Het afgelopen jaar ontdekten we allemaal meer dan ooit de Belgische natuur. Ook Vlaanderens bekendste avonturier Tom Waes paste zijn plannen aan en ging op ontdekking in eigen land, met heel wat verrassende vaststellingen en ontmoetingen tot gevolg.
Tekst: Joris Hendrickx – Foto’s: VRT
De Nederlanders hadden ons programma gezien en vroegen om ook hun land eens op onze eigenwijze manier in beeld te brengen.
Waar is jouw voorliefde voor outdooravontuur ontstaan?
“Mijn liefde voor reizen en avontuur is al op vrij jonge leeftijd ontstaan. In mijn kindertijd namen mijn ouders mij en mijn broers mee op huttentochten in de Dolomieten, een prachtige bergketen in Noordoost-Italië die deel uitmaakt van de Zuidelijke Kalkalpen. Mijn moeder bleef vaak in het hotel terwijl mijn vader er met ons meerdere dagen op uittrok in de bergen, mét overnachting in een berghut. Als kind vond ik dat fantastisch.”
“Ik vermoed dus dat dat zowat de basis is geweest voor mijn interesse in avontuurlijke reizen. Ook door mijn jobs heb ik altijd gereisd. Zo was ik als beroepsduiker zelfs heel vaak weg. Ik heb het altijd leuk gevonden om nieuwe plekken te ontdekken, lokale mensen te ontmoeten en andere culturen te ervaren. In 1992 maakte ik daarom een grote reis van meer dan een halfjaar door India, Nepal, Thailand en Indonesië. Sinds toen heeft de reismicrobe me zelfs nog meer te pakken.”
Was het dan geen enorme shock voor jou toen reizen niet meer zo eenvoudig bleek in 2020?
“Eigenlijk was ik veel minder in paniek dan mijn redactie. Zij hadden immers alles al voorbereid voor het volgende seizoen van Reizen Waes. We planden opnames in Saoedi-Arabië, de Appalachen, Honduras en Guatemala.”
“Plots viel de wereld stil en kon dat dus niet meer doorgaan. De basis van een aflevering van Reizen Waes zijn een vijf- à zestal toffe ontmoetingen. We beseften dat we dat zeker ook in Vlaanderen moesten kunnen realiseren, en dus gingen we volgens hetzelfde concept aan de slag in eigen land. Ik vond het resultaat zeer geslaagd.”
“Bovendien hebben we kunnen tonen aan de kijkers hoe mooi en divers ons land is. Ook ik heb tijdens het programma heel wat prachtige plekken ontdekt die ik nog niet kende, denk bijvoorbeeld aan het Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg. Mijn mond viel open toen ik zag hoe mooi het daar is!”
Het kan niet de bedoeling zijn dat de toegenomen interesse in de natuur ten koste gaat van diezelfde natuur.
Wat zijn volgens jou de troeven van België op het vlak van ontspanning in de natuur?
“België is natuurlijk Canada niet. We hebben geen hoge bergen of walvissen. Maar we hebben wel heel wat natuur in onze onmiddellijke omgeving. Omdat we de afgelopen maanden niet meer binnen mochten afspreken voor vergaderingen, besloot ik samen met mijn hoofdredacteur om ‘wandelmeetings’ te doen. Dat bleek even productief en creatief te zijn dan een normale meeting. Maar tegelijk haalden we ook een frisse neus en leerden we elkaar nieuwe plekken ontdekken.”
“Deze zomer heb ik met een kayak een stuk van de Semois afgevaren. Op bepaalde momenten waande ik me gewoon in Alaska. Je moet dus vaak echt niet ver gaan om prachtige natuur en avontuur te vinden. Nu de niet-essentiële reizen tijdelijk verboden zijn, is het voor veel mensen misschien eens hét moment om de troeven van België op dat vlak te ontdekken. Zo ontdekte ik onlangs op amper tien kilometer van mijn deur een prachtig natuurpark met een wandeling van anderhalf uur, gewoon door even te zoeken op de website van Natuurpunt.”
Door corona is het heel wat drukker geworden in de natuur. Welk advies heb je op dat vlak?
“Je moet altijd met respect omgaan met de natuur én met elkaar. Het is jammer om te zien dat er vaak heel wat vuilnis achterblijft in de natuur. Ik denk dat veel mensen nog moeten leren hoe ze zich best voorbereiden op een wandeltocht en hoe ze zich in de natuur moeten gedragen. Dat is zeker het geval voor diegenen die voor corona haast nooit de natuur introkken. Ikzelf weet dat ik voor een wandeltocht best nog even naar het wc ga, voldoende water moet meenemen en een kleine vuilzak moet meenemen voor eventueel afval. Het kan niet de bedoeling zijn dat de toegenomen interesse in de natuur ten koste gaat van diezelfde natuur.”
Wat zijn jouw plannen voor het komende jaar?
“Van half april tot eind juni maken we opnames voor ‘Reizen Waes: Nederland’. De Nederlanders hadden ons programma gezien en vroegen om ook hun land eens op onze eigenwijze manier in beeld te brengen. Vervolgens starten de opnames van het derde seizoen van Undercover. Daarna zal alles afhangen van de vaccinaties.”