Skip to main content
Home » Gezond Leven » Een smart home voor elk budget
Gezond Leven

Een smart home voor elk budget

In samenwerking met
In samenwerking met

Dat smarthomeoplossingen je woning heel wat comfortabeler en veiliger kunnen maken, wist je waarschijnlijk al. Minder bekend is dat je ze ook volledig zelf kan installeren én dat je ermee kan starten vanaf elk budget.

Jurgen Van Zaelen

Product Manager Smart Home Solutions

Legrand Group

Het intelligent maken van een gebouw kwam vroeger altijd neer op domotica. Daar was echter heel wat kabelwerk – en dus expertise van een installateur – voor nodig. Vandaag is het begrip smart home dankzij het Internet of Things veel toegankelijker en betaalbaarder geworden. “Steeds meer apparaten (tv, huishoudapparaten, bluetoothspeakers, enz.) zijn nu online verbonden. Hetzelfde zien we bij de merken die we bij Legrand Group aanbieden”, vertelt Jurgen Van Zaelen.

“Je kan nu ook zelf bepalen hoever je wil gaan met je integratie. Het hoeft niet meer allemaal ineens bij de bouw van je woning. Je kan naargelang je budget en wensen starten met een buitencamera, en dan door de jaren heen extra elementen in je ecosysteem integreren. Denk hierbij onder meer aan een alarmsysteem, rookdetectoren, een slimme thermostaat, slimme schakelaars en stopcontacten, automatische rolluiken, enz.”

Opkomst van vocale assistenten

“Zo hebben we bij Legrand Group vandaag slimme schakelaars en stopcontacten die je in eender welke woning zelf kan plaatsen, ongeacht de ouderdom. Er is geen speciale bekabeling voor nodig, want ze communiceren draadloos. Al deze elementen kunnen vervolgens centraal beheerd en geprogrammeerd worden vanuit een applicatie”, vervolgt Van Zaelen.

Dankzij het Internet of Things is het begrip smart home veel toegankelijker en betaalbaarder geworden.

“Een belangrijke nieuwe evolutie zijn de vocale assistenten zoals Alexa, Google Assistant en Apple Siri. Voorlopig worden deze in België vooral nog gebruikt om muziek af te spelen en om het weer en het verkeer te raadplegen, maar je kan ze eigenlijk ook gebruiken om je woning vanuit één interface te controleren. Onze systemen zijn compatibel met al deze platformen.”

“Je kan er bovendien ook scenario’s mee programmeren. Als je bijvoorbeeld de woning verlaat en dat tegen de assistent zegt, dan kan die automatisch de lichten uitdoen, de muziek uitzetten en de thermostaat lager zetten. Het verhoogt het comfort dus aanzienlijk en biedt enorm veel potentieel.”

Strenge veiligheidseisen

“Uiteraard is dat ook zeer veilig. Zo beantwoorden al onze systemen aan de strenge GDPR-regels én aan de beveiligingsstandaard ISO 27001, dé referentie op het vlak van gegevensbeveiliging. Onze infrastructuur wordt in dat kader ieder jaar doorgelicht door een extern auditkantoor. We werken trouwens met de cloudomgeving van Microsoft Azure, een wereldspeler die bekend is voor zijn maximale beveiliging”, besluit Van Zaelen.

Next article