Home » Happy 2020 » Boeiende groepsreizen nu ook in beknopte formule
Cultuur

Boeiende groepsreizen nu ook in beknopte formule

Johan Smeuninx

Directeur

Davidsfonds Cultuurreizen

Een groepsreis maken boordevol cultuurhistorische én socio-economische hoogtepunten, maar niet veel tijd? Vanaf nu kan het!

Tekst: Joris Hendrickx

Smeuninx: “Sinds vijftien jaar organiseren we cultuurreizen die worden begeleid door deskundige reisleiders (vaak journalisten, professoren, historici…). Alles wordt tot in de puntjes geregeld en de deelnemers zijn voornamelijk hoger opgeleide 55-plussers met een interesse in cultuur.”

“Buiten de cultuur-historische duiding door onze reisleiders vinden in samenwerking met ‘Vlamingen in de Wereld’ ter plaatse ook heel wat ontmoetingen plaats met landgenoten die daar wonen. Vaak spreken we ook af met ambassadeurs en lokale kennissen van onze reisleiders.”

“Over deze reizen zijn de deelnemers altijd heel tevreden, waardoor velen achteraf opnieuw zo’n reis naar een andere bestemming boeken.”

Kortere reizen met ook socio-economische insteken

“Veel vijftigers hebben echter geen twee weken tijd om zo’n uitgebreide groepsreis te doen. Ze willen hetzelfde zien en beleven, maar dan op kortere tijd. Daarom hebben we ook een aanbod van kortere en intensere reizen gelanceerd waarbij we de belangrijkste cultuurhistorische hoogtepunten van een bestemming aandoen.”


Tijdens onze korte reis naar Egypte spreken we af mensen van de ambassade, maar hebben we ook contact met enkele mensen die aan de basis lagen van de revolutie op het Tahrirplein.


“Tegelijk vinden er bij deze korte reizen nóg meer ontmoetingen plaats en bevatten deze korte reizen ook meer socio-economische insteken. Zo bezoeken we de ambassade, het lokale FIT-agentschap, bedrijven, ngo’s, het parlement,… We ontmoeten er ook lokale beleidsmakers en ondernemers.”

Voorbeelden: Egypte en Scandinavië

“Tijdens onze korte reis naar Egypte spreken we af mensen van de ambassade, maar hebben we ook contact met enkele mensen die aan de basis lagen van de revolutie op het Tahrirplein. In plaats van vijftien tempels te bezoeken, selecteren we er drie. Onze reisleider heeft vijf jaar in Caïro gewoond en heeft er dus heel wat contacten. Hierdoor is het werkelijk een unieke Egyptereis.”

“Bij onze reis door Denemarken, Zweden en Noorwegen gaan we buiten het cultuur-historische ook dieper in op het Scandinavische model. Onze reisleider is ambassadeur geweest in Kopenhagen. Maar we bezoeken ook de huidige ambassadeur, naast mensen van ‘Vlamingen in de Wereld’ en ‘FIT’. Ook de Volvofabriek in het Zweedse Göteborg doen we aan. In Oslo hebben we bovenop de normale culturele bezoeken aandacht voor het beleid van Noorwegen waarbij ze de opbrengsten uit hun olie onderbrengen in fondsen die intussen meer rendement genereren dan de olie zelf.”

Next article