Home » Happy 2020 » Kom in 2020 deze musea in Brugge ontdekken…
Cultuur

Kom in 2020 deze musea in Brugge ontdekken…

Van Jan van Eyck over hedendaagse kunst tot het Bourgondische tijdperk… er is voor ieder wat wils in Brugge in 2020!

JAN VAN EYCK IN BRUGES

12/03/2020 – 12/07/2020

Groeningemuseum

Twee absolute topstukken van de Bourgondische hofschilder Jan van Eyck staan hier centraal: “Madonna met kanunnik Joris van der Paele” en het portret van zijn echtgenote Margareta van Eyck. Aan de hand van authentieke documenten worden zijn werk en leven in Brugge belicht.

Daarnaast focust de tentoonstelling op de figuur Joris van der Paele, de zoon van een priester en een vrouw van adel. In de heel bewogen 15de eeuw bouwde hij een indrukwekkende carrière uit aan de pauselijke curie in Rome. Van der Paele was getuige van de machtsspelletjes rond de paus en de antipaus, was betrokken bij onderhandelingen rond de Honderdjarige Oorlog en bij de conciliën.

TIP! Bezoek ook de expo in MSK Gent “Van Eyck. Een optische revolutie” 01.02 – 30.04

MEMLING NOW. HANS MEMLING IN DE ACTUELE KUNST.

04/04/2020 – 06/09/2020

Sint-Janshospitaal

Door de eeuwen heen heeft Vlaamse Primitief Hans Memling een grote invloed gehad op andere meesters, waaronder Dürer en Rafaël.

Deze tentoonstelling geeft aan hoe hij zelfs tot op vandaag kunstenaars beïnvloedt. Dit ontdekt de bezoeker aan de hand van – speciaal voor de expo gecreëerde – werken van David Claerbout (BE) en Diana al-Hadid (VS). Ook is een reeks vroege portretten te zien van Joseph Kosuth (VS), één van de vaders van de conceptuele kunst. Daarnaast komt de Afro-Amerikaanse schilder Kehinde Wiley aan bod, alsook de Iraanse schilder Aydin Aghdashloo.

DE HEMEL IN EEN NOTENDOP. KUNST EN DEVOTIE IN HET BOURGONDISCHE TIJDPERK

01/10/2020 – 01/02/2021

Sint-Janshospitaal

In de Bourgondische periode (de 15de eeuw) nam de vraag naar ‘hulpmiddelen’ bij persoonlijk gebed en meditatie toe. Om daarin te voorzien werden allerhande exclusieve, technisch zeer verfijnde devotionalia gefabriceerd voor welstellende opdrachtgevers.

In totaal zijn ruim 100 objecten te zien, variërend van ivoren paneeltjes, edelsmeedkunst en handschriften, tot schilderijen op klein formaat en schitterende sculptuurtjes in buxushout.

Het laatmiddeleeuwse Sint-Janshospitaal biedt een ideale context om deze creaties te bewonderen.


BRUGGE, WERELDERFGOEDSTAD

Brugge is een stad die je recht in het hart treft. Een plek op mensenmaat, nooit helemaal te doorgronden. Groots geworden door haar geschiedenis en bekroond met het Unesco-label van werelderfgoedstad. Middeleeuws mysterieus, ongegeneerd bourgondisch en al eeuwenlang een wereldstad. www.visitbruges.be

Next article