Met meer dan 48.000 volgers op Instagram en meerdere enorm succesvolle gezondheidsconcepten mogen we Gudrun Hespel gerust een autoriteit noemen op vlak van gezond leven. Maar wat maakt haar aanpak zo uniek? En wat is volgens haar écht gezond?
Vandaag ben jij een gekende fitblogger en onderneemster die mensen helpt om gezonder te leven. Vanuit welke visie is dat ooit allemaal begonnen?
Tekst: Joris Hendrickx
“Ik heb in het verleden tien jaar lang geworsteld met een eetstoornis. In de lange zoektocht naar een gezonde relatie met mijn eigen lichaam merkte ik dat ik bijlange niet de enige was. Heel veel mensen hebben moeite om zichzelf graag te zien. Daarom maakte ik er mijn missie van om te vermijden dat iemand zich ooit nog zo slecht hoeft te voelen over zijn of haar lichaam als ik vroeger deed. Sindsdien lanceerde ik met BOOST!, The Fittest You en Re.Charge meerdere ondernemingen waarmee ik mensen wil leren om beter voor hun lichaam te zorgen, er respect voor te dragen en er op een gezonde manier mee om te gaan.”
Vanuit mijn eigen verleden met een eetstoornis wil ik absoluut benadrukken dat gezond leven helemaal niet draait rond afvallen of het bereiken van een bepaald BMI.
“Vanuit mijn eigen verleden met een eetstoornis wil ik absoluut benadrukken dat gezond leven helemaal niet draait rond afvallen of het bereiken van een bepaald BMI. Het gaat over gezond gedrag en een combinatie van mentale en fysieke gezondheid. Nog te vaak bekijkt men gezond leven enkel vanuit de bril van bewegen en sporten, maar je mindset moet ook gezond zijn. Als je niet leert om op de juiste manier met stress om te gaan en respect te hebben voor jezelf, begin je vanuit een erg onstabiele basis. Je mag dan zoveel smoothies drinken en gaan lopen als je wil, je zal nog steeds geen gezond persoon zijn.”
Hoe belangrijk is jouw opleiding als psychologe in dit verhaal?
“Ik studeerde eerst geneeskunde, maar toen ik op een bepaald moment herviel in mijn eetstoornis besefte ik dat dat niet helemaal bij me paste. Ik had altijd al een grote interesse in hoe mensen in elkaar zitten en wat hen drijft. Daarom besliste ik om psychologie te gaan studeren en tegelijk een cursus ‘personal trainer’ te volgen. Er zijn vandaag enorm veel personal trainers, maar er is wel een groot verschil tussen trainingen waar je spieren beter van worden en effectief iemand coachen en begeleiden zodat die persoon zich beter in zijn of haar vel gaat voelen door te bewegen. Beweging en mentale gezondheid zijn nu eenmaal sterk met elkaar verweven. Daarom wilde ik graag de combinatie maken.”
Jouw eerste grote wapenfeit was het boek ‘The Fittest You’. Welke deuren heeft dat geopend?
“Het boek kwam er op vraag van een uitgeverij die mijn blog had gezien over gezond eten, leven en bewegen. Op de dag van de lancering van dat boek bleek een kennis haar huis met praktijkruimte te verkopen. Dat kon geen toeval zijn! Na heel wat trekken en sleuren aan de bank kon ik het huis kopen en startte ik er een praktijk met als doel mind, body en food geïntegreerd te benaderen.”
Bewegen en mentale gezondheid zijn sterk met elkaar verweven. Daarom wilde ik graag de combinatie maken.
“Met onder meer diëtistes, personal trainers, groepslessen, psychologische begeleiding, mindfulness workshops en meditaties wilden we een totaalaanpak van een gezonde levensstijl aanbieden. Vanaf het begin draaide de praktijk goed, maar na amper een halfjaar moesten we sluiten door corona. Dat was even paniek, want ik had zwaar geleend om die praktijk te kunnen realiseren!”
Hoe wist je van die tegenslag een troef te maken?
“Ook al moest ik de deuren sluiten, ik wilde mensen absoluut verder blijven helpen. De nacht na de aankondiging van de lockdown werkte ik meteen een volledig online plan uit met work-outs, recepten, meditaties, enz. Hierdoor kon ik de eerste dag van de lockdown meteen alles lanceren, wat me heel wat belangstelling opleverde in de media. Plots werd het toen heel groot en besefte ik dat ik op deze manier veel meer mensen kon bereiken dan met mijn praktijk in Hoegaarden. Veel mensen bleken blij te worden van mijn work-outs net omdat ik het niet had over calorieën verbranden, een sixpack krijgen of afvallen. Ik wilde mijn work-outs vooral leuk maken, en dat hielp om hen enthousiast te krijgen.”
