Dat overgewicht niet gezond is, weten we allemaal. Ongezond eten en weinig bewegen kunnen leiden tot allerlei ziekten, waaronder zelfs diabetes type 2. Toch is er goed nieuws: met kleine aanpassingen aan je voedingspatroon verminder je al aanzienlijk de kans op gezondheidsproblemen.
Tekst: Sandra Gasten
Ongezond eten, te grote porties, te weinig bewegen en erfelijkheid: al die factoren kunnen bijdragen tot overgewicht of obesitas. En dat kan leiden tot verschillende klachten en ziekten.
Mensen die te veel wegen in verhouding tot hun lichaamslengte hebben een hogere kans op een hoger cholesterolgehalte en een verhoogde bloeddruk. Daarnaast ontwikkelen ze vaker diabetes type 2. Door het overgewicht, vaak buikvet, stijgt de hoeveelheid vetten in het bloed en wordt het lichaam minder gevoelig voor insuline. Hoe ongevoeliger, hoe minder goed de suikers in het bloed worden afgebroken en hoe hoger de kans op diabetes type 2.
Gezondheidsklachten en ziekten
Al die factoren op zich kunnen na verloop van tijd zelfs het risico op hart- en vaatziekten vergroten. Ook kanker is een van de ziekten die wetenschappers geregeld wijten aan een te hoog gewicht. Bovendien krijgen obese mensen vaker last van hun bewegingsapparaat. Het kraakbeen in de gewrichten wordt aangetast wat zich uit in klachten aan knieën, heupen en rug. Daarnaast gaan mensen met een hoog BMI minder bewegen, wat eindigt in een slechtere conditie.
Door meer te bewegen, wordt je conditie beter, ben je minder snel moe en ga je gezonder eten.
Naast de fysieke problemen kan overgewicht slaapstoornissen in de hand werken en heeft het een negatieve invloed op de psychische gezondheid. Uit onderzoek is recent gebleken dat mensen met ernstige obesitas ook een verhoogd risico hebben om door corona in het ziekenhuis te belanden. Overgewicht zou tot een ernstiger verloop van de ziekte leiden, waardoor deze patiënten vaker op de afdeling Intensieve Zorgen terechtkomen.
Hogere weerstand
Toch is er ook goed nieuws. Door te kiezen voor gezonde voeding, lagere calorie-innames, kleinere porties en meer beweging kan je de kans op diabetes type 2 al met de helft verminderen. Het aanpassen van je voedingspatroon is de eerste en belangrijkste stap. Door op je voeding te letten, kan je je bloedsuikerspiegel op een goed niveau houden.
Daarnaast is sporten belangrijk. Door meer te bewegen, wordt je conditie beter, ben je minder snel moe en ga je gezonder eten. Ook voldoende slaap, meer ontspanning en minder alcohol doen wonderen. Al die zaken verhogen ook je weerstand tegen ziekten. Laat je tijdens het proces begeleiden door de huisarts of diëtist om zo je gezondheidsdoelstellingen makkelijker te behalen.