Skip to main content
Home » Happy 2023 » [podcast] Mentale gezondheid bespreekbaar maken
Happy 2023

[podcast] Mentale gezondheid bespreekbaar maken

Nicolas Overmeire en Jef Willem, drijvende krachten achter de podcast-, Instagram- en YouTube-lives van Onbespreekbaar.

Wakker worden in een wereld waar mentale gezondheid bespreekbaar is, dat is dé eindejaarswens van Jef Willem en Nicolas Overmeire, bedenkers van de podcastreeks ‘Onbespreekbaar’.

Waarom vinden jullie het zo belangrijk om mentale gezondheid bespreekbaar te maken?

“Mensen kunnen hun kwetsbaarheid moeilijk accepteren omdat ze zich schuldig voelen of zich schamen. Nochtans is iedereen kwetsbaar. Elk persoon heeft iets in zijn of haar leven waarmee hij sukkelt. Wanneer iedereen doorheeft dat ook alle anderen een bepaalde kwetsbaarheid hebben en ze dus niet alleen staan met een bepaald probleem, verlagen we de drempel om er over te spreken en hulp te zoeken.”

Hoe trachten jullie hier met ‘Onbespreekbaar’ iets aan te doen?

“We zijn twee jaar geleden in volle coronacrisis van start gegaan. We merkten toen dat het allesbehalve goed ging met de mentale gezondheid van de mensen rondom ons. Samen hebben we dan besloten om hierover te spreken in een podcast. Intussen nodigen we ook experten en mensen met een bepaalde ervaring uit voor een podcast rond één bepaald onderwerp. Zo vertelde onder meer Average Rob dat ook hij als populaire contentcreator al eens zwarte dagen heeft. Na die aflevering kregen we veel reacties van mannen die zeiden dat wanneer zelfs hij kan toegeven dat hij het soms moeilijk heeft, ook zij dat kunnen.”

Tijdens de eindejaarsperiode is er naast veel geluk ook veel verdriet. Het is dus belangrijk dat mensen openlijk kunnen spreken over hun gevoelens en er zijn voor elkaar.

Wat betekent de eindejaarsperiode voor jullie?

“Het is een dubbele periode. Heel wat mensen worden tijdens deze periode net extra geconfronteerd met wat ze wel of niet hebben. Velen zijn zelfs blij wanneer die hele periode voorbij is, omdat ze eenzaam zijn of omdat er aan de feesttafel onuitgesproken vetes zijn. Dat is jammer, want kerst zou net moeten staan voor verbinding met elkaar en met jezelf.”

Wat is jullie eindejaarsboodschap voor onze lezers?

“De afgelopen jaren waren voor veel mensen bijzonder moeilijk. Hierdoor is de rugzak voor velen enorm zwaar geworden. Je mag echter niet vergeten dat je rugzak tijdens moeilijke tijden niet enkel gevuld wordt met dingen die deze verzwaren, maar ook met gereedschap dat je kan helpen om obstakels beter te herkennen en aan te kunnen. Grijp de gezelligheid van de kerstperiode dus aan om hoopvol en met een positieve blik naar de toekomst te kijken.”

Next article