Skip to main content
Home » Happy 2025 » “Eindejaar is druk, maar er is tijd om te genieten”
Happy 2025

“Eindejaar is druk, maar er is tijd om te genieten”

Dominique Persoone, Chocolatier. Foto: Fotodesgin Emily

“Een reis naar Papoea-Nieuw-Guinea: dat wordt het hoogtepunt van 2025”, zegt Dominique Persoone. De chocolatier blikt terug op een druk jaar, maar kijkt ook graag vooruit. “Blijven dromen: daar draait het in het leven om.”

Wat was het hoogtepunt van het afgelopen jaar?

“Elk jaar trek ik met vijf vrienden op expeditie om de oorsprong van cacao te ontdekken. Dit jaar bezochten we de Chorotegans in Costa Rica. We vermijden toeristische gebieden en trekken met tent en rugzak. Na dagen in de jungle besef je hoeveel luxe wij hebben. De eerste douche die je na dagen in de jungle neemt, is geweldig.”

Je zoon staat aan het hoofd van het familiebedrijf. Ben je trots op hem? 

“Absoluut. Een hoogtepunt was de samenwerking met het ModeMuseum, waar Julius pralines maakte van iconische ontwerpen. Hij werkte met Walter Van Beirendonck, Raf Simons en Ann De Meulemeester. In september was hij op de Paris Fashion Week met Delvaux en maakte drie exclusieve pralines. Ik was apetrots toen ik de foto’s zag.”

En mis je zelf de productie in het atelier niet? 

“Na 32 jaar in het atelier heb ik de leiding met plezier aan Julius overgegeven. Nu werk ik achter de schermen, organiseer ik de winkels in Brugge en Antwerpen en blijf ik betrokken bij de chocoladeproductie. Daarnaast werk ik voor Njam, met als favoriet programma ‘Open Vuur’.”

Eindejaar komt eraan: de topperiode voor chocolade. Kun je dan ook wat ontspannen? 

“Zeker, het leven gaat snel, dus genieten is belangrijk. We sluiten op kerst en nieuwjaarsdag om ons team rust te geven. Ik breng kerstavond met de familie door en op kerst en nieuwjaar is het pyjamadag: dan brengen we de hele dag in de zetel door.”

Zijn er gerechten die niet op het menu ontbreken? 

“Wij serveren graag hapjes en genieten van lange aperitieven. Oesters, garnalencocktail, kroketjes: die ontbreken zeker niet. Daarna komen de klassiekers: tomatenroomsoep, gevulde kalkoen met kroketjes en een kerstbuche. Heerlijk!”

Liggen er cadeautjes onder de kerstboom? 

“Met kerst trekken we een nummertje om één cadeau te geven. Op kerstdag delen we persoonlijke cadeaus binnen het gezin. Ik krijg vaak spullen voor de expeditie, zoals een zaklamp, fleecetrui of wandelschoenen.”

Staat er iets op je verlanglijst dat je dit jaar wil realiseren?

“Dit jaar trekken we voor de 20ste keer op expeditie, naar Papoea-Nieuw-Guinea. Het wordt een reis die veel voorbereiding vraagt, aangezien we daar nog niet eerder geweest zijn. Thuis werk ik aan projecten zoals de bouw van een wijnkelder en een serre. Ook een buitenkeuken met barbecue staat op de planning. Ik heb nog veel meer op mijn lijstje staan. Blijven dromen, daar draait het in het leven om.”

Next article