Home » Gezond Leven » Gezond koken in duurzame, PFAS-vrije pannen
gezond leven

Gezond koken in duurzame, PFAS-vrije pannen

In samenwerking met
In samenwerking met

Wist je dat de antikleeflaag in heel wat pannen schadelijke PFAS-stoffen bevat? Gelukkig zijn er vandaag ook gezonde en duurzame potten en pannen op de markt, zoals die van het Belgische merk GreenPan, dat dit jaar zijn vijftiende verjaardag viert. Want een gezonde maaltijd start met PFAS-vrij kookgerei!

Tekst: Sandra Gasten

PFAS-vrije pannen bevatten een keramische antikleeflaag waarbij een afgeleide van zand wordt gebruikt als natuurlijke basisgrondstof.

Wie gezond wil koken, moet in de eerste plaats zijn kookpotten en pannen met antikleeflaag onder de loep nemen. Want heel wat exemplaren zijn gemaakt met schadelijke chemicaliën die bekendstaan onder de naam PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen). Er bestaan echter ook alternatieven: pannen met een keramische antikleeflaag die zonder PFAS worden gemaakt. Pionier in dit domein is het Belgische GreenPan, het merk dat als eerste ter wereld duurzaam, PFAS-vrij kookgerei op de markt bracht. De potten en pannen van GreenPan worden geproduceerd door The Cookware Company. Dit Vlaams bedrijf zorgde vijftien jaar geleden als eerste ter wereld voor een keramische antikleeflaag met als natuurlijke basisgrondstof een afgeleide van zand. Dat was revolutionair: de consument kon voor het eerst bewust kiezen voor gezonde potten en pannen. 

Groter bewustzijn

Steeds meer mensen informeren zich over de schadelijke gevolgen die PFAS kunnen hebben op onze gezondheid, en dat is goed nieuws. Hoe meer mensen het probleem aankaarten en kiezen voor gezondere alternatieven, hoe sneller de stoffen uit onze keukens – en daarbuiten – zullen verdwijnen. “We hebben in Europa nog een inhaalbeweging te maken, maar zien het bewustzijn wel stilaan groeien”, zegt Wim De Veirman, CEO van The Cookware Company. “Scandinavië is een voorloper in Europa. De overheid treedt er steeds strenger op tegen het gebruik van de stoffen, maar ook winkelketens lopen mee in de strijd. Eén van de grootste Deense winkelketens zal vanaf 2025 zelfs geen enkel product meer verkopen waar PFAS in te vinden is.”

Blijven innoveren

GreenPan blikt terug op vijftien impactvolle jaren. Op het vlak van bewustmaking rond PFAS heeft het, zowel in de industrie van het kookgerei als bij de consumenten, wel wat in gang gezet. Toch blijft het bedrijf verder innoveren en inzetten op de ontwikkeling van nieuwe technologieën, waarmee ze hun producten nóg beter, duurzamer en gebruiksvriendelijker maken. Intussen is de PFAS-vrije, keramische antikleeflaag toe aan de achtste generatie en steekt ze met kop en schouders uit boven andere keramische antikleeflagen op de markt. In 2022 lanceert GreenPan ook de eerste elektrische toestellen met een gezonde, keramische antikleeflaag, zoals een wafelijzer, contactgrill en slowcooker. Alles wat je nodig hebt om voortaan nog meer gezonde en bewuste keuzes te maken in jouw keuken.

Beperking CO2-uitstoot

Naast gezondheid is duurzaamheid een van de doelstellingen die GreenPan centraal zet. De productie van de keramische antikleeflaag gebeurt op een lagere temperatuur, waardoor ze tijdens het productieproces 60% minder CO2 uitstoten dan producenten van traditionele antikleeflagen. Daarnaast voorziet het bedrijf zijn fabriek van energie door zonnepanelen en gebeurt het transport naar de consument met een zo klein mogelijke verpakking. De aluminium pannen worden gemaakt met minimum 25% gerecycleerd aluminium. De ambitie is om dat percentage jaarlijks te verhogen. 

Kiezen voor gezonde, PFAS-vrije pannen en keukenapparaten die gemaakt zijn op een duurzame manier is voor consumenten een eenvoudige stap naar een betere gezondheid en een gezondere planeet.

Een gezonde, duurzame keuken

Kiezen voor gezonde, PFAS-vrije pannen en keukenapparaten die gemaakt zijn op een duurzame manier (minder CO2-uitstoot, gerecycleerde materialen) is voor consumenten een eenvoudige en kleine stap naar een betere gezondheid en een gezondere planeet. De pannen van GreenPan zijn bovendien niet alleen PFAS-vrij, maar zorgen ook voor perfecte bakresultaten. Een belangrijk voordeel is bovendien dat ze snel en gelijkmatig opwarmen. Daardoor garen alle ingrediënten gelijkmatig en bekom je de beste kook- en bakresultaten. 

Jubileum met deals

In april, de maand waarin – naar aanleiding van Earth Day op 22 april – de zorg voor de planeet, de gezondheid en elkaar centraal staat, zet GreenPan zijn producten extra in de kijker. De switch maken naar PFAS-vrij kookgerei is een simpele manier om je steentje bij te dragen aan een gezondere planeet. Naar aanleiding van zijn vijftienjarig bestaan biedt het bedrijf tal van aantrekkelijke deals aan. Neem gerust een kijkje op hun website.

Wat zijn PFAS?

PFAS, of poly- en perfluoralkylstoffen, is een verzamelnaam voor een groep door de mens gemaakte chemische stoffen. Vanwege hun specifieke eigenschappen – ze zijn onder andere brandwerend en water- en vuilafstotend – worden ze dikwijls gebruikt in fabrieksprocessen. Maar je kan ze ook terugvinden in verf, brandblusapparaten, kleding, cosmetica en dus ook in pannen met een antikleeflaag. Naast bovenstaande eigenschappen kennen PFAS ook minder goede kwaliteiten. Ze zijn toxisch en verhogen de kans op gezondheidscomplicaties, zoals een verminderd afweersysteem, hormonale problemen en een verhoogd cholesterol. Ook stijgt het risico op hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker. PFAS zijn bovendien ijzersterk en niet biologisch afbreekbaar. Sommige verdwijnen pas na duizend jaar. Daarom worden ze ook wel ‘forever chemicals’ genoemd.

  • Waarom is het gebruik van PFAS in pannen problematisch?

Bij veel traditionele antikleefpannen is de antikleeflaag gemaakt van een synthetische stof, met name polytetrafluorethyleen (PTFE). Om deze synthetische antikleeflaag aan de pan te hechten, wordt er gebruikgemaakt van PFAS-chemicaliën. Die kunnen tijdens de productie van traditionele antikleeflagen vrijkomen en terechtkomen in de lucht, het water, de bodem en onze voedselketen. Zo belasten ze het milieu en onze gezondheid. Bovendien kunnen er ook tijdens het koken schadelijke PFAS-chemicaliën vrijkomen als je je traditionele antikleefplan bijvoorbeeld laat oververhitten. 

  • De ThermolonTM-coating als gezond alternatief

GreenPan creëerde in 2007 de eerste keramische antikleeflaag en dit volgens een Koreaanse technologie. Zo ontwikkelde het bedrijf ThermolonTM, een keramische antikleeflaag waarbij een afgeleide van zand wordt gebruikt als natuurlijke basisgrondstof en er dus geen PFAS-chemicaliën gebruikt worden. Zo garandeert het bedrijf dat de antikleeflaag geen schadelijke chemische stoffen bevat.

Next article