Home » Besparen » Sven Pichal: “Durf assertief te zijn wanneer je iets gaat kopen”
Besparen

Sven Pichal: “Durf assertief te zijn wanneer je iets gaat kopen”

Besparen op ons budget: dat willen we allemaal. Maar hoe pak je dat aan? Op welke producten bespaar je makkelijk enkele euro’s en voor welke valkuilen van winkels en leveranciers let je beter op? Radiopresentator Sven Pichal, al vijftien jaar ‘De Inspecteur’ op Radio 2, geeft ons enkele tips.

Tekst: Sandra Gasten – Foto: Maarten De Bouw

Loont het om de supermarktprijzen te vergelijken en te zoeken naar aanbiedingen?

“Absoluut. Wanneer je tijd hebt en je winkels kan vergelijken of reclamefolders in de gaten kan houden, bespaar je al snel meerdere euro’s. Wees je bewust van je aankopen. Koop bijvoorbeeld seizoensgroenten en vergelijk de kiloprijzen van voedingsproducten. Je eet gezond en toch geef je minder geld uit. En neem een boodschappenlijst mee naar de supermarkt. Dat verhindert dat je te veel impulsaankopen doet.”

“Het kan ook nuttig zijn om eens af te wijken van je vertrouwde merk. Misschien vind je de huismerken even goed dan de gewone merken? Door te kiezen voor huismerken kan je soms tot drie of vier keer minder uitgeven.”

Betekenen lagere prijzen niet automatisch ‘slechtere’ producten?

“Prijs en kwaliteit gaan niet altijd hand in hand. Wij organiseren bij ‘De Inspecteur’ elke maandag ‘De smaaktest’. Daarbij merken we dat huismerken op het vlak van kwaliteit steeds beter worden en er steeds kleinere en soms geen smaakverschillen zijn met de A-merken.”

Prijs en kwaliteit gaan niet altijd hand in hand. Kies dus niet altijd voor de duurste variant, maar durf te experimenteren met goedkopere huis- of B-merken.

“Zelfs bij producten waarvan we vinden dat het A-merk niet te overtreffen is, merken we dat de goedkopere retailers die smaken toch goed kunnen nabootsen. Maar je kan die lijn niet altijd doortrekken. Duurdere producten kunnen wél beter zijn. Recent deden we een test van schilderstape, waaruit blijkt dat de duurdere variant toch kwalitatief beter is dan die witte papieren tape. Uitproberen is de boodschap, en onze testen volgen (lacht).”

De energieprijzen stijgen elk jaar. Hoe kunnen we daarop besparen?

“Heel wat mensen doen de moeite niet, maar simpelweg vergelijken brengt je al heel wat verder. Check elk jaar of je bij de voordeligste stroom- of gasleverancier zit. Door over te stappen naar een andere leverancier kan je honderden euro’s besparen.”

“Vergelijken kan makkelijk met de V-test op de website van de VREG, de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt. Op de markt zijn heel wat vergelijkingsbedrijven actief. Geloof hen niet blindelings, want zij werken soms maar met enkele leveranciers.”

“Er worden ook groepsaankopen door bedrijven of organisaties georganiseerd, waarbij er goedkope tarieven worden onderhandeld. Let wel op, want het groepsvoorstel is voor jou niet altijd het meest voordelige. Je hoeft trouwens niet meteen van leverancier te veranderen. Contacteer je eigen leverancier en vraag om een beter voorstel. Het bedrijf zal zijn best doen om jou als klant te behouden.”

© VRT
Hoe kan je besparen bij het (ver)bouwen van een woning?

“Besparen op een woning doe je pas nadat je duurzame, maar vaak duurdere investeringen hebt gedaan. Daarbij is het belangrijk om te rade te gaan bij adviseurs, zodat je de juiste keuzes maakt. Investeer eerst in de schil van de woning – door bijvoorbeeld te isoleren – voor je aan de binnenzijde aanpassingen doet.”

“Zijn deze grote investeringen te duur, kies dan voor relatief goedkope ingrepen. De vervanging van een verouderde koelkast of gasketel kan zinvol zijn en heel wat besparing opleveren op je energiefactuur, ook al werken die toestellen nog perfect.”

In sommige landen kan je afdingen op producten. Kunnen we dat ook in België proberen?

“Absoluut. In principe kan je aan de kassa zeggen dat je een machine wil kopen, maar tegen de prijs die je ergens anders hebt gezien. Sommige winkels spelen daar zelfs op in en geven de laagste prijsgarantie. Durf in de winkel te vragen naar promoties, ook buiten de soldenperiodes. En vertrouw niet blindelings op de meest in het oog springende leverancier.”

Durf in de winkel te vragen naar promoties, ook buiten de soldenperiodes. En vertrouw niet blindelings op de meest in het oog springende leverancier.

“Het is handig om op voorhand, zeker bij grote aankopen als huishoudtoestellen of een wagen, recensies van andere consumenten of vakbladen te bekijken. En ga op zoek naar een verdeler die al zijn producten nog kent en een goede dienst naverkoop aanbiedt.”

Ben jij zelf kritischer geworden sinds je het radioprogramma ‘De Inspecteur’ presenteert?

“Ik ben alerter geworden en merk dat testen of vergelijken écht wel loont. Nu mijn man en ik twee pleegkinderen in huis hebben, is het nodig om het gezinsbudget in het oog te houden. Ik weet nu ook dat de meerprijs van producten vooral te maken heeft met de marketing achter het product: de reclamebudgetten of winkelinrichting slokken meer geld op. Kies dus niet altijd voor de duurste variant, maar durf te experimenteren met goedkopere huis- of B-merken.”

Next article