Home » News » Een veranda plaatsen? Hier moet je zeker op letten!
Wonen

Een veranda plaatsen? Hier moet je zeker op letten!

Je woning uitbreiden met een veranda kan ontzettend veel voordelen bieden. Naast de juiste bouwpartner zijn er nog heel wat andere aandachtspunten waar je dan wel best rekening mee houdt. We zetten de belangrijkste tips voor je op een rij!

Tekst: Joris Hendrickx

Wat zijn de voordelen van een veranda?

Dankzij een veranda kan je je woning aanzienlijk vergroten én meteen ook het buitengevoel en meer zonlicht naar binnen halen. Zeker met een goed geïsoleerde leefveranda kan je zo het hele jaar door genieten van je tuin. Je verhoogt het comfort én de waarde van je huis!

Voor iedere stijl van woning bestaat er een passend type van veranda. Je kan je veranda ook voor diverse gelegenheden gebruiken: als zithoek, eetplaats, uitbreiding van je keuken, bureau, tuinkamer, atelier, voor je jacuzzi, … De mogelijkheden zijn haast eindeloos. In overleg met je verandabouwer vind je steeds een oplossing die perfect voldoet aan jouw noden en wensen!

Het grote voordeel van aluminium ten opzichte van andere materialen is dat het licht, duurzaam, onderhoudsvriendelijk én sterk is.”

Wat zijn je verplichtingen?

Een eerste belangrijke aandachtspunt is de grootte van je veranda. Die maakt immers of je een meldingsplicht hebt, of een vergunningsplicht. Als de totale oppervlakte van alle bijgebouwen niet groter is dan 40 m², de veranda niet hoger is dan 4m, deze de functie van de woning en het aantal woongelegenheden niet wijzigt en je voldoet aan alle stedenbouwkundige voorschriften geldt doorgaans enkel een meldingsplicht. Voldoet je veranda hier niet aan, dan geldt er een vergunningsplicht. Deze regels kunnen verschillen per gemeente, dus informeer je zeker op voorhand!

Voor een veranda die niet groter is dan 40m², een kroonlijsthoogte heeft van minder dan 3m en een nokhoogte tot 4,5m ben je vrijgesteld van de medewerking van een architect. De veranda mag dan wel geen constructieprobleem of wijziging van de stabiliteit van het gebouw met zich meebrengen. Daarnaast moet ieder bouw- en verbouwproject waarvoor een bouwaanvraag of een melding nodig is ook voldoen aan de energieprestatieregelgeving (EPB). Je veranda moet in dat kader goed scoren op vlak van thermische isolatie, binnenklimaat en technische installaties.

Welke materialen gebruik je best voor een veranda?

Veranda’s kan je in verschillende materialen laten bouwen: aluminium, hout, pvc, … Het grote voordeel van aluminium ten opzichte van andere materialen is dat het licht, duurzaam, onderhoudsvriendelijk én sterk is. Zo zal je grotere raampartijen kunnen plaatsen en toch smalle profielen kunnen behouden. Het kan ook niet roesten en vergt een minimum aan onderhoud. Dankzij nieuwe innovaties hebben aluminium profielen ook zeer goede thermische eigenschappen.

Hoogrendementsglas is vandaag de standaard voor veranda’s. In de winter bespaar je zo aardig op je energiefactuur en verhoogt het comfort. Tegelijk geniet je van een maximale lichtinval en krijg je nog steeds de warmte van lage zonnestralen in de lente en herfst binnen. Ramen die lager dan 90cm komen moeten omwille van het doorvalrisico verplicht worden voorzien van gelaagd glas. Voor eventuele dakbeglazing kan je ten slotte best opteren voor zonwerend glas, zodat het op warme zomerdagen niet te warm kan worden in je veranda.

Next article