Volgens de Belgische grondwet en de Vlaamse wooncode heeft iedereen recht op een kwaliteitsvolle en betaalbare woning. Toch is dat voor velen niet het geval, waardoor zij extra hard worden getroffen door de coronacrisis.
Tekst: Joris Hendrickx
Frieda Bex
Verantwoordelijke voor Beleidsplanning & Projectenbeleid
Welzijnszorg vzw
Discriminatie op private huurmarkt
Bex: “In Vlaanderen staan momenteel bijna 154.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning. In Brussel zijn dat er nog eens 49.000. Dit gaat over mensen met een zeer laag inkomen die het erg moeilijk hebben om een betaalbare woonst te vinden. Zij staan vaak jaren op de wachtlijst omdat we in Vlaanderen slechts aan 6% sociale woningen komen. Dat is gewoon veel te weinig.”
“Ook op de private huurmarkt is het erg moeilijk voor deze mensen, zeker als ze een vervangingsinkomen, een donkere huidskleur of een buitenlandse naam hebben. Vaak krijgen zij te horen dat de woning niet meer beschikbaar is, terwijl ze merken dat de advertentie toch online blijft staan.”
“Deze mensen hebben vaak geen andere keuze dan te wonen in woningen van slechte kwaliteit met vaak zeer ernstige gebreken of woningen die veel te klein zijn. En dat weegt zwaar op hun welzijn, gezondheid en schoolprestaties, zeker nu in coronatijden”, aldus Bex.
Enkele cijfers
– In Vlaanderen staan momenteel bijna 154.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning
– In Brussel zijn dat er nog eens bijna 49.000
– Vlaanderen heeft slechts 6% sociale woningen
– 13% van de woningen in Vlaanderen heeft ernstige gebreken
– Omdat de noden zo groot zijn door corona, heeft Welzijnszorg in 2020 2,5 keer meer organisaties steun gegeven
– Dit jaar ontving Welzijnszorg 414 aanvragen voor ondersteuning van 300 unieke organisaties die lokaal aan armoedebestrijding doen
Campagne wil brede publiek en overheid bewust maken
“Om deze problematiek aan te kaarten bij het brede publiek hebben we de campagne ‘Wonen onbetaalbaar? Onaanvaardbaar!’ gelanceerd. In deze campagne laten we een 18-tal van deze organisaties getuigen over de erbarmelijke situaties waar zij mee in aanraking komen. Ik ben er zeker van dat in de huidige omstandigheden veel mensen er begrip voor hebben hoe moeilijk het is om net nu in een te kleine of gebrekkige woning te moeten wonen.”
“Tegelijk willen we hiermee de overheid oproepen om dit versneld op te lossen. Uiteraard kost het bouwen van nieuwe sociale woningen tijd, maar dan zou de overheid in de tussentijd op zijn minst ondersteuning moeten voorzien.”
“Welzijnszorg steunt overigens heel wat organisaties die lokaal aan armoedebestrijding doen. Omdat de noden zo groot zijn door corona, hebben we in 2020 2,5 keer meer organisaties steun gegeven.”
“Met deze campagne willen we daarom ook mensen oproepen om ons te steunen, zodat wij vervolgens deze organisaties kunnen ondersteunen. Ten slotte kunnen mensen ook al een groot verschil maken door de petitie op onze website te ondertekenen.”