Home » Gezond Leven » Diëten: 4x meer slaagkans dankzij multidisciplinaire aanpak
Gezond Leven

Diëten: 4x meer slaagkans dankzij multidisciplinaire aanpak

In samenwerking met
In samenwerking met

Je gewicht in de gaten houden, is niet alleen een kwestie van je goed in je vel voelen, het is vooral een zaak van gezond blijven. Maar hoe hou je je BMI onder controle, en sterker: hoe hou je dat vol?

Tekst: Katrien Bonne

Vermageren is niet gemakkelijk. Het vereist moed en doorzettingsvermogen, waardoor slechts een minderheid het langdurig volhoudt. Heeft de gemiddelde Belg dan een gebrek aan zelfdiscipline? “Nee, het ontbreekt ons vooral aan de juiste aanpak”, weet Ann Van de Kerkhof, Chief Dietician bij PronoKal. “Daarom ontwikkelden we een multidisciplinaire methode, waarbij de arts, diëtist én bewegingscoach de handen in elkaar slaan voor een maximale begeleiding en ondersteuning. Die aanpak werkt: na twee jaar behoudt 55% nog steeds zijn ideale gewicht, tegenover 13% bij een gewoon laagcalorisch dieet.”

Drieledige benadering

“Concreet gaat de patiënt eerst langs bij de huisarts voor een grondige check-up, om het dieet veilig en doeltreffend van start te kunnen laten gaan. Elke twee weken vindt een medische controle plaats, gevolgd door een opvolgingsgesprek met de diëtist. Deze motiveert en coacht de patiënt en geeft gepast voedingsadvies, met een gezond eetpatroon als streefdoel. Welke oefeningen ideaal zijn bij elke stap van het dieet en hoeveel contactmomenten hiervoor nodig zijn, is dan weer het domein van de bewegingscoach. Want wanneer je de methode volgt, is het erg belangrijk om spierversterkende oefeningen te doen, zodat je spiermassa maximaal behouden blijft”, vervolgt Van de Kerkhof.

Naar een nieuwe, gezonde levensstijl

“Volharding bepaalt sterk de slaagkans van een dieet. Daarom ontwikkelden we vijf stappen. De eerste drie omschrijven heel specifiek het voedingspatroon en bevatten vooral maaltijden uit hoogwaardige eiwitten, aangevuld met groenten. Het gevolg is een snelle reductie tot 80% van het overgewicht, de voorwaarde om over te gaan tot stap vier en vijf. Daar word je verder begeleid richting gezonde en nieuwe eetpatronen en het maken van eigen keuzes. Al ligt hier ook een valkuil op de loer: mensen denken in deze periode al snel dat ze alleen verderkunnen, vermits ze flink zijn afgevallen. Maar net dan komen de oude eetroutines weer boven water. Als je weet dat het gemiddeld 66 dagen duurt om een gewoonte te veranderen, is het belangrijk om het dieet te blijven volgen tot de laatste stap!”


Getuigenis

Cafébaas Maxime Panis volgt sinds 4 januari de methode van PronoKal en is intussen al 23 kilogram kwijt.

“Als cafébaas at ik vaak laat en ongezond. Met de lockdown kwam daar nog een gebrek aan beweging bij. Na 35 kilogram overgewicht kwam het besef: dit kan zo niet langer. Ik ben op 4 januari gestart met de methode van PronoKal en op twee maanden tijd ben ik al 23 kilogram kwijtgeraakt. Ik eet zes PronoKal-maaltijden per dag in combinatie met groenten. Het aanbod is lekker en gevarieerd, het menu stel je zelf samen. Er zijn warme maaltijden, maar ook hartige en zoete snacks, sapjes en shakes.”

Eetpatroon behouden

“De lockdown is een extra stimulans om vol te houden. Ik beweeg intussen ook veel meer. Het is goed dat ik mijn levensstijl heb omgegooid: drie maaltijden per dag en enkele tussendoortjes liggen me beter dan die vele onregelmatige snacks. Dit is een eetpatroon dat ik ook na het bereiken van een gezond gewicht wil aanhouden.”


Wil je ook graag gewicht verliezen onder begeleiding van een team van experts?
Klik hier voor meer info.

Next article