“Evenwichtig eten, voldoende slapen en luisteren naar je lichaam”
Als kapitein van de Belgian Cheetahs (4×400 meter) weet Camille Laus maar al te goed hoe belangrijk een gezonde levensstijl is. Maar wat houdt dat concreet in voor haar? En welke invloed heeft dit op haar prestaties?
Tekst: Joris Hendrickx – Foto’s: Jonas Roossens (De Plantentuin van Meise)
Wat betekent gezond leven voor jou?
“Gezond leven is voor mij gezond en evenwichtig eten, voldoende slapen en luisteren naar je lichaam. Om gezond en evenwichtig eten, gebruik ik haast uitsluitend verse producten. En dat is meestal heel simpel. Een typische maaltijd bestaat uit veel groenten in combinatie met vlees of vis, maar vooral vaak kip.”
“Als sporter is het belangrijk dat ik voldoende koolhydraten binnenkrijg, zeker tijdens de periodes dat ik intensief train. Tijdens de competitieperiode vermijd ik ’s avonds dan weer koolhydraten om af te kunnen vallen. Daarnaast let ik er op dat iedere maaltijd een goede hoeveelheid proteïnen bevat. Zo verbrand ik meer vet en minder spieren.”
Van zodra mijn lichaam een bepaald teken geeft dat er iets niet in orde is, consulteer ik een kinesist of specialist. Zo zorg ik ervoor dat mogelijke problemen niet erger kunnen worden.
“Ook goed en voldoende slapen is erg belangrijk. Na trainingen ben ik meestal volledig uitgeput, waardoor ik minimum acht uur slaap per nacht. Tot slot luister ik zo goed mogelijk naar mijn lichaam. Van zodra mijn lichaam een bepaald teken geeft dat er iets niet in orde is, consulteer ik een kinesist of specialist. Zo zorg ik ervoor dat mogelijke problemen niet erger kunnen worden. Zelfs zonder zulke tekens ga ik regelmatig preventief langs bij een kinesist om ervoor te zorgen dat mijn lichaam alle schokken van de trainingen goed kan doorstaan.”
Hoe belangrijk is dit voor jouw prestaties als sportvrouw?
“Natuurlijk moeten het fysieke talent en de juiste mentale ingesteldheid aanwezig zijn. Maar gezond leven is zeker een derde cruciale pijler. Er zullen altijd atleten zijn die op een andere manier functioneren, maar voor mij zijn alledrie deze pijlers even onmisbaar. Ik let het hele jaar goed op wat ik eet, want ik weet dat dat een invloed heeft op mijn prestaties. Enkel in de recuperatieperiode van één tot anderhalve maand na de kampioenschappen leg ik mezelf geen restricties op wat betreft voeding.”
Doe je dit enkel omdat je aan topsport doet, of zou je dit sowieso doen?
“Ik ben er vrij zeker van dat ik ook na mijn sportcarrière deze levensstijl zal blijven aanhouden. Gezond, evenwichtig en kwalitatief eten is een gewoonte geworden, net zoals alle andere zaken die ik doe om zo fit mogelijk te kunnen zijn. Het is normaal voor mij om op die manier te leven en ik voel me daar het beste bij. Een gezonde levensstijl is trouwens niet enkel belangrijk voor topsporters, maar voor iedereen die zijn lichaam wil onderhouden en zo gezond mogelijk wil blijven.”
Hoelang leef je al zo gezond?
“Ik ben met atletiek begonnen toen ik 14 jaar was. Ik deed toen al mee aan competities, maar dan in een kleine club en helemaal niet professioneel. Op 18-jarige leeftijd ben ik opgenomen in het team van Jacques Borlée. Vanaf dat moment ben ik beginnen observeren welke levensstijl andere atleten in dat team aanhielden. Dat ben ik vervolgens dan gaan imiteren, want ik keek erg op naar hun voorbeeld.”
“Zo heb ik mezelf geleerd om te leven zoals hen en ook meer aandacht te hebben voor de juiste inname van proteïnes. Dit is dus niet van vandaag op morgen gekomen. Het is een levensstijl die ik sinds mijn 18de stap per stap heb geleerd. Maar ook daarvoor at ik dankzij mijn ouders al relatief gezond.”
Geeft het team jou bepaalde richtlijnen qua voeding en levensstijl?
“Inderdaad, vandaag krijg ik echt advies vanuit het team om dit allemaal te optimaliseren. We werken hiervoor samen met voedingsdeskundigen. Maar we brengen uiteraard ook veel tijd samen door met het team, waardoor we heel wat van elkaar leren en elkaar hierin motiveren. Er is een echte dynamiek onder de leden waarbij we het beste uit elkaar willen halen. Bij iedere vraag of twijfel staan we klaar voor elkaar.”
Jouw partner is Kevin Borlée, ook een bekende topsporter. Helpt dat jou om die levensstijl aan te houden?
“Ik heb veel te danken aan de steun van mijn familie, mijn coach, mijn team en natuurlijk ook aan Kevin. Hij heeft nu eenmaal al heel wat ervaring op dit vlak. Door met hem samen te leven, heb ik gemakkelijk bepaalde zaken kunnen leren. En dat gaat dan zowel over het onderhouden en structureren van een gezonde levensstijl, als over hoe ik me best voorbereid op een competitie of hoe ik bepaalde trainingen moet aanpakken.”
“Ook op mentaal vlak ondersteunen we elkaar. Kevin heeft dus zeker een belangrijke rol in mijn succes als atlete. Je kan het vergelijken met hoe we met de verschillende leden van het team elkaar ondersteunen en motiveren om op een zo hoog mogelijk niveau te raken, maar dan als koppel.”
Wat waren voor jou de sleutelmomenten in jouw carrière?
“In 2017 stond ik op om de 4×100 meter te lopen op de Europese kampioenschappen, maar door heel wat geblesseerden in het Belgische team nam ik de 4×400 meter voor mijn rekening. Dat verliep beter dan verwacht, waardoor ik me vanaf dan ben gaan specialiseren in die afstand. De trainingen in 2018 verliepen heel goed, en intussen vervoegden Hanne Claes (atlete) en Carole Bam (coach) het team van de 4x 400 meter.”
Gezond eten is belangrijk, maar vergeet zeker ook niet om te sporten. Dat hoeft niet noodzakelijk intensief te zijn. Regelmatig bewegen volgens je eigen mogelijkheden kan al een groot verschil maken.
“Zo startten we de Belgian Cheetahs op, waardoor er een dynamiek ontstond waarbij iedereen nog sneller vooruitging. We namen intussen al aan heel wat belangrijke competities deel, en nu bereiden we ons volop voor op de komende Olympische Spelen. Alles staat momenteel in het teken daarvan.”
Welke raad kan je geven aan anderen die gezond willen leven?
“Ik denk dat het belangrijk is om een doel voor ogen te stellen. Op basis daarvan kan je dan een plan opstellen om dat doel te halen. Vervolgens is het cruciaal om te blijven volharden. De resultaten zullen immers niet onmiddellijk komen en vaak zal je te maken krijgen met obstakels. Gezond eten is belangrijk, maar vergeet zeker ook niet om te sporten. Het hoeft niet noodzakelijk superintensief of lang te zijn. Regelmatig bewegen volgens je eigen mogelijkheden kan al een groot verschil maken.”