Home » Gezond Leven » Waarop moet je letten als je vegetariër wilt worden?
Drinken & Eten

Waarop moet je letten als je vegetariër wilt worden?

Misschien heeft u beslist om vegetariër te worden. Of weigert uw puber nog vlees te eten. Dat is in de huidige context niet verwonderlijk, met topics als de klimaatverandering, duurzaamheid en dierenwelzijn die overal hoog op de agenda staan. Maar heeft de wetenschap duidelijke antwoorden op de invloed vegetarisme op onze gezondheid?

Men mag in geen enkele context uit het oog verliezen dat onze voeding de belangrijkste pijler van onze gezondheid is. Te veel rood vlees en te veel verwerkt vlees eten verhoogt het risico op cardiovasculaire aandoeningen en op kanker.

Vegetariërs hebben over het algemeen een lager cholesterolgehalte en minder vaak last van obesitas, hypertensie en diabetes. Maar het systematisch onderzoek van de impact van het vegetarische of veganistische dieet op de gezondheid is nog recent, dus er zijn slechts weinig grootschalige en langetermijngegevens beschikbaar.

Het eerste grote Europese onderzoek

Britse onderzoekers hebben recent een grootschalige studie gepubliceerd over de impact van de voeding op het risico op een hartaanval en beroerte. Ze volgden gedurende achttien jaar bijna vijftigduizend volwassenen verdeeld in drie groepen op basis van hun eetgewoonten: vleeseters, viseters die nooit vlees eten en vegetariërs die noch vlees noch vis eten.

Kiezen voor een vegetarisch of veganistisch dieet kan niet worden geïmproviseerd. Informeer je voldoende en laat je begeleiden door een professional om van alle voordelen van een vegetarisch dieet te genieten.

De resultaten laten zien dat vegetariërs en viseters een lager risico lopen op een hartaanval dan vleeseters. Maar tegen alle verwachtingen in, vertonen vegetariërs een hoger risico op een beroerte dan vleeseters. Hoe valt deze paradox te verklaren?

Risico op tekorten

De auteurs van de studie ontdekten dat vegetariërs lagere niveaus van veel essentiële voedingsstoffen hadden, waaronder vitamine B12, vitamine D, bepaalde essentiële aminozuren en omega-3 vetzuren. De negatieve impact van deze tekorten kan de voordelen van het vegetarische dieet overtreffen en het verhoogde risico op een beroerte verklaren. Het compenseren van de mogelijke tekorten van een vleesvrij dieet is daarom absoluut noodzakelijk om alle voordelen ervan te behouden.

Compenseren: een noodzaak

Het is wenselijk om te zorgen voor een aanvulling van bepaalde mineralen zoals ijzer, zink en selenium. Hun gehalte is lager in planten dan in vlees en ze zijn moeilijker te assimileren uit plantaardige bronnen. Sommige vitaminen komen enkel en alleen voor in dierlijke voedingsmiddelen. Dit is het geval voor vitamine B12 en vitamine B2. De laatste speelt een zeer belangrijke rol voor de gezondheid van de huid en slijmvliezen. Een tekort aan vitamine B12 kan ernstige gevolgen hebben: het veroorzaakt bloedarmoede, heeft op lange termijn negatieve gevolgen voor het zenuwstelsel en verhoogt het cardiovasculaire risico. Een supplement is absoluut noodzakelijk.

Kiezen voor een vegetarisch of veganistisch dieet kan niet worden geïmproviseerd. Informeer je voldoende en laat je begeleiden door een professional om van alle voordelen van een vegetarisch dieet te genieten.

Next article