“Gezond eten zou veel goedkoper moeten zijn”
Het heeft weinig gescheeld, maar het coronavirus heeft acteur Axel Daeseleire niet klein gekregen. Na een acute noodsituatie eind maart vorig jaar en een maandenlange revalidatie benadert hij onze huidige levensomstandigheden bijzonder nuchter en toch ook hoopvol: “Het virus wil hetzelfde als wij: het wil overleven. Maar dat mag ons er als mens niet van weerhouden om op termijn opnieuw ons eigen leven te leiden.”
Tekst: Diederik Vandendriessche – foto’s: Maureen De Wit
In de beginweken van de coronapandemie, nu ongeveer een jaar geleden, leek alles erop te wijzen dat het virus enkel gevaarlijk was voor 65-plussers. Maar eind maart 2020 bezorgde acteur Axel Daeseleire Vlaanderen een ware wake-upcall. Hij deed dat niet via een flitsend televisieprogramma in zijn typische rechttoe-rechtaan-stijl, maar wel doordat hij als prille vijftiger zwaar getroffen werd door het virus. Hij belandde maar liefst tien dagen in coma en maakte meteen angstvallig duidelijk dat het virus wel degelijk mensen kon treffen die een pak jonger zijn.
Dat het coronavirus juist hem zo zwaar trof, is behoorlijk opmerkelijk, want de acteur was zich al veel langer bewust van het belang van een gezonde levensstijl. “Maar misschien heeft dat bewustzijn mij anderzijds ook wel gered”, zo voegt hij er filosofisch aan toe. “Omdat ik al enkele jaren een vast patroon had ingebouwd met een dagelijkse portie lichaamsbeweging, had ik waarschijnlijk net voldoende kracht om levend uit die verschrikkelijke situatie te geraken. Maar het was in ieder geval hallucinant, een waarschuwing voor iedereen die tot op de dag van vandaag het virus minimaliseert.”
Als je maar een budget van vijftig euro per week hebt, ben je bijna gedwongen om ongezonde producten met veel suikers en vetten te kopen. Dat klopt niet.
Je leven hing op een gegeven moment aan een zijden draadje. Wat betekent gezondheid voor jou in de eerste plaats?
“Ik ben een levensgenieter en hanteer daarom carpe diem als levensmotto, maar écht genieten is volgens mij pas mogelijk met een gezonde geest in een gezond lichaam. Mensen denken bij het woord gezondheid dikwijls aan het puur lichamelijke: gezond eten, sporten,… Gezondheid is uiteraard fysiek in orde zijn, maar je lichaam steunt ook op je mentale kracht. De geestelijke gezondheid skippen we dikwijls, maar die mogen we niet vergeten. In het verlengde van het geestelijke ligt ook het emotionele en die drie factoren – lichaam, geest en onze emoties – zijn voor mij de pijlers van een goede gezondheid.”
Wat doe je zelf om die staat van gezondheid te bereiken?
“Emotionele gezondheid wordt dikwijls gekoppeld aan geluk. Maar geluk is een momentopname, slechts een fractie van de tijd die ons toebedeeld is. Ik sluit mij aan bij Augustinus: geluk is blijven verlangen naar wat je al hebt. Dat kan je veel veerkracht geven. Fysieke gezondheid is vooral niet overdrijven met een bourgondisch leven. (lacht) Wat zeker niet evident is, want ik ben daar een grote aanhanger van. Maar ik ben ook mentaal bourgondisch: ik hou van kunst en muziek en ook daarin ben ik gulzig. Alles is verweven, zo merk ik dat alle emotionele aspecten beter lopen sinds ik mezelf op fysiek vlak verzorg.”
Je hebt jezelf dus op een bepaald moment verplicht om aan je fysiek te werken?
