Zoon Julius heeft dan wel de leiding van het bedrijf overgenomen, het blijven drukke tijden voor chocolatier Dominique Persoone. Ook tijdens de eindejaarsperiode. “Niks doen? Dat kan ik niet.”
Voor 2025 zou een reis naar Papoea-Nieuw Guinea allicht uw hoogtepunt van het jaar zijn. Is dat uitgekomen?
Eigenlijk niet (lacht). Die reis is door agendaproblemen van de groep een jaar uitgesteld. We wilden minstens een paar weken daar blijven en dat bleek lastig. Maar we zijn wel zo slim geweest om de agenda’s voor 2026 meteen te blokkeren, dus dan zal het er zeker van komen. Voor dit jaar hadden we trouwens een waardige vervanger, want we zijn naar Kameroen geweest. Ook een fantastisch land.
Bent u eigenlijk een “eindejaars-mens”?
Ja, maar het is ook een zeer drukke periode in onze sector, natuurlijk. De winkels draaien op volle toeren, de bedrijven bestellen eindejaarscadeaus, onze winkel op de luchthaven is er ook… Mijn zoon Julius heeft in de winkel in Brugge een dessertbar geopend. Daar is het nu al zo druk, ik houd mijn hart vast voor december.
Kookt u ook voor het eindejaarsfeest van uw familie?
Zeker, ik maak daar zelfs een hele ceremonie van (lacht). Ik doe mijn boodschappen goed op voorhand, ik begin al twee dagen voor het feest aan het deeg van mijn brood, zodat dat langzaam kan rijzen. De wijn wordt op voorhand gechambreerd. Ik haal speciaal ook zeer goede, dure glazen uit de kast. Die zijn een echte pain in the ass om af te wassen, omdat ze zo dun zijn, maar het gevoel in je hand en de wijnaroma’s die zo mooi vrijkomen, maken alles goed.
“Niks doen? Dat kan ik niet.”
Heeft u meer tijd om te genieten nu Julius de zakelijke zorgen op zich neemt?
Ik hoopte dat, maar het is er eigenlijk nog niet van gekomen. Morgen is bijvoorbeeld de enige dag deze week dat er niks in de agenda staat. Het is dan namelijk mijn verjaardag (lacht). Ik ga een massage laten doen en daarna wat snuisteren in een paar brocantewinkels, want dat is een hobby van mij. En om zes uur staat het aperitief klaar bij de familie. That’s it.
Helemaal niks doen, is dat iets voor u?
Ik vind dat heel moeilijk, ik kan dat niet. Ik woon ook op het platteland, dus in en om het huis is er altijd werk. Ik heb vorig jaar zelf een wijnkelder gemetst. Dit jaar heb ik een serre gebouwd voor mijn vrouw. Ik heb jarenlang glas verzameld en nu had ik eindelijk genoeg om er aan te beginnen. En voor 2026 staat de bouw van een echte buitenkeuken gepland.
Als u een goede raad kon geven aan de twintigjarige Dominique Persoone, wat zou u hem zeggen?
“Neen” is ook een antwoord. Zeg niet op alles ja waarvoor men je vraagt. Ik heb soms dingen gedaan, waarvan ik achteraf dacht: wat zit ik hier te doen? Omdat ik geen mensen wou teleurstellen bijvoorbeeld. Je moet vooral je buikgevoel volgen, dat zit bijna altijd goed.