De zeedijk van Westende is tussen 25 juli en 10 augustus de uitvalsbasis voor de opnames van acht nieuwe afleveringen van ‘Tien om te zien’, dat vanaf eind juli tot september op VTM wordt uitgezonden. Presentatoren van dienst zijn het iconische duo Willy Sommers (69) en Anne De Baetzelier (57). “De programmadirecteur die ons heeft gevraagd, stond als kind nog voor het podium.”
De eenmalige comeback van ‘Tien om te zien’, in augustus 2021, was een succes. Dit nieuwe seizoen is dus geen verrassing?
Willy: “Die comeback vorig jaar was memorabel. Er werden – omdat het aantal bezoekers door corona beperkt was – 5.000 tickets verdeeld, maar er waren maar liefst 80.000 aanvragen. Het programma werd ook massaal bekeken op televisie. Dat de nieuwe afleveringen weer in Middelkerke worden opgenomen, is fijn. De sfeer is hier goed, het publiek enthousiast. We moeten enkel opletten dat we niet ‘Goeienavond Blankenberge’ roepen.”
Anne: “De programmadirecteur stond zelf nog als kind bij het podium. Dat hij voor de presentatie van de nieuwe afleveringen voor ons zou kiezen, hadden we niet meteen verwacht. Maar na de comeback werd wel duidelijk dat mensen het programma met ons associëren. Voor het nieuwe seizoen konden wij daarom toch niet weigeren?”
In Blankenberge moest op een avond het rampenplan worden afgekondigd omdat meer dan 40.000 mensen naar daar waren afgereisd om de opnames mee te maken.
Willy, jij was er vanaf de start bij. Hoe kwamen de makers bij jou terecht?
Willy: “In september 1988 kreeg ik telefoon van Mike Verdrengh, die toen programmadirecteur was geworden bij de nieuwe commerciële zender VTM. Hij vroeg me voor de presentatie van een muziekprogramma. De Nederlandstalige muziek was in die tijd op sterven na dood. Ik kon net genoeg verdienen door met mijn orkest op feesten en bals te spelen. Ik geloofde dus niet in dat programma. Ook mijn producer en vrienden raadden me de presentatie af. Maar ik dacht: ‘Slechter dan dit kan het niet worden’. Dus heb ik doorgezet. Gelukkig maar. Bea Van der Maat werd de copresentatrice. De show was een schot in de roos: meer dan één miljoen Vlamingen zaten vanaf de eerste aflevering voor de buis.”
Anne, vond jij het een eer om mee te presenteren?
Anne: “Omdat Bea zwanger was, heb ik haar in 1991 een eerste keer vervangen. Nadat ik haar voor de tweede keer verving, ben ik gebleven. Dat eerste optreden was meteen in openlucht. Ik werd voor de leeuwen gegooid. Ik kan je verzekeren dat dat spannend was, en tegelijk gaf het een kick om voor een live publiek te presenteren. Telkens we ‘Goeienavond Blankenberge’ riepen, kon ik de energie voelen. Iedereen was goedgeluimd en danste de pannen van het dak. Het was een zalige periode.”
‘Tien om te zien’ heeft een grote invloed gehad op de Vlaamse showbusiness.
Anne: “Plots stonden daar 20.000 mensen voor het podium te gillen. Meisjes vielen f lauw, artiesten moesten begeleid worden naar de parking. Dat was nooit eerder gezien in Vlaanderen. In Blankenberge moest op een avond het rampenplan worden afgekondigd omdat meer dan 40.000 mensen naar daar waren afgereisd om de opnames mee te maken.”
Willy: “Het heeft een grote invloed gehad op de carrière van veel artiesten. Vlaamse zangers kwamen in de hitlijsten terecht, opnamestudio’s schoten als paddenstoelen uit de grond, een nieuwe generatie stond op,… Het programma heeft mee bijgedragen tot het muzikale erfgoed van Vlaanderen.”
Het programma lokte zelfs internationale artiesten. Welke herinneringen koesteren jullie?
Willy: “Kylie Minogue, Jason Donovan, Tina Turner en Lionel Ritchie: ze zijn allemaal de revue gepasseerd. Toen we later de beelden bekeken, schrokken we zelf van de vele sterren die we mochten verwelkomen. Verhalen uit de backstage heb ik eigenlijk niet. Mensen denken altijd dat er daar spannende dingen gebeuren, maar wij moesten er vooral onze teksten instuderen. Wie er nu nog eens mag langskomen? Elton John! Die woont over de plas en moet dus niet zo ver reizen.” (lacht)
Anne: “Op het podium moesten we onze concentratie bewaren. Heel wat kinderen friemelden aan je benen of veters wanneer je daar stond, maar flaters of ongevallen zijn er gelukkig nooit gebeurd. Er waren in al die jaren slechts drie of vier noodopnames, omdat het zo hard aan het regenen of stormen was.”
Het programma heeft mee bijgedragen tot het muzikale erfgoed van Vlaanderen.
Wat mogen we van het nieuwe seizoen verwachten?
Anne: “Over de invulling hebben wij nog niet veel nieuws. Het wordt allicht een mix: de oudere generatie met klassiekers en de nieuwe artiesten, zoals Metejoor of Camille Dhont, met hun hits. Alle generaties zingen die klassiekers graag mee. Vorig jaar stonden vele jongeren mee te brullen aan het podium.”
Willy: “Veel artiesten hebben een single of album uitgebracht in de hoop bij ‘Tien om te zien’ op te treden. Ikzelf heb de single ‘Poster Boy’ uitgebracht, over de beginjaren van mijn carrière. Maar of ik dit jaar ook als zanger het podium op mag, zal nog afhangen van de organisatie.”
Gaan jullie de hele zomer werken of is er nog tijd voor ontspanning?
Anne: “Ik host bedrijfs- en privé-evenementen, vieringen en personeelsfeesten waar ik de presentatie of interviews voor doe. Die aanvragen nemen tijdens de zomer wel iets af. Ik heb in juni een actieve vakantie gepland om er daarna weer met volle goesting in te vliegen.”
Willy: “Ik heb deze zomer al 35 liveconcerten in mijn agenda staan. Daarnaast ga ik enkele dagen mee met de Radio 2 Bene Bene Cruise. Het wordt dus een drukke periode. Pas in oktober ga ik met mijn vrouw naar Tenerife. Maar ik kijk enorm uit naar de optredens. Na de stilte heb ik veel zin om weer op het podium te staan.”
De opnames voor Tien om te Zien vinden plaats op 25, 26, 27 juli en 1, 2, 8, 9 en 10 augustus op de Zeedijk in Westende. De uitzendingen volgen daarna op zondagavond bij VTM. Tickets zijn niet nodig. Iedereen kan gratis naar de opnames komen kijken.