Skip to main content
Home » Happy 2024 » “Maak van je huis een uitzonderlijke plek”
Happy 2024

“Maak van je huis een uitzonderlijke plek”

Gert Voorjans, interieurarchitect.

Donkere wintermaanden vragen om een interieur vol zachtheid en kleuren waar een mens blij van wordt. Toch als het van interieur-grootmeester Gert Voorjans afhangt. “Maak je vooral los van conventies en gewoontes. Probeer in plaats daarvan wat vrijer te denken.”

© FOTO’S: MARCEL LENNARTZ

Gert Voorjans is geen volger van trends. Hij heeft ook een hartsgrondige hekel aan massaproductie en minderwaardige materialen. “Je eigenheid is belangrijker dan alle tendensen, regels en gewoonten samen”, aldus Voorjans. “Een mooi en verrassend interieur is een kwestie van lef, van geloof in het echte. Intrigerende kleuren en authentieke materialen zijn van cruciaal belang om een omgeving te scheppen die origineel is en het banale overstijgt. Buiten de lijntjes kleuren, geeft enorm veel voldoening. Het hoeven geen dure ingrepen te zijn die een groots effect kunnen teweegbrengen. Zet meubels binnen die eigenlijk buiten horen, of omgekeerd. Plaats dingen extra hoog, haal iets uit zijn normale context, durf te spelen. Met een klein budget zal je toch een groot verschil kunnen maken.” 

Spelen met kleur 

Wie de stijl van Voorjans een beetje kent, weet dat hij niet bang is van onverwachte kleuren en combinaties. “Het zijn vaak ingrepen die niet structureel zijn, die toch het grootste effect kunnen hebben. Het vraagt alleen een beetje durf om voor een minder brave kleur op je muren te gaan. Ik hou van haast vibrerende kleuren die als ‘zeste’werken voor het humeur. Voor 2024 zijn lila, oranje, St. Michielsgroen en hemelsblauw absolute aanraders. En om evenwicht te brengen, is er cameo ofwel ‘English plaster’. Het fijne aan muren in felle kleuren is dat je ze gewoon kunt overschilderen als je het gevoel hebt dat het tijd is voor iets nieuws. Het creëert een complete metamorfose die haast géén moeite kost. Het zorgt bovendien voor een visueel geheel, een backdrop waarin het meubilair een eenheid vindt, ook al zijn er stijl- en materiaalverschillen.” 

De drie c’s 

In alle projecten waar men Gert Voorjans wereldwijd voor vraagt, zweert hij bij de drie c’s: colour, character en craftsmanship. Authenticiteit, daar gaat het hem evenzeer om. “Ik hou niet van plastic of kunststof, maar wel van échte materialen waar wat sleet op mag komen. Wanneer ik meubels ontwerp, wil ik voor de uitvoering ervan dat het ambachtelijke werk lokaal gebeurt. Ik wil ‘glocal’ blijven denken. Vanuit een groter idee vertrekken, maar dat lokaal laten uitvoeren.” En hoe vertaalt Voorjans die authenticiteit in z’n eigen interieur tijdens de komende weken? “Gezelligheid zit soms in een ander perspectief”, zegt hij. “Wat zeker werkt, is om in de winter je meubilair eens anders op te stellen: de fauteuils rond de haard bijvoorbeeld. Ik hou ook van véél warme wollen plaids. Alles wat teder en zacht is. Heel gewoon, zonder extra decoratie. Een huiselijke sfeer met échte kaarsen van bijenwas, in mooie kleuren. Geen artificiële geurkaarsen of te veel ‘design’. Stoffen met oude motieven, winterse bloemen.”

Een mooi en verrassend interieur is vooral een kwestie van lef. Het hoeven geen dure ingrepen te zijn die een groots effect kunnen teweegbrengen.

Je eigen verhaal

“Ik verkies voorwerpen met een ziel, die een betekenis hebben voor mij. Soms zijn dat objecten die andere mensen al gelukkig hebben gemaakt, een heel leven lang. Alles waarmee je je omringt, zou je eigen verhaal moeten kunnen vertellen zonder woorden. Als je een band voelt met een mooi voorwerp, dan is het geen dood voorwerp meer, maar een levend ding dat iets over jou vertelt. De dingen waar je geen band mee voelt, daar ben je niets mee. Selecteer dus op een goede manier, door te ‘voelen’. En maak op die manier van je huis een thuis, een gezellige plek die kan helpen om als mens gelukkig te zijn en te blijven. Er is trouwens een interessant boek over dat thema, geschreven door Timothy Morton, ‘The Stuff of Life’. Een absolute aanrader!”

Next article