Home » Summer @ Home » 5 coole expo’s op maat van de hele familie
Toerisme

5 coole expo’s op maat van de hele familie

EXIT-tentoonstelling in S.M.A.K.
EXIT-tentoonstelling in S.M.A.K.
EXIT-tentoonstelling in S.M.A.K.

De zomervakantie komt eraan, en het goede nieuws is: er valt opnieuw wat te beleven in de musea, óók voor families. Na vele weken van eindeloze thuisspelletjes zijn dit de expo’s die je kinderen blij zullen maken – en met de museumpas op zak ga je als volwassene gratis mee.

Foto: Jan Opdekamp

1 WAAG JE AAN DE WIELERSPORT

In KOERS in Roeselare kunnen kinderen tussen 6 en 12 jaar op avontuur met een musette(nieuwsgierige aagjes: dat is wielerjargon voor een etenszakje) langs een parcours dat helemaal coronaproof is gemaakt. Op hun tocht testen ze een fiets uit de 19e eeuw uit of verzinnen ze hun eigen wieler-bijnaam. Let op: museumpashouders gaan gratis binnen, maar een musette kost wel 7 euro.

2 DE ALLERKLEINSTE BEZOEKERS

Ooit Luik bezocht? Dat wordt dan hoog tijd, en neem meteen de hele familie mee. Het Aquarium-Museum heeft er een nieuwe zaal geopend, op maat van de allerkleinsten (0-5). Kleintjes kunnen er dieren zoeken, dieren nabootsen of zich oefenen in hun houding en gedrag. Alles wat in deze zaal staat kan ongeremd worden aangeraakt en gemanipuleerd.

3 DE WERELD ONDER DE STAD

In het Gentse stadsmuseum STAM is de expo Ondergronds verlengd tot 22 september. Die tentoonstelling neemt iedereen vanaf 9 jaar mee in een wereld vol buizen, riolen en mollen.  Er is een speciaal zoekparcours voor kinderen, dat je thuis kan downloaden. Wie het geheime codewoord zoekt en in het oor van de baliemedewerker fluistert – van op veilige afstand! – gaat naar huis met een verrassing.

4 MAD ABOUT MATT

In het MAC’s in Hornu is ook de expositie rond de Amerikaanse artiest Matt Mullican opnieuw open. Ze neemt je kroost mee in een knotsgek universum vol pictogrammen, vlaggen en performances onder hypnose. Kinderen raken er automatisch door aangestoken, maar daarenboven ontwikkelde het museum leuke activiteitenfiches boordevol uitdagende doe-opdrachten.

5 EXIT

Nu het al exit-strategie is wat de klok slaat, mogen we ook eindelijk weer naar de gelijknamige tentoonstelling van Kris Martin in het S.M.A.K. Zijn werk is nu eens piepklein en dan weer reuzengroot, en stelt belangrijke levensvragen, ook aan de jonge bezoekers. Download op de website van het S.M.A.K. de ontdekkingstocht voor kinderen vanaf zes jaar.


Eén pas, 171 Belgische musea, een jaar onbeperkt museumplezier. Nog geen museumpas? Bestel hem op museumpas.be.

Next article