Home » Happy 2021 » Schenk hoop: #makechangehappen
Goed doel

Schenk hoop: #makechangehappen

In samenwerking met
In samenwerking met

Ook de kledingindustrie ontsnapt niet aan de gevolgen van de coronacrisis. Zo zitten honderdduizenden arbeiders in Azië momenteel zonder job. De ngo WSM en haar lokale partners geven alles voor hun welzijn. Onder hen vakbondsman Athit Kong, hij komt op voor kledingarbeiders in Cambodja.

Tekst: Sandra Gasten Photos: Privé / Bas de Meijer

Athit is voorzitter van C.CAWDU, een vakbond die de rechten van Cambodjaanse kledingarbeiders verdedigt. Hij ziet de gevolgen van de crisis elke dag. “Door corona kelderde de wereldwijde kledingverkoop. Kledingketens annuleerden hun bestellingen, zelfs als die al klaarstonden voor verzending. In Cambodja verloren hierdoor 200.000 arbeiders hun job. Vijftien kledingfabrieken sloten de deuren. Er is wel een vervangingsinkomen, maar dat bedraagt slechts minder dan de helft van het minimumloon en is dus onvoldoende om van te leven.”

Als voorzitter van de vakbond C.CAWDU verdedigt Athit Kong de rechten van Cambodjaanse kledingarbeiders.

Athit trekt aan de alarmbel: “We zetten de merken onder druk om hun belofte na te komen. Voor kledingarbeiders die onrechtmatig ontslagen werden, starten we rechtszaken op. We oefenen druk uit op de overheid om de premies bij schorsing en sluiting te verhogen, want met de huidige bedragen kan een arbeider amper de huishuur betalen.”

Duurzaam ondernemen

In België is Murielle Scherre van lingeriemerk la fille d’O een. vurig pleitbezorger voor duurzame productie in de kledingindustrie. “Ik hou de productie van onze stukken bewust in België. Ik ben niet tegen internationale productie, maar als ondernemer krijg ik onvoldoende zicht op de arbeidsomstandigheden in landen als Cambodja. Ik wil er zeker van zijn dat de mensen die mijn kleding maken, goed kunnen leven.”

“Daarom sta ik achter WSM. WSM wil een wet die bedrijven verantwoordelijk stelt voor alle schakels in hun productieketen. Het is oneerlijk dat kledingmerken die wel inspanningen leveren, moeten opboksen tegen merken die in slechte omstandigheden produceren om de prijs te drukken. Ik ga met een gerust geweten slapen. Als ondernemer vind ik dat een bevoorrechte positie.”

Athit schenkt hoop! Met de steun van WSM. Steun jij WSM met een gift? Dat kan via overschrijving op BE41 8900 1404 3510 of online via acties.wsm.be/athitmet vermelding ‘De Standaard – Steun Athit’. Giften vanaf 40 euro zijn voor 60% fiscaal aftrekbaar. #makechangehappen. Bekijk het interview met Athit Kong en Murielle Scherre opwsm.be/nl/athit

Next article