“Op het kerstfeest schrijven we gedichtjes voor elkaar”
Als 2022 voor één Vlaamse artiest een bijzonder jaar was, dan moet dat wel voor zanger Joris van Rossem (31) – beter bekend als Metejoor – zijn. Zijn debuutplaat staat al meer dan een jaar hoog in de Ultratop, hij ging met drie MIA’s naar huis en de zanger kondigde maar liefst twee shows in het Sportpaleis aan. “Het voorbije jaar was een rollercoaster, maar ik kijk nog meer uit naar de optredens in 2023.”
Hoe heeft de man achter hits als 1 op een miljoen en Rendez-vous dit jaar beleefd?
“Het was een prachtige rollercoaster. We gingen van festival naar festival, staan al een jaar in de top 10 van de Ultratop en deden verschillende theatershows die in een wip uitverkocht waren. Dat doet wel iets met mij. Ook de aankondiging van mijn twee shows in het Antwerpse Sportpaleis geeft een spannend gevoel. Al denk ik dat het pas echt zal doordringen wanneer ik op dat podium sta. Eén van de hoogtepunten waren zeker de drie MIA’s die ik heb gekregen. Daar stond ik met drie beeldjes tussen mijn idolen.”
Had je zes jaar geleden durven te dromen van dit succes?
“Absoluut niet. Ik wilde toen in de eerste plaats zo vaak mogelijk optreden. Als kind had ik faalangst, wat me jarenlang in de weg heeft gezeten. Pas toen mijn zus mijn zangtalent ontdekte, ben ik ermee naar buiten durven te komen. Zij had een geluidsopname gemaakt aan de ontbijttafel en die aan Hans (Francken, zijn huidige manager, red.) bezorgd. Nadien werd ik uitgenodigd in de studio en is de bal aan het rollen gegaan. Mijn debuut dateert van 2016, toen ik met Ik hou van jou bij de Zomerhit van Radio 2 genomineerd was voor ‘beste doorbraak’. Het heeft dus nog wat jaren geduurd voor ik me voluit op mijn muziek gestort heb. Daarom wordt er weleens gezegd dat ik een laatbloeier ben, maar dat vind ik niet erg.”
Heb je hard moeten werken om te staan waar je vandaag staat?
“Optreden was in de begindagen de hel. Ik had veel stress, zelfs voor optredens voor amper twintig mensen. Dat is gelukkig al beter nu (glimlacht). Intussen hebben we een album en een repertoire voor een avondvullende show… Al heeft dat parcours wel heel wat inspanningen gevraagd. Tot vorig jaar heb ik mijn passie gecombineerd met een job als leerlingenbegeleider in Turnhout. ’s Avonds na de uren dook ik dan de studio nog in. Ik heb mijn job in het onderwijs altijd met hart en ziel gedaan, maar moest op een bepaald moment kiezen. Nu kan ik me 100% focussen op mijn muzikale carrière, een keuze waar ik nog geen moment spijt van heb gehad. Ik ga vooral met mijn toffe team hard blijven werken en goede nummers afleveren. Dat is het belangrijkste.”
Met onze actie ‘de Warmste Sok’ proberen we in deze periode geld in te zamelen om kinderen en jongeren met mentale problemen te steunen.
Ga je ook optreden tijdens de eindejaarsperiode?
“Nee. Wel duik ik met mijn cowriters, Stefan en Sasha van The Companions, de studio in om nummers voor mijn tweede album te schrijven. Mijn nieuwe single Wat wil je van mij met Hannah Mae, die in november uitkwam, is daar al een voorbode van. We treden ook op tijdens ‘de Warmste Week’ van 19 tot en met 24 december in Hasselt. Zelf organiseer ik een actie ‘de Warmste Sok’ om geld in te zamelen voor Warme William, een campagne van het Fonds GavoorGeluk dat zich inzet voor het versterken van de veerkracht en het mentale welzijn bij kinderen en jongeren van 0 tot 24 jaar – een thema dat mij na aan het hart ligt. Met ‘de Warmste Sok’ kunnen mensen een paar sokken kopen om dit goede doel te steunen. Met de opbrengst ga ik, samen met mijn cowriters, een muziekworkshop geven voor kinderen. In het voorjaar volgt dan een nieuwe theatertournee. Ook daar kijk ik naar uit, net als de tv-uitzendingen van Liefde voor Muziek en de festivals.”
Kerstmis staat voor de deur. Hou jij van de typische winterse gezelligheid?
“Als leerkracht had ik altijd vakantie, waardoor ik in deze periode volop kon genieten van de kerstsfeer. Tijdens de feestdagen hou ik het liefst van echte, winterse gezelligheid. Het mag goed koud zijn of zelfs sneeuwen. Traditioneel schuimen we dan met de vrienden de lokale kerstmarktjes in de Kempen af. In mijn woonplaats Vosselaar is er één waar alle verenigingen staan. Daar zijn we steevast van de partij.”
Hebben jullie bepaalde kersttradities in de familie?
“Met onze familie organiseren we elk jaar een groot kerstfeest. Al sinds ik kind ben, hebben we daarbij vaste tradities. Om elkaar cadeautjes te geven, organiseren we spelletjes met een basketbalring, stoelendans,… Wie wint, mag dan een cadeautje nemen. Daarnaast schrijven we gedichtjes voor elkaar. We trekken een naam van een familielid en moeten dan een gedichtje voor die persoon schrijven. Niet iedereen vindt dat even leuk: ik, mijn zus en mijn papa vinden dat fantastisch, maar de rest van de familie ziet daar altijd een beetje tegenop. En dus hebben we de verplichting om er eentje te schrijven sinds dit jaar afgeschaft. Wat er in de gedichten staat? Dat kunnen grappige zaken uit het voorbije jaar zijn, maar vaak wordt er ook wel de draak met iemand gestoken.”
Ga je zelf achter de kookpotten staan?
“Dat zou geen goed idee zijn (lacht). Verder dan een portie spek met eieren reiken mijn kookkunsten jammer genoeg niet. Al heb ik me ook nog nooit aan een uitgebreid maal gewaagd. Mijn moeder hecht wel veel waarde aan lekker eten. Zij kookt graag en maakt een heerlijk kerstmenu klaar. Ze maakt elk jaar iets anders en houdt ervan om te experimenteren. Dat kan eens kalkoen zijn met kroketjes, maar net zo goed een menu met garnalen. Meestal starten we met een hele hoop hapjes, waardoor mijn maag tegen het hoofdgerecht eigenlijk al gevuld is.”
Tot slot: welke nieuwjaarswensen zou je aan je fans willen geven?
“Ik hoop dat ik mijn fans vaak zal zien volgend jaar, maar daar twijfel ik niet aan. Heel wat shows zijn al uitverkocht. Sinds de coronapandemie zijn mensen echt op zoek naar ontspanning, en optredens zijn dan een ideale manier om even alles te vergeten. Ik besef des te meer hoe belangrijk het is om mijn muziek met anderen te delen. Tegelijk wens ik iedereen een goede gezondheid toe, zowel fysiek als mentaal. Dat is het allerbelangrijkste.”