Dr. Camara Sampil Bouba
Huisarts
Er bestaan veel vormen van terugkerende urogenitale infecties. Hieronder vallen ook blaasontstekingen, die typisch gepaard gaan met vaak moeten plassen, een branderig gevoel bij het plassen, lagere buikpijn, troebele en/of stinkende urine en soms bloed in de urine.
Ze zorgen hierdoor voor ernstige ongemakken die een grote impact kunnen hebben op het levenscomfort van vrouwen.
Wat kunnen vrouwen preventief doen om urogenitale infecties te voorkomen?
“Na een toiletbezoek veeg je best van voor naar achter, zodat bacteriën uit de anale zone niet in de vaginale zone kunnen komen. Daarnaast is het aangeraden om na elke geslachtsgemeenschap te plassen en geen anale penetratie te hebben voor vaginale penetratie. Het is goed om veel water te drinken: ongeveer anderhalve liter per dag zou de standaard moeten zijn.”
“Ik raad bovendien aan om katoenen in plaats van synthetisch ondergoed te dragen, want dat laatste zorgt voor meer transpiratie. Probeer verder om constipatie te vermijden. Ook de anticonceptiepil kan een factor zijn, want deze zorgt soms voor vaginale droogheid en een verstoring van de vaginale flora.”
Wat kan de rol zijn van antibiotica?
“Antibiotica kunnen worden toegepast om op korte termijn een acuut probleem te verhelpen. Helaas gaan deze op lange termijn ook gepaard met schadelijke bijwerkingen. Bovendien ontstaat na enige tijd een resistentie waardoor ze niet meer effectief zijn. Antibiotica maken ook geen onderscheid tussen goede en slechte bacteriën in de vaginale zone, ze doden alles. Daarom raadt men het gebruik hiervan over een langere periode af.”
Probiotica die gedurende een lange periode vaginaal of oraal worden toegediend kunnen de vaginale flora herstellen, waardoor vrouwen terug optimaal beschermd zijn.
Wat stelt u voor?
“De meeste vrouwen met terugkerende urogenitale infecties hebben last van een verstoorde vaginale flora. Een goede flora biedt bescherming tegen ongewenste bacteriën. Probiotica die gedurende een lange periode vaginaal of oraal worden toegediend kunnen deze vaginale flora herstellen, waardoor ze terug optimaal beschermd zijn. De duur van deze behandeling hangt af van de patiënt en haar geschiedenis van urogenitale infecties. Vrouwen met terugkerende infecties nemen dit best na elke geslachtsgemeenschap in, omdat sperma de flora zeer sterk kan beïnvloeden.”
“Helaas zijn probiotica duur, waardoor de toegankelijkheid beperkt blijft. We ijveren daarom voor een gedeeltelijke terugbetaling voor vrouwen die medisch kunnen bewijzen dat ze kampen met terugkerende urogenitale infecties. Om dat mogelijk te maken moeten we wel eerst via een studie bij veel patiënten kunnen aantonen dat probiotica een gunstig effect hebben.”