Home » Lokaal & Belgisch » “Laten we van ‘winkelhieren’ de daad van 2020 maken”
Covid-19

“Laten we van ‘winkelhieren’ de daad van 2020 maken”

Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie, Werk en Landbouw.
Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie, Werk en Landbouw.
Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie, Werk en Landbouw.

Nu de gezondheidscrisis meer en meer onder controle lijkt, verdient de economische crisis al onze aandacht. “En de focus moet hierbij liggen op het ondersteunen van onze eigen, lokale handelaars”, zegt Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie, Werk en Landbouw.

Foto: Jonas Roosens

Ja, ook u kan een rol spelen in de heropleving van onze lokale economie door lokaal en Belgisch te kopen. De coronacrisis heeft ons meer dan ooit doen beseffen hoe waardevol onze lokale voedselvoorziening is.

We beseffen ook beter dan ooit hoe belangrijk bedrijvige handelskernen zijn om onze steden en gemeenten bruisend en leefbaar te houden. Daarom moeten we onze lokale handelaars in deze moeilijke tijden een hart onder de riem steken. Want zij zijn de motor van onze welvaart. Deze campagne kan daar een steentje toe bijdragen.  Om dezelfde reden heb ik samen met VLAIO, UNIZO, NSZ en VLAM de website koopinjebuurt.be gelanceerd. Veel consumenten weten niet welke producten Belgisch zijn of waar bepaalde lokale producten te verkrijgen zijn. Via deze website bieden we de consument een handig overzicht van welke producten hij of zij in de buurt kan kopen en steken we lokale handelaars samen een hart onder de riem.

1,4 miljard aan premies

Nu de eerste storm van de coronacrisis is gaan liggen, verdient onze lokale economie alle aandacht. De meeste bedrijven hebben door een verplichte sluiting bijzondere zware maanden achter de rug en zullen ook de komende maanden al onze hulp en steun hard nodig hebben.

Als Vlaamse Overheid betaalden we sinds de start van de coronacrisis al 1,4 miljard premies uit om onze ondernemers en lokale handelaars in nood te ondersteunen.

Als minister wil ik volop aan de kar trekken van die economische heropleving. Daarom kwamen er in april al hinderpremies en dagvergoedingen voor bedrijven die verplicht de deuren moesten sluiten. Begin juni ontvingen al meer dan 100.000 bedrijven en zelfstandigen deze premie. Daarnaast kwam er voor meer dan 30.000 bedrijven die hun omzet met meer dan 60% zagen dalen een compensatiepremie. Op die manier betaalden we als Vlaamse Overheid sinds de start van de coronacrisis al 1,4 miljard premies uit om onze ondernemers en lokale handelaars in nood te ondersteunen. Er kwam ook een heus solvabiliteitsplan met heel wat mogelijkheden op het vlak van waarborgen en leningen om de financieringsproblemen van onze ondernemers op korte en middellange termijn te verlichten.

‘Winkelhieren’

Vlamingen zijn van nature Bourgondiërs, dat is algemeen bekend. Het zit in onze genen. We houden van lekker eten, uitgebreid koken, van samen iets drinken en op restaurant gaan. Uit recent onderzoek van VLAM bleek ook dat we door de coronacrisis meer verse producten kopen dan ooit. Vooral aardappelen, brood en zuivelproducten zijn populair. We zijn dus goed bezig, maar we kunnen nog beter! Laten we Bourgondisch én gezond leven om onze lokale land- en tuinbouwers en vissers te steunen. Zij hebben daar al het nodige voor in aanbieding: heerlijk vers, lekker van bij ons, vol van smaak en met liefde gemaakt. En laten we van het woord van het jaar 2019 de daad van het jaar 2020 maken door meer dan ooit te ‘winkelhieren’. Koop lokaal, koop Belgisch!

Next article