“Absoluut. Ik sport, of tenminste: ik beweeg. Veel mensen denken dat ze een atleet moeten worden en zichzelf quasi onbereikbare doelen moeten opleggen. Mijn doel is simpelweg om een beetje kracht op te bouwen. Ik heb een hometrainer en enkele andere toestellen. Ik ben daar gewoon actief mee bezig, maar ik sloof me daar niet in uit: ik moet geen torso van een beeld van Michelangelo hebben. Door te bewegen, verbrand ik vetten en zweet ik, waardoor ik mijn huid laat werken en alle andere organen worden gefilterd. Wat mij betreft, is dat het beste medicijn. En tegelijkertijd maak ik mijn hoofd leeg.”
Je maakte niet zo lang geleden een tv-programma met chef-kok Sergio Herman. Hoe belangrijk is gezonde voeding voor jou?
“Ik vind het belangrijk om te kunnen eten wat er lokaal aangeboden wordt. We zijn een deel van de natuur, niet meer dan dat. Daar worden we nu heel hard op gewezen, al proberen we dat gegeven weer op een chemische manier te bestrijden. De oplossing zit volgens mij in een betere omgang met de natuur. Eet daarom wat we hier vinden. Gezond eten zou bovendien veel goedkoper moeten zijn. Als je maar een budget van vijftig euro per week voor voeding hebt, dan ben je bijna gedwongen om ongezonde producten met veel suikers en vetten te kopen. En dat klopt niet: gezondheid mag er niet enkel zijn voor diegenen die kapitaalkrachtig zijn. Ik vind eigenlijk niets leuker dan mijn groenten bij de boer zelf te gaan halen. Praktisch is dat wat moeilijker – ik woon in de stad – maar ik drink wel verse hoevemelk omdat die gewoonweg veel lekkerder is.”
Ik probeer al jaren voldoende te bewegen. Die goede conditie heeft mij door mijn coronaproblemen geholpen, dat hebben alle artsen bevestigd.
Je bent al langere tijd met je gezondheid bezig?
“Ik ben er inderdaad al langer mee bezig. Ik heb een redelijk goede conditie en die heeft mij ook door mijn coronaproblemen geholpen – dat hebben alle artsen mij bevestigd. Ik had een dubbele pneumonie en pneumokokken, met een bloedvergiftiging erbovenop. Mijn eerste reactie na die coma was: ‘ik ben er nog’. Ik dacht echt dat het weleens gedaan kon zijn. Na mijn coma zag ik dat ik uitgemergeld was en voelde ik dat ik niets meer kon vastpakken. De eerste dagen kon ik niet eens rechtstaan. Ik voelde mij plots 85 jaar oud. Mijn revalidatie is gelukkig vrij snel gegaan, omdat ik consequent een halfuurtje per dag gewandeld heb en op de fiets kroop telkens wanneer ik kon.”
Wil je de mensen extra waarschuwen voor de kracht van het virus?
“Het virus is er en we gaan ermee moeten leren leven, daar moeten we ons bewust van zijn. Angst creëren, is geen oplossing. De collateral damage is nu al enorm: iedereen moet binnen blijven vanuit de louter fysieke overweging om te overleven. Maar op psychisch vlak creëren we een zieke samenleving. En het volgende probleem is de economie. Maar wat met alle andere domeinen?
Er is ook nog het leven zelf: mogen we dat nog beleven? Weliswaar in het bewustzijn dat het virus er is. Een crisis kan ook positief zijn en een mogelijkheid tot verandering bieden. Laat ons daarop focussen. Het is ook niet de eerste pandemie die we meemaken. Er zijn er ergere geweest, denk maar aan de pest in de middeleeuwen. Op een gegeven moment zal corona verdwijnen uit de samenleving, maar we zullen het allemaal in ons achterhoofd meedragen. En misschien zitten we – zonder nu te gaan doemdenken – binnen een paar jaar wel met een ander soort virus. Mocht dat zo zijn, dan zijn we alleszins beter voorbereid, waardoor we zullen kunnen blijven dansen. Die drang is immers veel te groot!”