Home » Happy 2020 » De toeristische trends voor 2020
Cultuur

De toeristische trends voor 2020

Na Antwerpen in 2018 met de barok en Brussel in 2019 met Bruegel, zal nu de as Gent-Brugge worden uitgespeeld.

Peter De Wilde

CEO

Toerisme Vlaanderen

De toeristische sector heeft op korte tijd enorme veranderingen ondergaan. De overgang naar het nieuwe jaar lijkt de ideale gelegenheid om bij de CEO van Toerisme Vlaanderen, Peter De Wilde, te polsen naar de nieuwste trends op toeristisch vlak én naar de manier waarop Vlaanderen daarop zal inspelen in 2020.

Tekst: Diederik Vandendriessche

Wat zijn op dit moment de belangrijkste toeristische tendensen in Vlaanderen?

“De mensen ontdekken stilaan opnieuw hun eigen land om er te fietsen, te wandelen of het werk van de Vlaamse meesters Rubens, Bruegel en Van Eyck te bewonderen. Sinds de schoolreizen waren vele Vlamingen de klassiekers uit het oog verloren. Via het fantastische programma van de Vlaamse Meesters wordt die weggedeemsterde kennis weer aangesneden én uitgebreid.”

En wat is voor de buitenlandse toerist belangrijk?

“De focus ligt op de kwaliteit en de authenticiteit van de beleving. Bezoekers merken dat Vlaanderen iets unieks te bieden heeft. Ik vat het altijd samen met de woorden ‘we under promise, but over deliver’. Bezoekers verwachten doorgaans weinig van Vlaanderen omdat ze het onvoldoende kennen, maar zijn altijd erg positief verrast als ze Vlaanderen ontdekken. De tevredenheidscijfers van toeristen over hun bezoek aan onze regio zijn ontzettend hoog. Dat zie je bijna nergens ter wereld.”


Na Antwerpen in 2018 met de barok en Brussel in 2019 met Bruegel, zal nu de as Gent-Brugge worden uitgespeeld.


“Wat mensen associëren met Vlaanderen, is vooral cultuur, erfgoed en het stedelijk decor. Maar de beleving van natuurwaarden is aan een sterke opmars bezig. Ook buitenlandse toeristen gaan steeds vaker op zoek naar plekken waar ze kunnen fietsen en wandelen. Het gaat dan vooral over de plaatsen waar men kan fietsen langs het water, in een vlakke omgeving. Dat wordt als heel inspirerend ervaren en vaak kan men daar ook veel erfgoed aantreffen.”

Hoe ziet het toerisme van de toekomst eruit?

Mensen worden zich bewust van het feit dat reizen een impact heeft op de omgeving. Als overheidsdienst moet Toerisme Vlaanderen aandacht hebben voor de balans tussen de bezoekers en de lokale bevolking. Toerisme moet voor ons een bijdrage leveren aan bloeiende gemeenschappen. De interesses van de bezoekers moeten matchen met de plekken en de bewoners. Tegelijkertijd willen we ook de kracht van toerisme benadrukken als een manier om andere culturen te leren kennen: toerisme zorgt voor een open blik op de wereld. Wie gastvrij ontvangen wordt, zal makkelijker geneigd zijn om anderen gastvrij te ontvangen.”

Waar kunnen we naar uitkijken in 2020?

Volgend jaar komt het laatste luik van de Vlaamse Meesters aan bod, met een hoofdrol voor Jan Van Eyck en de Vlaamse Primitieven. De as Gent-Brugge zal nu worden uitgespeeld, na Antwerpen in 2018 met de barok en Brussel in 2019 met Bruegel. Wat ook fantastisch wordt, zijn de World Choir Games in juli, een olympiade van 700 koren uit alle continenten. En de 50 beste chef-koks ter wereld komen naar Vlaanderen onder de noemer ‘Fifty Best Chefs’, waarmee we Vlaanderen als culinaire bestemming uitspelen. Ik begin nu al te watertanden!”

Next article