Skip to main content
Home » Voeding » “Voor mij is gezonde voeding vooral onbewerkte voeding”
Voeding

“Voor mij is gezonde voeding vooral onbewerkte voeding”

Pascale Naessens AUTEUR VAN KOOKBOEKEN, VOEDINGSDESKUNDIGE EN KERAMIST/DESIGNER.

Via haar creatieve kookboeken én een nieuwe app inspireert Pascale Naessens velen om bewust te kiezen voor een gezonder en gelukkiger leven. Daarbij hanteert ze steeds dezelfde boodschap: voedzaam koken en eten kan niet enkel eenvoudig zijn, het is vooral leuk!

Wat betekent gezonde voeding voor jou? 

“Voor mij is gezonde voeding vooral onbewerkte voeding. Denk aan groenten, fruit, noten, zaden, vis en yoghurt. Je vermijdt dus best zo veel mogelijk bewerkte producten. Deze bevatten immers weinig voedingsstoffen, werken verslavend en zijn gevuld met toegevoegde suikers, zout en ongezonde vetten. Ik focus daarom op het voeden van mijn lichaam met natuurlijke ingrediënten, waar niets is uitgehaald of aan toegevoegd. Deze voedingsmiddelen bevatten een optimale balans van vezels en koolhydraten, en leveren hoogwaardige eiwitten en gezonde vetten. Ze zijn rijk aan vitamines, mineralen, antioxidanten en polyfenolen. Ons lichaam reageert hierop op een geheel andere manier. Bewerkte voeding ‘hijackt’ ons verzadigingsysteem. Natuurlijke daarentegen voeding verzadigd ons echt, omdat ons lichaam dit soort voeding herkent. Ook in mijn kookboeken stel ik steeds recepten voor die voedzaam zijn, maar tegelijk eenvoudig. Onbewerkte ingrediënten vormen de basis van elk gerecht.” 

“Daarnaast is het belangrijk om het verschil te kennen tussen dagelijkse voeding en voeding om jezelf af en toe te verwennen. Dagelijkse voeding is de basis van een goede gezondheid en moet dus voedzaam zijn. Af en toe een dessert eten na een gezonde maaltijd kan dan ook minder kwaad. Een studie van Tufts University ondersteunt deze stelling: een tekort aan goede voeding blijkt schadelijker te zijn voor onze gezondheid dan een teveel aan ongezonde voeding.” 

Je hebt zopas een nieuw boek uitgebracht, ‘Super Simpel’. Wat kunnen we verwachten? 

‘Super Simpel’, het nieuwste boek van Pascale Naessens.

“Het boek is echt een weerspiegeling van mijn filosofie: eenvoudige, gezonde gerechten die je zonder veel gedoe kunt maken. In het boek vind je eenpansgerechten die binnen een gezond voedingspatroon passen. Alles is zo samengesteld dat je met een minimum aan ingrediënten toch een heerlijke maaltijd op tafel kunt zetten. Met dit boek wil ik mijn lezers nog eens tonen dat gezonde voeding toegankelijk en lekker kan zijn, zonder ingewikkelde technieken of lange lijsten aan ingrediënten.” 

Je hebt ook een nieuwe app ontwikkeld. In welke zin vormt die een aanvulling op je boeken? 

“Mijn app biedt gebruikers de mogelijkheid om gemakkelijk recepten te zoeken, boodschappenlijstjes te maken en zelfs boodschappen aan huis te laten leveren. Wat ik vooral belangrijk vind, is dat de app rekening houdt met seizoensproducten, zodat mensen altijd met verse ingrediënten kunnen werken. Een andere handige functie stelt je gezonde recepten voor die je kan maken met de ingrediënten die je op dat moment thuis beschikbaar hebt. Daarnaast vind je er de favoriete gerechten van heel wat bekendheden. Voor wie liever digitaal werkt, is het een handige tool die bijdraagt aan een gezonde levensstijl.” 

Gezond leven draait volgens jou niet alleen om voeding, maar ook om beweging en motivatie. Kun je daar wat meer over vertellen? 

“Absoluut! Gezond leven gaat om meer dan wat je op je bord legt. Beweging en intrinsieke motivatie spelen een grote rol. Ik geloof dat het belangrijk is om een vorm van beweging te vinden die bij je past en waar je plezier in hebt. Dat zorgt ervoor dat je het op lange termijn volhoudt. Intrinsieke motivatie is ook essentieel. Gezond leven mag geen verplichting zijn, maar een keuze die je maakt omdat je je er goed bij voelt. Het vraagt soms wat inspanning, maar de beloning is dat je je langdurig energieker en gelukkiger voelt.

Recept: Zalm in een romige tomatensaus met verse kruiden

Werk: 10 minuten – Gaartijd: 15 minuten

Heb je weinig tijd, maar verlang je toch naar een heerlijk diner? Dit gerecht staat snel op tafel en zal je zeker bevallen.

2 zalmmoten
30 g Parmezaanse kaas
500 g kerstomaatjes
100 g spinazie
150 ml room
3 knoflookteentjes
1 bosje basilicum (20 g)
Sap van 1/2 citroen
Nodig: aluminiumfolie

Smelt wat boter in een pan en bak de zalmmoten gedurende 2 tot 3 minuten aan elke kant. Haal de zalm uit de pan, bedek met aluminiumfolie en zet opzij.

Giet de bruine boter uit de pan en maak de pan schoon met een vel keukenpapier.
Doe weer wat boter in de pan en laat smelten. Snijd de knoflook fijn en voeg toe, samen met de kerstomaatjes. Zet het deksel op de pan en laat rustig een paar minuten garen of tot de tomaatjes beginnen open te barsten. Giet de room erbij en laat rustig verder garen.

Voeg de parmezaan en het sap van een halve citroen toe en roer door de saus. Snijd de spinazie en het basilicum fijn en voeg toe. Kruid met peper en zout. Leg er tot slot de vis weer bij en laat die nog heel even opwarmen in de pan. Werk af met een paar kleine basilicumblaadjes.

Next article