en de auto eens aan de kant te laten staan. Zo heb ik de voorbije weken de geneugtes van het wandelen en fietsen ontdekt. Die fietsknooppunten zijn superhandig!”

Ook cultuur staat op het verlanglijstje bij het acteurskoppel. “Het Openluchttheater Rivierenhof en de Zomer van Antwerpen hebben al wat zaken aangekondigd, dus ik hoop dat een concert of voorstelling er deze zomer wel in zit. Dat hebben we enorm gemist.” En hebben ze nog een tip voor gezinnen om deze zomer door te komen? “Focus wat meer op wat er hier aanwezig is, en ga eens onverwachts bij mensen op bezoek. Minder plannen én spontaan dingen doen, dat kan zo fijn zijn. Laat die zomer in onze thuisstad alleszins maar komen!”

Next article