Home » Happy 2020 » De Europese geschiedenis door een andere bril
Cultuur

De Europese geschiedenis door een andere bril

Het Huis van de Europese Geschiedenis is uniek in de wereld.

Tessa Ryan

Verantwoordelijke Publieke en Institutionele Relaties

Het Huis van de Europese Geschiedenis

Een dag in de hoofdstad van Europa is niet compleet zonder een bezoek aan het Huis van de Europese Geschiedenis! Dit baanbrekende museum bevindt zich in het hart van de Europese wijk en laat je op een totaal andere manier kijken naar de geschiedenis én de toekomst van Europa.

Tekst: Joris Hendrickx – Foto: TIPIK

Het Huis van de Europese Geschiedenis is uniek in de wereld. Vanuit het monumentale Eastmangebouw werpt het een volledig nieuwe en dynamische blik op het ontstaan en de  ontwikkeling van het Europese continent. Bovendien bekijkt het deze gebeurtenissen vanuit een Europees perspectief, en dus niet vanuit het typische nationale oogpunt.

Zo wordt al snel duidelijk voor de bezoekers dat de geschiedenis uit heel wat verschillende facetten bestaat en er dus ook meerdere interpretaties mogelijk zijn. Een bezoek aan het museum verruimt je geest en zet je zelf aan het denken.

Verleden maakt de toekomst inzichtelijk

Ryan: “Ons doel is om de uitwisseling van verschillende ideeën en meningen aan te moedigen en om bezoekers te leren om de dingen in vraag te stellen. De geschiedenis van Europa is nu eenmaal meer dan één verhaal. Zo wordt duidelijk hoeveel we als Europeanen eigenlijk gemeenschappelijk hebben en hoe we samen aan onze toekomst kunnen bouwen.”


In het museum kijken we naar het verleden om de toekomst te kunnen begrijpen.


“In het museum kijken we naar het verleden om de toekomst te kunnen begrijpen. Neem nu de protestbewegingen in de jaren 70 en 80 die uiteindelijk hebben geleid tot onder andere de val van de Berlijnse Muur. Deze leggen we naast hedendaagse protestbewegingen zoals die van de Brexit en de klimaatactivisten. Zo geven we bezoekers een nieuwe basis om de huidige bewegingen binnen Europa een plaats te geven”, aldus Ryan.

Onstuimige jeugd

Momenteel kan je de tijdelijke tentoonstelling ‘Restless Youth’ bezoeken. Deze brengt vier generaties van jonge mensen in beeld die volwassen werden op keerpunten in het Europese verhaal: aan het einde van de jaren 40, in de jaren 60, in de jaren 80 en in de nillies. Zij gingen zichzelf zien als een aparte generatie en vormden hun eigen cultuur met eigen waarden. Ze waren bereid om daarvoor te vechten en sommigen zijn daarbij zelfs omgekomen.

Gratis en voor iedereen

Ryan: “Je kan het museum volledig in je eigen tempo ontdekken. En dat is zeker een pluspunt, want het heeft een enorme rijke en boeiende inhoud. De permanente tentoonstelling is voorzien van een interactieve museumgids in 24 talen, waaronder het Nederlands. De toegang is gratis voor iedereen! Nagenieten kan je in het restaurant (Café Europe).”

Next article