Home » Summer @ Home » “Een zwemvijver vergt een minimum aan onderhoud”
Huis & Tuin

“Een zwemvijver vergt een minimum aan onderhoud”

Door de hete zomers van de afgelopen jaren en de recente lockdown beseffen steeds meer mensen wat de meerwaarde kan zijn van een zwemvijver in eigen tuin. Griet Cools, zaakvoerder van Cools BVBA, bespreekt de voordelen.

Tekst: Joris Hendrickx

“Met een zwemvijver heb je het hele jaar door zicht op een mooie waterpartij, en dat zonder al te veel zorgen. Je kan er natuurlijk in zwemmen, maar ook daarbuiten is het een enorme meerwaarde voor je tuin. Een zwemvijver vergt een minimum aan onderhoud. Je moet het af en toe eens stofzuigen en de plantjes snoeien, maar dat is het ook. Je moet dus niet continu metingen uitvoeren en producten toevoegen zoals bij een klassiek zwembad. Doordat chemische producten niet nodig zijn, is het bovendien gezonder om in te zwemmen én beter voor het milieu.”

Natuurlijke zuivering

“De filtering van een zwemvijver functioneert in feite heel eenvoudig. Al het vuil (stof, stuifmeel, bladeren,…) dat gedurende de ganse dag op het water valt, drijft af naar het moeras. De voedingsstoffen die in het water terechtkomen, worden in eerste instantie opgenomen door de planten. Vervolgens sijpelt het water door de lava naar beneden. Op die lava bevinden zich micro-organismen die de overschotten van de voedingsstoffen verder verwerken. Hierna komt het water in een kokosdrainageslang terecht die aangesloten is op een pomp. En zo wordt het water opnieuw in de zwemvijver gepompt. Eventueel kan hiertussen ook een verwarmingssysteem gekoppeld worden. Dat wordt trouwens steeds meer genomen, want zo kan je een nog groter deel van het jaar genieten van je investering.”

Inspiratietuinen

“We nodigen iedereen graag uit om in onze tuinen inspiratie op te komen doen omtrent tuinaanleg en zwemvijvers. Je kan hier zelfs twee totaal verschillende types van zwemvijvers ontdekken. De ene zwemvijver heeft een strakke vorm, met daarrond een landelijke bloementuin. De andere grotere zwemvijver heeft een organische vorm en ligt in een moderne tuin. Het is niet enkel leuk om deze tuinen hier ter plekke te aanschouwen en te ervaren, maar je maakt meteen ook kennis met ons bedrijf. We tonen hoe we folie verlijmen, je vindt voorbeelden van lampen, afwerkingen, enz. Wanneer je een beroep op ons wil doen voor tuinaanleg, dan kan je hier ook zelf je planten komen uitkiezen, want deze kweken we op ons eigen terrein. Het hele totaalconcept is hier dus aanwezig!”

Next article