We moeten terug leren om op een respectvolle manier om te gaan met ons lichaam. Steeds meer mensen begrijpen dat je dat vooral kan doen door gezond te eten, te bewegen, meer buiten te komen en te ontstressen.
“Kort daarna leerde ik diëtiste Celien van Healthy Habits kennen. Samen beslisten we om BOOST! op te starten, een mobiele app waar we allerlei work-outs, recepten, meditatieoefeningen, mindsetvideo’s en andere nuttige zaken ter beschikking stellen van gebruikers. Bij de lancering begin 2021 merkten we pas echt hoe groot de nood was van mensen om eindelijk eens op een andere manier naar beweging en gezondheid te kijken. Velen hadden het helemaal gehad met het eindeloze diëten en sporten om calorieën te verbranden en af te vallen. Zij konden zich hierdoor goed vinden in onze boodschap om de weegschaal links te laten liggen en terug te gaan naar de basis van wat gezond gedrag is. Intussen hebben we met onze app al meer dan tienduizend mensen bereikt én geholpen om hun relatie met echte gezondheid te herstellen.”
Wat is volgens jou het grote probleem bij diëten?
“Ik hoop dat onze maatschappij steeds meer zal beseffen dat al die nieuwe dieethypes niets meer met gezondheid te maken hebben, maar gewoon met gewicht. Uit heel wat studies is al gebleken dat strenge diëten vaak leiden tot het typische jojoën, waarbij iemands gewicht snel vermindert en daarna opnieuw minstens even hard toeneemt. Ook is bewezen dat dat dan weer rechtstreeks kan worden gelinkt aan een hogere bloeddruk, hart- en vaatziekten en een grotere kans op diabetes. Extreem diëten is dus absoluut geen oplossing voor overgewicht en maakt mensen zelfs vatbaarder voor allerlei ziekten.”
“We moeten terug leren om op een respectvolle manier om te gaan met ons lichaam in plaats van onszelf uit te hongeren en onzeker te maken. Steeds meer mensen begrijpen dat je dat vooral kan doen door gezond te eten, te bewegen, meer buiten te komen en te ontstressen. Dat lijkt voor de hand te liggen, maar is het niet. Jezelf graag zien, is de basis van gezond leven, want enkel zo kan je op de juiste manier zorg dragen voor jezelf. Onder de noemer van ‘The Fittest You’ gaf ik daarom ook al cursussen voor het verhogen van het zelfvertrouwen. Dat werd ook een belangrijk onderdeel van het aanbod van BOOST!.”
Hoe ontstond dan je nieuwste concept Re.Charge?
“Na de lockdowns merkte ik dat heel wat mensen het even helemaal hadden gehad met online cursussen. Ze wilden terug meer connectie krijgen, ook ik trouwens. Hoewel ik met veel plezier verder blijf werken aan BOOST! en ‘The Fittest You’ online, was ik ook echt klaar voor een nieuwe start offline. Ik stelde mijn volgers de vraag wie er eigenlijk graag naar de fitness gaat. Dat percentage bleek bedroevend laag te zijn. Bovendien bleek na even doorvragen dat maar liefst 86% zich niet comfortabel voelt in de fitness. Blijkbaar zijn fitnessuitbaters daar doorgaans niet echt mee bezig.”
“Daarom besliste ik om het zelf te doen. Ik begon mensen te bevragen over de redenen waarom ze zich meestal niet goed voelen in de fitness en stelde als doel om daar met mijn ervaring als psycholoog verandering in te brengen. Ik wilde de relatie van mensen met ergens gaan sporten herstellen, zodat ze het wel terug leuk konden vinden. Hieruit ontstond Re.Charge, een ‘body positive’ gym in Antwerpen. We zijn nog maar pas geopend, maar merken nu al dat we ons doel bereiken.”
“Mensen die al jarenlang een afkeer hebben van sporten, krijgen bij ons toch terug zin om te bewegen. Hoewel het nu financieel nog niet mogelijk is, hoop ik op termijn meerdere zulke fitnesscentra te kunnen openen zodat ik nog veel meer mensen de kans kan geven om zich goed te voelen op de plek waar ze gaan sporten.”