Skip to main content
Home » Happy 2023 » Kinderkankerfonds: een echte steun voor zieke kinderen en hun gezin
Sponsored

Het Kinderkankerfonds is een van de heel bekende goede doelen, dus mogelijk heb je al eens een gift gedaan. Maar wat gebeurt daarna precies met dat geld? Dierik Van den Meerssche, directeur van het aan het Kinderkankerfonds, onthult het graag.

Doe een gift aan het Kinderkankerfonds

Dierik Van den Meerssche.

“Intussen bestaan we al bijna 35 jaar en de noden blijven evolueren. We hebben dus altijd verschillende projecten waarin we investeren”, vertelt Dierik Van den Meerssche. “De ideeën komen vaak van de ouders van gewezen kankerpatiëntjes. Zij zetten zich als vrijwilligers ongelooflijk hard in om de ondersteuning telkens beter te maken.”

Thuiszorg de klok rond

Zo is er het thuiszorgproject ‘Koester’ waardoor kinderen zoveel mogelijk thuis in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven, zowel tijdens een behandeling als palliatief. Een team van verpleegkundigen, een kinderoncoloog, kinderpsycholoog en een sociaal assistent is daarvoor dag en nacht beschikbaar.

Opvang voor broers en zussen

In het UZ Gent is er voor de gezinnen ook een opvang voor broers en zussen: ‘deLIEving’. Het is een gezellige ruimte waar kinderen – van baby’s tot 14-jarigen – kunnen spelen, eten, hun huiswerk maken, slapen, knutselen, … onder begeleiding van pedagogische medewerkers. Ze nemen voor de ouders een extra zorg weg.

Bijna een derde van het budget gaat naar wetenschappelijk onderzoek in samenwerking met de vier universitaire ziekenhuizen in Vlaanderen.

Een huiselijk verblijf

Voor gezinnen die op de dagen van een behandeling niet makkelijk heen en weer kunnen gaan van thuis naar ziekenhuis, zijn er in de buurt van het UZ in Gent en Leuven bovendien verschillende appartementen waar ze in een huiselijke sfeer kunnen verblijven. Een belangrijke hulp, want de behandelingen gebeuren steeds vaker ambulant en dat schept allerlei praktische problemen.

Even alles vergeten

Een heel ander project is ‘Studio Nona’, een keuzemenu van spel en ontspanning aan huis. Zo kan er iemand komen knutselen of muziek maken, of komt er een verteller of een clown. De activiteiten zijn afgestemd op de wensen en de mogelijkheden van elk kind.

In gezinsappartementen aan de kust kan het hele gezin even alles vergeten. En dat is nodig, want de ziekte heeft een grote impact op het gezinsleven. Om de financiële zorgen wat te verlichten geeft het Kinderkankerfonds de eerste maanden na de diagnose ook financiële steun.

Afhankelijk van vrijwilligers en giften

De vzw draait zelf volledig op giften en legaten. “We zijn niet gesubsidieerd en bijna alle medewerkers zijn vrijwilligers – inclusief ikzelf”, zegt Dierik Van den Meersche. “Vandaar dat alle bijdragen meer dan welkom zijn.”

Wetenschappelijk onderzoek

Bijna een derde van het budget gaat naar wetenschappelijk onderzoek in samenwerking met de vier universitaire ziekenhuizen in Vlaanderen. Specifiek onderzoek naar kanker bij kinderen is er namelijk nog te weinig. Nochtans krijgen elk jaar ongeveer 350 kinderen de diagnose. “Dat aantal blijft gelijk maar de kansen op genezing zijn wel elk jaar beter, net als de behandelmethodes. En dat is te danken aan het wetenschappelijk onderzoek”, besluit Dierik Van den Meersche.

Doe een gift aan het Kinderkankerfonds

Next article