Het Kasteel van Gaasbeek was altijd al een ideale plek voor onthaasting. Vanaf 27 juni kan je er niet alleen genieten van de prachtige, groene omgeving, maar komt ook de nieuwste film van gerenommeerd videokunstenaar David Claerbout de vaste collectie vergezellen: The Woodcarver and the Forest.
Het contrast tussen het meer dan 800 jaar oude en pas gerestaureerde kasteel en de film van Claerbout, die deels met AI tot stand kwam, geeft het werk extra spanningskracht, zegt museumdirecteur Isabel Lowyck. “Voor de laatste bewoonster, markiezin Arconati Visconti, was dit haar droomburcht, een plek waar ze zich kon terugtrekken in de geschiedenis. En zo maken we dan de brug met kunst, die de toekomst verbeeldt. Want het werk van David gaat heel vaak over tijd, traagheid en duurt vaak opvallend lang: van dertien uur tot vijf jaar, of zelfs een ambitieuze duizend jaar vooruit.”

David Claerbout, The Woodcarver and the Forest.
Gesculpteerde tijd in beeld
In The Woodcarver and the Forest maken we kennis met een jongeman die hout bewerkt. Wie geduld heeft, merkt dat de film niet zomaar loopt, maar met de tijd mee evolueert. Claerbout: “Tijd wordt hier niet gemeten, maar gesculpteerd, als een houtblok dat steeds meer vorm krijgt. De film is geen vluchtige ervaring, maar een lang proces dat pas echt tot uitdrukking zal komen over de jaren heen.”
Tijd wordt hier niet gemeten, maar gesculpteerd, als een houtblok dat steeds meer vorm krijgt.
De dubbele kracht van klank en materie
De geluidsband bestaat dan weer uit zachte, helende klanken, van de natuur enerzijds, en het snijden, oliën en schrapen van het hout anderzijds. En dat is het dubbele karakter van de film: het is zowel meditatief als destructief. “Het kasteel bulkt van het houtsnijwerk. Zodra ik er binnenstapte, was de link snel gelegd”, vertelt de kunstenaar.
Voor deze productie maakte Claerbout gebruik van AI. “Maar op een atypische manier. Ik ben geen doemdenker, maar AI is vaak een heel luie technologie. Ik heb het vooral in de pre-productie gebruikt en bij de afwerking. Maar het echte maken van de film is nog artisanaal gebeurd.”