Skip to main content
Home » Voeding » “Ik probeer 20 tot 30 verschillende groenten per week te eten”
Voeding

“Ik probeer 20 tot 30 verschillende groenten per week te eten”

An-Katrien Casselman, influencer en blogger.

Voor influencer en blogger An-Katrien Casselman is voeding een dagelijks wikken en wegen. Letterlijk. Omdat ze diabetes type 1 heeft, moet ze op al haar maaltijden voorbereid zijn. De Antwerpse met WestVlaamse roots geeft tips om gezond te eten.

Diabetes is al sinds je dertiende in je leven. Hoe werd de diagnose gesteld? 

“Ik kreeg suikerziekte toen ik dertien jaar was. Ik zat in het eerste middelbaar en viel vaak in slaap in de les. Ik had ook al enige tijd constant dorst en dronk liters water, ook ‘s nachts. Ik moest voortdurend naar het toilet, soms tot tien keer per nacht. Door een vriendin van mijn moeder, die ook diabetes heeft, is er een alarmsignaal afgegaan. Toen de dokter de diagnose had gesteld, moest ik twee weken in het ziekenhuis verblijven. Ik leerde er om insuline in te spuiten, ik kwam in contact met een diëtiste en kwam te weten waarop ik moest letten. Ik besefte toen nog niet hoe groot de impact op mijn leven zou zijn. Wel herinner ik me hoe moeilijk het was om niet meer te mogen snoepen.” (lacht)

De ziekte is ingrijpender dan veel mensen denken, niet? 

“Het gaat inderdaad veel verder dan af en toe een insulinespuitje zetten. Diabetes zorgt ervoor dat mijn lichaam geen insuline aanmaakt, waardoor mijn bloedsuikerniveau te hoog blijft. Op mijn voeding letten is geen dieet, maar een noodzaak. Zo moet ik altijd uitrekenen welke voedingsstoffen er op mijn bord liggen. Ik ben constant aan het tellen. Op elke maaltijd, op elk tussendoortje, op elke fysieke inspanning moet ik voorbereid zijn: mijn waarden checken en insuline inspuiten indien nodig. Alleen zo kan ik ervoor zorgen dat mijn bloedsuikerniveau op een evenwichtige hoogte blijft.” 

Ik lijd sinds mijn dertiende aan suikerziekte: op elke maaltijd, tussendoortje of fysieke inspanning moet ik voorbereid zijn.

Ben je zelf op zoek gegaan naar een voedingspatroon dat bij je past? 

“Wat ik niet veel mag eten, is vettige en koolhydraatrijke voeding. Een gezonde maaltijd bevat bij mij veel groenten, onbewerkte producten, vezels en verse vis. Ik vervang een deel van mijn koolhydraten door proteïnen en vermijd snelle suikers. Ik kies voor quinoa, spelt, boekweit of parelcouscous en vermijd een teveel aan te zoete fruitsoorten. Wat ik zonder nadenken wel mag eten, zijn olijven, kaas, zongedroogde tomaten en noten. Maar nooit té veel. Ook voor gezonde personen zijn dit eenvoudige tips om een gezond voedingspatroon te volgen.”

Diabetespatiënten hebben daarnaast ook vaker last van infecties. 

“Klopt. Deze infecties kunnen overgaan in ontstekingen. Wellicht komt dat door de hoge bloedglucosewaarden. Daarom ben ik me gaan verdiepen in mijn microbioom. In je darmen huizen biljoenen bacteriën, die met virussen, gisten en schimmels je microbioom vormen. Door veel vezels te eten, help je de goede bacteriën om hun werk te doen. Ik heb ook gelezen dat het aangeraden is om 20 tot 30 verschillende soorten groenten per week te eten. Dat probeer ik steevast te doen.” 

Je hebt een dochtertje, Myla. Eet zij ook gezond? 

“Onze zesjarige dochter is een moeilijke eter. Om dat te verhelpen, hebben we de ‘Proefb’rigade’ in de arm genomen. Jonge kinderen hebben vaak tijdens een korte periode angst voor nieuw voedsel. Door een stappenplan te volgen, leert ze nieuwe groenten en fruit kennen. Ze moet ze eerst bekijken, aanraken, ruiken en vervolgens een zoentje geven. Daarna mag ze ze proeven en eventueel doorslikken. Spelenderwijs leert ze zo gezonde producten ontdekken. Zo ziet ze in dat zelfs een wortel lekker kan zijn.” 

Next article