Home » Gezond Leven » In 5 stappen naar een gezonder leven
opinie

In 5 stappen naar een gezonder leven

Wil je gezonder eten, minder stilzitten of meer ruimte vinden om tot rust te komen? Besef dan dat kleine aanpassingen al een groot verschil maken. “Gezonder leven is niet moeilijk, het is vooral een stap-voor-stapverhaal”, zegt Linda De Boeck, directeur Vlaams Instituut Gezond Leven vzw. “Hieronder vind je alvast onze adviezen.”

  1. Kies haalbare doelen

Gezonde gewoontes inpassen doe je best geleidelijk aan. Je hoeft niet van de ene op de andere dag alle ongezonde snacks te bannen of extreem te gaan sporten. Dat is niet mogelijk en ook niet menselijk. Geef jezelf de tijd om de switch te maken. Om vol te houden, kies je best voor haalbare en meerdere kleine doelen. Heb je een zittend beroep? Kom dan geregeld even van je stoel voor een rechtsta-momentje of ommetje. Je zal merken dat je energiepeil meteen de hoogte ingaat. Grijp je vaak naar ongezonde snacks? Start eens met een paar stukken fruit per week en zie hoe ze bij jou in de smaak vallen. Lekker? Ga dan een stapje verder. Een terugval? Geen paniek. Dat overkomt de besten.

Gezonde gewoontes inpassen doe je best geleidelijk aan. Je hoeft niet van de ene op de andere dag alle ongezonde snacks te bannen of extreem te gaan sporten.

  1. Pas je omgeving aan

Je omgeving heeft een erg grote invloed op de dingen die je wel of niet doet. Richt je omgeving daarom op zo’n manier in dat ze jou helpt om de juiste keuzes te maken. Merk je bijvoorbeeld dat sociale media jou te vaak het gevoel geven dat je niet goed genoeg bent? Gebruik die dan minder. En bekijk ze alleen op een vast moment per dag. Of stimuleer gewoontes die je geluksgevoel verhogen. Maak bijvoorbeeld een dankbaarheidsdagboek en leg dat zichtbaar op je nachtkastje.

  1. Vervang minder gezonde door gezonde keuzes

Kleine aanpassingen maken vaak een groot verschil. Kies bijvoorbeeld eens volkorenbrood in plaats van een wit brood. Implementeer een beweegoefening bij je favoriete serie of doe een ademhalingsoefening wanneer je in een stresserende situatie terechtkomt. Op gezondleven.be vind je meer voorbeelden van kleine veranderingen die een groot effect kunnen teweegbrengen.

Te streng zijn voor jezelf helpt je niet vooruit. Jezelf opnieuw motiveren, dát wel. 

  1. Stel een plan op

Hulp nodig bij je switch naar een gezonder en beweeglijker leven? Stel een plan op! Zet bijvoorbeeld je beweegdoelen op papier. Of maak een boodschappenlijstje of weekmenu. Het geeft je een houvast en kan dienen als richtlijn. Op mijngezondleven.be kan je een persoonlijk actieplan opmaken voor je fruit-, groente- en waterconsumpties op basis van jouw doelstellingen. Ook om meer te bewegen zijn er hulplijnen, zoals ‘10.000 stappen’. Dit platform biedt je een online dagboekje met een stappendoel dat jij zelf kiest.  

  1. Gebruik onze driehoeken als kompas

Nog geen idee hoe een gezond menu eruitziet? Hoeveel je best beweegt op een dag? Of wat je kan doen om je beter in je vel te voelen? Onze voedingsdriehoek, bewegingsdriehoek én geluksdriehoek tonen je de weg naar een gezonder, actiever en bewuster leven. Gebruik ze als kompas. En ook al geraak je even de weg kwijt, geen paniek. Te streng zijn voor jezelf helpt je niet vooruit. Jezelf opnieuw motiveren, dát wel. 

Next article