Home » Gezond Leven » Opinie: “1 op de 2 Belgen weegt te veel”
Opinie

Opinie: “1 op de 2 Belgen weegt te veel”

Prof. dr. Bart Van Der Schueren, endocrinoloog UZ Leuven en voorzitter obesitasonderzoek België.

De helft van de Belgen kampt met overgewicht, 20% van de volwassenen is zelfs obees met een BMI hoger dan 30. Toch kan je door je levensstijl aan te passen, je gewicht positief beïnvloeden. “Niet alleen je eetpatroon, maar ook je slaaphygiëne, voldoende beweging en minder stress spelen een rol”, zegt prof. dr. Bart Van Der Schueren.

De beste manier om te weten of je overgewicht hebt, is door je Body Mass Index (BMI) te berekenen. Die drukt de verhouding tussen je gewicht en lengte uit. Een BMI tussen de 18,5 en 25 is gezond, boven de 25 heb je overgewicht en boven de 30 kg/m2 ben je obees. Een BMI boven de 40 kg/m2 of 35 kg/m2 met geassocieerde zaken, duidt op morbide obesitas. Mannen hebben iets vaker overgewicht dan vrouwen. Toch gaan zij minder snel actie ondernemen om hun overgewicht aan te pakken.

De impact op je gezondheid

Verschillende factoren spelen een rol bij de ontwikkeling van overgewicht of obesitas. Aan de ene kant heb je je levensstijl, waarbij te veel ongezonde voeding, te weinig beweging en een slecht slaappatroon een invloed hebben. Aan de andere kant is je lichaam voorgeprogrammeerd om te streven naar het hoogste gewicht, waardoor het er alles aan doet om overtollige kilo’s bij te houden. Onderzoek heeft aangetoond dat obesitas als kind je 80% kans geeft om ook als volwassene obees te zijn.

Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer je tv kijkt tijdens je maaltijd, je voorbij je verzadigingsgevoel eet. Ga dus aan tafel zitten en neem rustig de tijd om te eten.

Mensen die te zwaar zijn, hebben meer kans om vroegtijdig te sterven en lopen onder meer risico op cardiovasculaire aandoeningen, slaapapneu, kanker, huidziekten en depressie. Bovendien is het moeilijk om overgewicht kwijt te geraken. Doe er dus tijdig iets aan, ook al lijkt de situatie moeilijk. Zoek hulp bij de huisarts, die je bij ernstig overgewicht zal verwijzen naar een obesitaskliniek. Wanneer je 5 tot 10% gewicht verliest, heb je al een gezondheidsvoordeel.

Je gewicht verlagen

Betere eetgewoonten vormen een belangrijke factor om je gewicht te verlagen. Onderzoek heeft onder meer aangetoond dat wanneer je iets doet tijdens je maaltijd, zoals tv-kijken, je voorbij je verzadigingsgevoel eet. Ga dus met je gezin aan tafel zitten en neem rustig de tijd om te eten. Probeer ook om dagelijks te bewegen. Dat hoeft geen marathon te zijn, maar neem vaker de trap of parkeer je auto net iets verder. Ook (snel)wandelen is een ideale manier om calorieën te verbranden. Slaap daarnaast voldoende en probeer chronische stress te vermijden. Bij stress verhoogt het cortisolhormoon in je lichaam, wat overgewicht bevordert.

Rol van de overheid

Obesitas is niet alleen de verantwoordelijkheid van het individu. De ziekte kadert in een bredere context en kan je dus zeker niet alleen toeschrijven aan een gebrek aan wilskracht. Er zijn namelijk ook genetische factoren, waardoor de ene persoon gemakkelijker verdikt dan de andere. Daarnaast is er de invloed van de omgeving en de maatschappij: er schuilen heel wat verleidingen om de hoek. Daarom is er ook een belangrijke rol voor de overheid, die moet zorgen voor goede fietsinfrastructuur, een goede work-lifebalans en de promotie en bereikbaarheid van gezond voedsel.

Next article