Home » Gezond Leven » Waarom enkel gezond eten niet altijd volstaat
Gezond Leven

Waarom enkel gezond eten niet altijd volstaat

Gezond eten is vanzelfsprekend onmisbaar om aan onze basisbehoeften voor essentiële vitaminen en mineralen te voldoen. Toch hebben voedingssupplementen – zeker in coronatijden – wel degelijk hun nut.

De meerderheid van de bevolking zit met een vitamine D-tekort. Recente onderzoeken hebben aangetoond dat deze vitamine naast zijn essentiële rol voor de gezondheid van het bot ook een cruciale rol speelt in de immuniteit. Daarom heeft de Hoge Gezondheidsraad onlangs in het kader van de huidige pandemie het advies uitgebracht dat iedereen moet zorgen voor een adequate inname ervan.

Vette vis en eieren

Aangezien zeer weinig voedingsmiddelen vitamine D bevatten – enkel vette vis en eieren – is het gebruik van een supplement over het algemeen onmisbaar. Momenteel wordt een dosis van achthonderd eenheden per dag aanbevolen voor de bevolking, maar hogere dosissen tot drieduizend eenheden per dag kunnen nuttig zijn voor mensen met een hoog risico op een tekort. Anderzijds worden zeer hoge dosissen, die met langere tussenpozen ingenomen worden, niet aanbevolen.

Vegetariërs en veganisten hebben meestal een specifiek tekort aan vitamine B12. Deze vitamine is namelijk alleen aanwezig in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong.

De groene golf

Het is duidelijk dat de consumptie van plantaardige producten gunstiger is voor het milieu dan de consumptie van vlees. De studie van de invloed van het vegetarisch of veganistisch dieet op de gezondheid is echter recent, zodat er weinig grootschalige gegevens op lange termijn beschikbaar zijn. Het is wel reeds aangetoond dat vegetariërs over het algemeen een lager cholesterolgehalte hebben en minder vaak lijden aan zwaarlijvigheid, hoge bloeddruk en diabetes.

Vitamine B12

Toch hebben vegetariërs en veganisten meestal lagere niveaus van bepaalde essentiële vitaminen, waaronder vitamine D (zoals iedereen) maar ook vitamine B12. Deze vitamine is alleen aanwezig in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. Een tekort hieraan moet zeker vermeden worden, want op termijn veroorzaakt het bloedarmoede en heeft het een negatieve invloed op het zenuwstelsel. Een supplement is dus noodzakelijk. Het is bovendien beter om voor een aanvullende inname van bepaalde mineralen te zorgen die onmisbaar zijn voor het immuunsysteem, denk bijvoorbeeld aan ijzer, zink en selenium. Hun gehalte is lager in planten dan in vlees én ze zijn moeilijker op te nemen uit plantaardige bronnen.

Specifieke behoeften per doelgroep

Voedingssupplementen zijn dus belangrijk in veel verschillende omstandigheden en moeten zorgvuldig gekozen worden in functie van de specifieke behoeften van elke persoon en doelgroep. Men mag dus zeker niet zomaar stellen dat enkel gezond eten meer dan voldoende is.

4 redenen om een gezonde voeding aan te vullen met voedingssupplementen

1
We halen niet alle noodzakelijke vitaminen uit onze voeding. Zo wordt vitamine D voornamelijk door ons organisme aangemaakt wanneer onze huid wordt blootgesteld aan zonnestralen.

2
Bepaalde bevolkingsgroepen nemen om diverse redenen dagelijks niet voldoende vitaminen of mineralen op.

3
De geldende algemene aanbevelingen worden bepaald met als objectief tekorten te vermijden bij gezonde personen. Dat betekent dat sommige groepen hogere hoeveelheden vitaminen en mineralen nodig kunnen hebben door de aanwezigheid van bepaalde problemen of aandoeningen.

4
Omdat de aanbevolen hoeveelheden vitaminen en mineralen in de eerste plaats als doel hebben om tekorten te vermijden, is een hogere dosis vaak noodzakelijk om een optimale gezondheid na te streven.

Next article