Skip to main content
Home » Happy 2023 » “250 miljoen mensen hebben nood aan een mobiliteitshulpmiddel, zoals krukken of een prothese”
Sponsored

Handicap International bestaat dit jaar precies 40 jaar. Samen met Erwin Telemans, algemeen directeur van Handicap International, blikken we terug op 40 jaar engagement en impact. “Een prothese zorgt ervoor dat een kind voor de eerste keer naar school kan. Het is onvoorstelbaar hoe een kleine actie zoveel kan betekenen.”

Erwin Tielemans.

“De voorbije veertig jaar kenden we een erg snelle ontwikkeling, zowel qua groei van de organisatie als de allesomvattende aanpak. Van het prille begin in in een vluchtelingenkamp in Thailand, waar we protheses in hout en leer maakten voor slachtoffers van landmijnen tot het winnen van de Nobelprijs voor de Vrede voor onze campagne tegen het gebruik van diezelfde landmijnen. Van de ontwikkelingen rond 3D-technologie voor protheses en ortheses over drones om mijnen te detecteren tot de opstart van een innoverend recyclagesysteem.”

“Actief in zo’n 60 landen, gaat het vandaag dan ook om veel meer dan louter protheses. Het gaat ons over inclusie en empowering. We verdedigen de rechten van personen met een beperking en mensen in kwetsbare situaties. Zij staan nog steeds achteraan in de rij: van beperkte kansen op de arbeidsmarkt tot sociaal isolement. Via beleidsbeïnvloeding hebben we een grote impact en zetten we thema’s als inclusie en handicap op de kaart. Bovendien zijn we met onze nationale teams en een totaal van 5.000 medewerkers diep geïntegreerd in de lokale gemeenschap voor een zo groot mogelijke impact.”

“En die strijd blijft nodig. Wereldwijd heeft 15% van de mensen een beperking, 80% van hen woont in een laag-inkomensland. 250 miljoen mensen hebben nood aan een hulpmiddel dat hun mobiliteit en autonomie verbetert zoals een rolstoel, krukken of een prothese. Vandaag heeft slechts 10% van hen daar toegang toe. Dat zijn hallucinante cijfers, maar een eenvoudig hulpmiddel verandert al hun leven.”

Elk gebaar telt, en het is telkens die sleutel tot gezondheid, veiligheid, waardigheid en inclusie.

Elk gebaar telt

“De impact die we hebben is enorm. Of het nu gaat om een gift van enkele euro’s voor een zitschaal of 50 euro die bijdraagt aan een prothese. Het is onvoorstelbaar hoe een kleine actie zoveel kan betekenen in het creëren van kansen. Onze eindejaarscampagne dit jaar focust dan ook op die ‘eerste keer’ voor zoveel kinderen, jongeren en volwassenen. De 5-jarige Prabin in Nepal werd geboren met één been. Enkele weken geleden kreeg hij een prothese aangemeten. Hij kan voor het eerst spelen met zijn vriendjes. In een vluchtelingenkamp in Oeganda ontmoette ik dit jaar een kindje dat dankzij een ge-3D-printe orthese voor het eerst kon stappen. Een eenvoudige zitschaal voor een kind met hersenverlamming zorgt ervoor dat het rechtop kan zitten, zonder pijn, en naar school kan. Een gift aan een man in een driewieler, maakte dat hij zijn banden kon vervangen en opnieuw naar buiten kon.”

“Elk gebaar telt, en het is telkens die sleutel tot gezondheid, veiligheid, waardigheid en inclusie. Kleine acties die iets ontketenen en waarop de gemeenschap het vervolgens overneemt, die kracht mogen we nooit onderschatten.”

Handicap International financieel steunen kan op het rekeningnummer BE80 0000 0000 7777 of via deze link.

Next article