Home » Kunst & Cultuur » ‘De wereld van Kina’ verandert je blik op de zee
Cultuur

‘De wereld van Kina’ verandert je blik op de zee

de wereld van kina
In samenwerking met
De zalen van de zee tonen op een kindvriendelijke manier wat er allemaal leeft in de zee en hoe de verschillende zeeorganismen met elkaar verbonden zijn.
de wereld van kina
In samenwerking met
De zalen van de zee tonen op een kindvriendelijke manier wat er allemaal leeft in de zee en hoe de verschillende zeeorganismen met elkaar verbonden zijn.

‘De wereld van Kina’, het interactieve natuurmuseum voor kinderen en jongeren in Gent, is alweer volop in verandering. Nadat de vorige jaren de zaal van de mineralen en de vogelzaal al een grondige make-over kregen, is het dit jaar de beurt aan de zalen van de zee. In de herfstvakantie zou de renovatie een feit moeten zijn. Als je het museum dan een bezoekje brengt, zal een strandwandeling nadien nooit meer hetzelfde zijn.

Tekst: Diederik Vandendriessche

Het is ondertussen een jaarlijkse gewoonte geworden: de vernieuwing van een van de permanente collectiezalen in ‘De wereld van Kina’. De zaal met de mineralen kreeg enkele jaren geleden een heel kindvriendelijke en interactieve look. Vorig jaar werd de vogelzaal uitgerust met bijzondere tastelementen en een soundscape, zodat het voor blinden en slechtzienden mogelijk werd om die zaal volkomen autonoom te bezoeken: een sterk staaltje van integrale toegankelijkheid met andere woorden.

Kinderen kunnen er ook ervaren hoe blinde mensen de wereld beleven. En op dit moment wordt alles in het werk gesteld om tegen de herfstvakantie compleet nieuwe zalen van de zee aan de bezoekers te kunnen presenteren.

Interactieve doe-activiteiten

Er zijn in het museum drie zalen van de zee. Het museum zet al enige tijd sterk in op leuke spelelementen en interactieve doe-activiteiten. In de zalen van de zee wordt die lijn doorgetrokken. De eerste zaal illustreert alles wat er op het strand te vinden is. Ze wordt uitgerust met verschillende belevingselementen, zodat je bijvoorbeeld eb en vloed visueel kunt beleven.

In de tweede zaal worden verscheidene culturele elementen in de kijker gezet: deze ruimte toont hoe mensen zeeorganismen al eeuwenlang als voedsel of als sieraad gebruiken. Her en der duikt ook een etnografisch elementje op, want het museum beschikt ook over een etnografische collectie.

In de derde zaal kan je met een duikboot in de zee afdalen. Daarvoor creëerde het ontwerpteam van het museum een Jules Verne-achtig decor. Unieke stukken die nog in het depot lagen, krijgen hier een plaats in een sfeervolle scenografie, gecombineerd met video- en spelmateriaal.

Tablets en multimedia zorgen voor extra prikkel

De zalen van de zee tonen op een kindvriendelijke manier wat er allemaal leeft in de zee en hoe de verschillende zeeorganismen met elkaar verbonden zijn. Het gaat over de onderwaterwereld in de wereldzeeën en over de soortenrijkdom die je daar in verschillende ecosystemen aantreft.

Tablets en multimedia geven nog een extra prikkel aan de fantasie van de jonge bezoekers én hun ouders, waardoor ze zoveel nieuwe weetjes verzamelen dat ze een heel andere kijk op de zee zullen krijgen. Wandelen op het strand zal nooit meer hetzelfde zijn als voorheen.

➡️Meer info over de gloednieuwe tentoonstelling

➡️Plan je bezoek aan De wereld van Kina

Next article