Al heel wat Belgische woningen zijn uitgerust met een pelletkachel. Pelletketels daarentegen zijn nog relatief onbekend terrein. Nochtans zijn ze makkelijk aan te sluiten op de bestaande centrale verwarmingsinstallatie.
Tekst: Sandra Gasten
Houtpellets zijn samengeperste, staafvormige korrels van zaagsel of houtafval. In tegenstelling tot hakhout zijn ze makkelijk in gebruik. Ze kunnen gebruikt worden om een kachel of een ketel te voeden. Een pelletkachel wordt vaak gebruikt om één ruimte te verwarmen, een pelletketel installeer je voor de verwarming van je hele woning.
De pelletketels bieden een economische en milieuvriendelijke manier om een woning van energie te voorzien. Ze kunnen makkelijk worden aangesloten op de bestaande centrale verwarmingsinstallatie en zijn geschikt voor zowel radiatoren als vloerverwarming. Zeker bij een nieuwbouwwoning is het handig om onmiddellijk voor een pelletketel te kiezen. Maar ook wanneer de huidige gas- of mazoutketel aan vervanging toe is, kan een pelletketel interessant zijn.
Goedkoper dan gas of mazout
Per jaar verbruikt een pelletketel ongeveer driehonderd kilogram pellets per kW warmteverlies van de woning. Een woning met bijvoorbeeld vijftien kW warmteverlies zal zo ongeveer 4.500 kg pellets per jaar verbruiken. Een moderne installatie haalt een rendement van 95% tot zelfs 107% bij een condensatieketel op pellets, waardoor je veel verwarmingskosten bespaart.
Een pelletkachel wordt vaak gebruikt om één ruimte te verwarmen, een pelletketel installeer je voor de verwarming van je hele woning.
De aankoop van een pelletketel is niet goedkoop, maar is een investering op langere termijn. De prijs van de pellets is immers goedkoop en blijft al meer dan tien jaar stabiel rond de vijf eurocent per kWh hangen. Bovendien komt de installatie van een pelletketel in aanmerking voor de renovatiepremie van de Vlaamse overheid die tot 30% kan bedragen van de facturen van een renovatieproject.
Zelf elektriciteit opwekken
Wie nog niet door het economische aspect is overtuigd, kan ecologische redenen laten meespelen. In tegenstelling tot oude houtkachels zijn pelletketels milieuvriendelijk en geven ze bij de verbranding zuivere rookgassen af. De pellets die hier worden verkocht, zijn gemaakt van zagerijen in België. Je koopt dus een lokaal verwarmingsproduct dat CO2-neutraal is.
Er zijn diverse soorten pelletketels op de markt verkrijgbaar. Er zijn zelfs ketels die zelf elektriciteit produceren en de mogelijkheid bieden om volledig afgekoppeld van het stroomnet (off-grid) te leven. Daarbij bestaat de garantie dat de elektriciteit altijd wordt geproduceerd, in tegenstelling tot de stroomproductie bij zonnepanelen.
Makkelijke opslag
Voor de opslag van de pellets moet in ruimte worden voorzien, maar daar bestaan tientallen oplossingen voor. Er zijn textielsilo’s in verschillende maten, maar je kan ook zelf een voorraadruimte bouwen naargelang van de plek die je thuis ter beschikking hebt. Afhankelijk van je opslagcapaciteit komt de leverancier één tot twee keer per jaar leveren. De pellets worden schoon en reukloos in de voorraad geblazen en vanuit de voorraadruimte naar de ketel getransporteerd. Het gebruiksgemak blijft dus gegarandeerd.