Home » Gezond Leven » Een gezond ontbijt is de beste start van de dag
Gezond Leven

Een gezond ontbijt is de beste start van de dag

“Het hoeft echt niet veel tijd in beslag te nemen om toch gezond en lekker te ontbijten”, zegt de Brugse foodie Ellen Charlotte Marie. “Met de juiste ingrediënten in huis en eventueel vijf minuten voorbereiding de avond voordien, maak je in een handomdraai een stevig ontbijt klaar dat je fris houdt tot de lunch.”

Ellen Charlotte Marie begint de dag altijd met een groot glas lauw water met een scheut citroensap, een snufje zwarte peper, kurkuma en eventueel enkele schijfjes gember. “De frisse citroensmaak en het lauwe  water doen enorm veel deugd in de mond na het ontwaken. Maar het drankje zorgt er vooral voor dat de spijsvertering op gang wordt gebracht en het ontgift je lichaam op een natuurlijke manier”, zegt ze.

Haal voldoende ingrediënten in huis

“Ik zorg ervoor dat ik voldoende ingrediënten in huis heb zodat ik in een handomdraai een lekker en gezond ontbijt kan klaarmaken”, zegt Ellen Charlotte Marie. “Fruit, haver, (zelfgemaakte) granola, ongezoete kokosyoghurt of sojayoghurt, noten en zaden, plantaardige melk (amandelmelk, havermelk, kokosmelk,..), notenboter zoals pindaboter en amandelboter heb ik altijd in mijn voorraadkast staan.”

“Daarnaast zorg ik heel vaak voor bevroren bananen en bladgroente (voor een smoothie), chiazaadjes, lijnzaad, kokosschilfers, havermeel, volkoren speltbloem, boekweit en kikkererwtenbloem (voor gezonde pannenkoekjes).”

Groene smoothie

Een van haar favoriete ontbijtjes is een grote kom havermout met vers fruit en een handvol noten of granola en een lepel pinda- of amandelboter. “In het weekend bak ik vaak een stapel stevige pannenkoekjes die ik serveer met kokosyoghurt en fruit. To go ontbijtjes zijn bijvoorbeeld overnight oats, chiapudding of een potje yoghurt met fruit en granola of nootjes.”

“Als je graag brood eet, kies dan voor een stevige voedzame volkoren boterham en koop choco zonder palmolie en al te veel suiker. Ik maak vaak een groene smoothie voor mijn kinderen klaar. Met bevroren banaan, kokosmelk, een handvol verse spinazie, beetje haver en enkele stukjes mango of ananas. Hup, alles in de blender en mixen maar. Weinig werk en zo weet ik dan al dat ze toch al iets voedzaams binnen hebben om de dag te starten.”


ONTBIJTRECEPTJE

Kikkererwtenpannenkoekjes (glutenvrij & vegan)

Ingrediënten:

  • 75 g havermeel
  • 75 g kikkererwtenbloem
  • Snufje zout
  • Snufje kaneel
  • Snufje kurkuma
  • 2 el kokossuiker
  • 2 el (kokos)yoghurt
  • 2 el gesmolten kokosyoghurt of milde olijfolie
  • 200 ml amandelmelk of kokosmelk
  • Kokosolie (om te bakken)

Bereidingswijze: 

  • Meng alle ingrediënten in een grote kom tot je een glad dik deeg hebt (met een garde of mixer).
  • Bak kleine pannenkoekjes in kokosolie.
  • Deze pannenkoekjes gaan snel kleven, gebruik dus een goede pan en voldoende olie.
  • Serveer met fruit, nootjes en ahornsiroop.
  • Eet smakelijk!
Next article