Steeds meer Belgische gezinnen kiezen voor het grillen van hun vlees en groenten voor een gasbarbecue. Maar waarom? Wij zochten het uit!
Tekst: Joris Hendrickx
1 GEBRUIKSGEMAK
Met een gasbarbecue is een feestje nooit ver weg. Geen gedoe meer met houtskool, krantenpapier en aanmaakblokjes. Na het openen van de gaskraan en het activeren van het ontstekingsmechanisme duurt het slechts tien minuten voordat de barbecue op temperatuur is.
2 EENVOUDIG REINIGEN
Zie je er elke keer weer tegenop om je barbecue te reinigen? Het schoonmaken van een gasbarbecue is gelukkig heel eenvoudig. Je verwijdert eerst de grootste etensresten van het rooster en sluit dan het deksel. Zet de barbecue op de hoogste stand en wacht zo’n vijftien minuten. De verbrande etensresten borstel je er vervolgens gemakkelijk van af.
3 OPTIMAAL RENDEMENT
Een kolenbarbecue koop je al vanaf ongeveer honderd euro. De prijs van een gasbarbecue start vanaf driehonderd euro. Hoe meer opties en branders je toevoegt, hoe hoger de prijs. Een gasbarbecue staat voor zorgeloos barbecueën samen je gezin, familie en vrienden. Hierdoor gebruik je je barbecue vaker en dat betekent dan ook dat je investering optimaal rendeert.
4 CONSTANTE EN REGELBARE TEMPERATUUR
Een gasbarbecue is binnen tien tot vijftien minuten al heet. Bijkomend voordeel is dat de temperatuur van de barbecue moeiteloos en snel kan worden geregeld door het gas hoger of lager te draaien. Sommige gasbarbecues beschikken over meerdere warmtezones, waardoor verschillende gerechten tegelijkertijd op optimale temperatuur worden verwarmd. Ook na langere tijd blijft je barbecue zijn temperatuur behouden.
5 MILIEU- EN BUURVRIENDELIJK
Bij het barbecueën op houtskool komen schadelijke stoffen vrij, waaronder fijnstof. Fijnstof dringt diep door in ons lichaam en kan hart- en luchtwegenproblemen tot gevolg hebben. De rookontwikkeling kan bovendien overlast veroorzaken. Gas is een goede keuze, omdat het schoon brandt (geen rook) en nauwelijks luchtvervuilende stoffen oplevert.
6 SMAAK
Voor veel mensen is smaakverschil het grootse argument om voor een houtskoolbarbecue te kiezen. Uit smaaktesten is echter gebleken dat de specifieke barbecuesmaak afkomstig is van het vet en de vleessappen die de ingrediënten loslaten en die op een heet oppervlak vallen en verdampen. Ook de mooie bruine grillstreep die je met direct grillen creëert heeft een invloed op de smaak. Beide kunnen ook bij een gasbarbecue. Een gasbarbecue bereikt bovendien een temperatuur tussen 200° en 250°, wat perfect is voor bereidingen die meer tijd vergen, zoals het roosteren van kip. Bovendien is de hitte van een gasbarbecue vochtiger en dus ideaal voor vis.