Coronastress, kinderen die huilen of het thuis op stelten zetten, op je smartphone tokkelen voor je het bed induikt, enz. Het zijn allemaal factoren die je op termijn kunnen opzadelen met ernstige slaapproblemen. Je geraakt niet in slaap, slaapt onrustig, wordt ’s nachts regelmatig wakker en overdag vecht je tegen de vermoeidheid. Herkenbaar? Met deze 8 tips pak je je slapeloosheid aan en verhoog je je slaapkwaliteit.
- Ontspan voor je gaat slapen
Lig je nog te tobben over je werk als je in bed ligt? Of lijst je voortdurend op wat je morgen nog allemaal moet doen? Logisch dat je moeilijk in slaap valt. Als je makkelijk wil inslapen, is het belangrijk dat je lichaam en geest volledig ontspannen zijn. Neem enkele uren voor je gaat slapen een warm bad, lees een goed boek of luister naar je favoriete nummer. Zo schud je de stress van je af en ben je perfect voorbereid op je slaap. Voor je het weet, ben je ingedommeld.
- Denk aan je REM-slaap
Een heerlijke kop koffie om de avond af te sluiten. Daar zeg je toch niet ‘nee’ tegen? Nochtans laat je die beter achterwege. Cafeïne houdt je namelijk alert en verhindert zo dat je rustig slaapt. Zelfs als je enkele uren voor het slapengaan nog een kopje koffie drinkt, zit de cafeïne nog een hele tijd in je lichaam.
En die verstoort je REM-slaap. Je raakt niet in een diepe slaap en slaapt erg onvast. Hetzelfde geldt voor sigaretten en alcohol. Nog snel een slaapmutsje om beter te slapen? Toch maar niet. Drink liever een tas warme mmm-elk.
- Neem je werk niet mee naar bed
Nog snel even je e-mails beantwoorden of piekeren over werkgerelateerde zaken doe je beter niet. Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan als je van thuis werkt, maar je maakt het jezelf zo wel erg moeilijk om te kunnen slapen. Wie in bed nog met het werk bezig is, geraakt overspannen. Die stress kan leiden tot een burn-out.
Probeer je werk opzij te schuiven en breng in de plaats daarvan tijd door met je kinderen of partner. Ben je een echte workaholic? Denk dan aan wat je nog allemaal wil bereiken. Wedden dat je met een glimlach aan je dag begint?
- Doe het blauwe licht uit voor je naar bed gaat
Check jij voor je gaat slapen ook altijd nog eens je sociale media op je smartphone of tablet? Mobiele toestellen produceren ‘blauw licht’ en hebben een negatieve invloed op het hormoon melatonine. Ze wekken de indruk dat er nog licht is, waardoor je ogen minder snel vermoeid worden.
Je blijft langer wakker en je biologische klok wordt overhoop gehaald. Slapeloosheid steekt de kop op en de dag nadien heb je meer last van vermoeidheid. Laat zulke toestellen dus beter in de woonkamer achter.
- Beweeg ’s avonds
Ook sporten is een goede slaaptip. Te weinig beweging kan namelijk slaapproblemen veroorzaken. Werk aan je conditie en ga bijvoorbeeld eens joggen. Je loopt letterlijk de zorgen van je af, vermindert stress en slaapt beter. Fysieke inspanningen bevorderen dus je slaap, zolang je ze niet vlak voor het slapengaan doet. Je hartslag is dan nog te hoog, waardoor je gaat zweten en onrustig bent.
- Zorg voor een aangename temperatuur
Houden ijsklompjes je uit je slaap? Een te koude of te warme slaapkamer kan een stevig stokje voor je nachtrust steken. Over het algemeen slaap je best in een kamer waar het tussen de 16 en 22°C is. Al is dat afhankelijk van persoon tot persoon. Bovendien heb je de temperatuur van je slaapkamer niet altijd in de hand. Gelukkig kan je de temperatuur in bed wél zelf regelen.
Synthetische materialen ventileren doorgaans niet zo goed, waardoor je het in de zomer vaak te warm hebt. Of – erger nog – kletsnat wakker wordt. Kies zo veel mogelijk voor natuurlijke materialen, zoals een katoenen overtrek en een donzen dekbed. De vezels ademen, waardoor ze warmte opnemen en weer afgeven. Tegelijkertijd hebben ze een isolerende werking. Daardoor krijg je het nooit te warm of te koud.
Dat in combinatie met een ventilerende matras én een katoenen pyjama zorgt voor het ideale slaapklimaat. De hele nacht door. Zowel in de zomer als in de winter.
- Eet gezond
Hou je van stevige kost? Smakelijk! Alleen eet je die zware maaltijd best niet minder dan twee uur voor het slapengaan. Hoewel je van vetten en suikers wel slaperig wordt, verstoren ze je slaap. Dat komt doordat je lichaam veel energie nodig heeft om ze te verteren. Heb je nog een hongertje ’s avonds? Ga dan voor een lichte maaltijd.
- Slaap in een bed dat bij je lichaam past
In bed recupereert je lichaam optimaal van de inspanningen overdag. Tenminste, als je bed afgestemd is op je lichaam en slaapbehoeften. Laat daarom je slaapprofiel meten een slaapspeciaalzaak. Zo weet je precies waar je lichaam de meeste ondersteuning nodig heeft. En kan je – samen met de slaapadviseur – gericht op zoek gaan naar een bed waar jij je goed in voelt.
Als je de nacht doorbrengt in een bed dat ergonomisch samengesteld is, verkleint de kans op slaapproblemen en word je uitgerust wakker. Zonder rug-, nek-, hoofd- of schouderpijn. Good morning sunshine!
Dat geldt trouwens ook voor je partner. Het is niet omdat jij een stevige matras verkiest, dat je wederhelft die ook comfortabel vindt. Door een te harde matras kan je trouwens gaan snurken, waardoor niet alleen jouw nachtrust naar de vaantjes is, maar ook die van je geliefde. Kies daarom elk jullie eigen matras, dekbed en bedbodem. Zo genieten jullie beiden evenveel van jullie slaap.