Home » Happy 2021 » Wandeling doorheen prachtig verlicht Doornik
Citytrip

Wandeling doorheen prachtig verlicht Doornik

Dankzij het speciale stadsplan ‘Doornik in 1001 lichtjes’ beleef je een eindejaar vol emoties, warmte en magie!

Tekst: Joris Hendrickx

Speciaal stadsplan

We komen aan het einde van een bijzonder jaar. Daarom heeft de dienst voor toerisme van Doornik voor dit eindejaar een heel speciaal stadsplan gemaakt. Met dat plan kan je met je gezin of bubbel op ontdekking gaan in het centrum van de stad, dat dit najaar prachtig is versierd met duizenden lichtjes. Op je parcours wandel je door de verlichte winkelstraten en passeer je tal van leuke winkels en toeristische trekpleisters.

Veelzijdige wandeling doorheen het centrum

De wandeling strekt zich uit over de as tussen het station en de Place de Lille. Je kan ze op je eigen tempo en in beide richtingen doen. Vanop beide eindpunten ben je op minder dan 10 minuten in de verlichte binnenstad. De wandeling komt voorbij de Grote Markt en de twee majestueuze UNESCO-gebouwen van Doornik, de Notre-Dame kathedraal en het Belfort (het oudste van België).  Maar ze neemt je ook mee naar enkele pittoreske wijken en steegjes die speciaal werden ingericht voor dit eindejaar.

Tal van winkels om te ontdekken

Deze wandeling is de ideale gelegenheid om je (gastronomische) kerstinkopen te doen en tegelijk de lokale specialiteiten van Doornik te proeven en te kopen zoals Clovis-taart, wafels, faluches, palets de dame of een van onze streekbieren. Op het plan staan handige pictogrammen die weergeven welk soort winkels je waar kan vinden: cadeaus, delicatessenwinkels, banketbakkerijen, wijnhandels, boekenwinkels,… Er valt heel wat te ontdekken!

Om te vieren dat de kathedraal al 20 jaar UNESCO-werelderfgoed is, wordt deze vanaf 17 december verfraaid met nieuwe verlichting.

Nieuwe sfeerverlichting voor kathedraal en station

Om te vieren dat de kathedraal al 20 jaar UNESCO-werelderfgoed is, wordt deze vanaf 17 december verfraaid met nieuwe verlichting. Speciaal voor deze gelegenheid komt er een muziekshow zonder publiek, die via de website www.cathedrale20-21.be zal worden uitgezonden.

Na een grondige renovatie in 2014 is het station van Doornik uitgerust met LED-verlichting die de mogelijkheid biedt om te variëren in kleuren. Afhankelijk van bepaalde evenementen of het seizoen wordt het gebouw in de passende kleuren verlicht.

Het beste van het Museum voor Schone Kunsten

Wil je je tussendoor even opwarmen? Dat kan door de tentoonstelling ‘Paradis Perdu’ te bezoeken in het Museum voor Schone Kunsten. Deze verzamelt alle hoogtepunten uit de vaste collectie van het museum rond een uitzonderlijke en originele tekening van Vincent Van Gogh. Het gebouw in Art Nouveau stijl is ook op zich al een bezoek waard, want het is het enige museum van Victor Horta in België. Vergeet niet om te reserveren!

En nog een laatste tip voor wie met de trein naar Doornik reist: met de Hello Belgium Railpass krijg je gratis toegang tot het Belfort en heel wat verschillende musea die Doornik te bieden heeft!

Gratis stadsplan beschikbaar bij de dienst voor toerisme of te downloaden van visittournai.be

Next article