Recept 1: soep van vergeten groenten
In de herfst en winter zijn vergeten groenten op hun lekkerst. Profiteer ervan en maak er heerlijke soep mee. Koop jij je vergeten groenten graag recht van bij de boer? Rechtvanbijdeboer.be bundelde voor jou alle verkooppunten per provincie.
Ingrediënten voor 4 personen
- 2 uien
- 250 g pastinaak
- 250 g rammenas
- 200 g peterseliewortel
- 1 stengel prei
- enkele takjes peterselie
- 1 el kurkuma
- 1,2 l groentebouillon
- Scheutje melk (optioneel)
- broodkorstjes
- 4 plakjes bacon
- vetstof
- peper
Bereidingswijze
Schil en snijd de pastinaak, rammenas en
peterseliewortel in blokjes.
Snijd de prei in ringen en de uien fijn. Bak de ui in vetstof glazig.
Voeg de groenten toe en kruid met de kurkuma, peper. Blus met de bouillon en breng aan de kook.
Laat op een zacht vuur 20 minuten sudderen.
Bak de bacon in een droge koekenpan krokant.
Verkruimel de broodkorstjes in een vijzel.
Mix de soep glad. Zet het vuur uit en roer er het scheutje melk onder. Proef en kruid eventueel bij met peper. Schep de soep in borden en werk af met het spek, broodkorstjes en peterselie.
Recept 2: gepofte knolselder met paddenstoelen en kaas
Over deze kleine gepofte knolselders zullen jouw tafelgenoten blijven napraten, lang nadat ze hun bordje volledig hebben leeg gegeten.
Ingrediënten voor 4 personen
- 4 kleine knolselders
- 1 ui
- 1 teentje knoflook, geperst
- 500 g gemengde paddenstoelen
- 4 el verse tijmblaadjes
- handvol peterselieblaadjes, fijngehakt
- 50 ml yoghurt
- 50 ml zure room
- 150 g schimmelkaas (Pas de Bleu)
- 1 tl balsamicoazijn
- 40 g hazelnoten
- Olijfolie
- Peper
Voor de saus:
- 2 sjalotten
- 100 ml sherry (als smaakmaker)
- 100 ml heet water
- bosje dragon, fijngehakt
- boter
Bereidingswijze
Knolselder
Verwarm de oven voor op 180°C.
Spoel de knolselder schoon en snijd de bovenkant weg. Keer de groente om en snij de onderkant recht weg. Hol de groenten een beetje uit. Wrijf de binnenkant in met olijfolie. Bestrooi met de helft van de tijm en kruid. Verpak de knollen goed in aluminiumfolie in en zet 1 uur in de oven.
Controleer ze na 1 uur en prik ze in met een vork. Ga je er makkelijk door, dan zijn ze klaar.
Snipper de ui fijn en snijd de paddenstoelen in schijfjes. Fruit de ui met de look glazig in olijfolie. Voeg de paddenstoelen en de resterende tijm toe en breng op smaak met balsamicoazijn, peper. Schep er op het laatste moment de peterselie door.
Haal de knolselder uit de oven en verwijder het folie. Vul ze met de paddenstoelen, hazelnoten en de blokjes schimmelkaas. Rooster de gevulde knolselder nog 30 minuten zonder folie.
Maak de saus
Snijd de sjalotten in ringen.
Bak de sjalotten 10 minuten in een beetje boter zacht. Blus met de sherry, giet er 100 ml kokend water bij en breng op smaak met peper. Laat 10 minuten inkoken.
Voeg op het laatst de fijngehakte dragon. Kruid met peper.
Afwerking
Meng de zure room onder de yoghurt en kruid met peper en een beetje zout. Giet op elk bord wat van dit mengsel en druppel er olijfolie over. Leg er telkens een gepofte knolselder op. Schenk er als laatst de saus over. Werk nog af met een extra takje peterselie.
Op zoek naar meer recepten met lokaal lekkers? Lekkervanbijons.be, de plek voor iedereen die houdt van koken met het beste van hier.