Home » Happy 2020 » Bake Off-winnares Jaline Vandromme kijkt uit naar de feestdagen
Feestdagen

Bake Off-winnares Jaline Vandromme kijkt uit naar de feestdagen

Jaline Vandromme, winnares Bake Off.

“Ik hou van de geuren en de sfeer van de kerstperiode”

Als winnares van Bake Off heeft Jaline Vandromme (18) uit Hasselt zich ruimschoots bewezen als de beste thuisbakker van Vlaanderen. Tijdens de feestdagen blijkt ze zich ook te ontpoppen tot een echte chef-kok. “Wanneer ik voor het kerstfeest voor mijn familie kook, verzorg ik het hele menu: van amuses tot de pralines bij de koffie. Alles moet tot in de puntjes kloppen.”

Tekst: Sandra Gasten – Foto’s: Kris Van Exel

“Ik ben verzot op Kerstmis”, verklapt Jaline ons. “Al sinds eind oktober staat de kerstboom in ons appartement. Een witte boom van drie meter met roze bollen en lichtjes in. Gezellig! Ik vind dit een zalige periode en hou van de typische geuren als kaneel en sinaasappels. Bovendien is het dé periode waarin er lekker wordt gegeten en de bakkers hoogdagen beleven.”

Je weet er intussen alles van, nu je stage doet bij meesterpatissier Herman Van Dender, een van de juryleden. Bevalt het werk je?

“Absoluut. Ik werk er vier dagen per week en sta elke dag om 4u ’s nachts op. Om op tijd in Brussel te raken, heb ik nog snel mijn rijbewijs gehaald. Ik leer in die professionele omgeving ontzettend veel bij. Het is wel wennen om met grote hoeveelheden aan de slag te gaan en het assortiment te leren kennen, maar ik kijk er elke ochtend naar uit om naar de patisserie te vertrekken.”

Je hebt je passie duidelijk gevonden. Toch heb je na je middelbaar eerst voor iets anders gekozen?

“In het middelbaar wou ik naar Hotelschool Ter Duinen in Koksijde gaan, maar dan moest ik op internaat en dat zag ik als 13-jarige niet zitten. Ook na het middelbaar zag ik me niet als professionele bakker aan de slag te gaan en dus heb ik voor kinesitherapie gekozen. Maar tijdens Bake Off begon het weer te kriebelen. Toen ik Herman vertelde dat ik patissier wou worden, heeft hij me een stageplaats aangeboden. Een unieke kans, want hij aanvaardt maar twee stagiairs per jaar.”

De overwinning heeft heel wat in gang gezet. Ben je blij met hoe je leven loopt?

“Het voorbije jaar was een rollercoaster, maar het is wel het leukste dat ik ooit heb gedaan. Mijn droom is uitgekomen. Zonder de bakwedstrijd zou ik nooit staan waar ik nu sta, ze heeft mijn leven veranderd. Ik heb er dan ook alles op alles voor gezet. Tijdens de wedstrijd bakte ik soms tot vier uur ’s nachts tot ik een bijna perfect product had. Het was een intense periode, maar ik wilde me achteraf niets kwalijk kunnen nemen.”


Onze boom staat al sinds eind oktober. Ik vind kerst een zalige periode en hou van de typische geuren als kaneel en sinaasappels.


Hoe ga je de komende feestdagen doorbrengen?

“We gaan met de familie elk jaar twee weken skiën en genieten daar van de wintersfeer, drinken een aperitiefje bij de haard en gaan lekker uiteten. Zalig! De après-ski hoeft voor mij niet, geef mij maar lekker eten: daar word ik pas gelukkig van. Ik verjaar ook in die periode, op 28 december. Omdat mijn grootouders niet meegaan, organiseren we na de reis een feestdiner voor vijftien mensen. Dat steek ik met mijn mama in elkaar. Van amuses tot voorgerechtje, sorbets, macarons en pralines: we maken het hele menu zelf klaar.”

Dat lijkt me een hele organisatie.

“Dagen vooraf zijn we bezig met de voorbereiding, zodat alles tot in de puntjes verzorgd is. Zelfs de bordschikking teken ik eerst uit. Vorig jaar kregen de gasten een achtgangenmenu. Het gaat dan om kleine gerechten met liefde en precisie klaargemaakt. Wat ik dit jaar ga maken? Dat zoek ik pas enkele weken voor de avond uit. Dit jaar denk ik aan een kerstbal uit mousse als dessert. Maar hoe die er zal uitzien, weet ik nog niet.”

Is dat bak- én kooktalent een familietrek die je hebt geërfd?

“Mijn mama houdt ook van bakken en koken. Toen ik klein was, stond ik naast haar in de keuken om allerlei lekkers te maken. Ze kookte altijd alles vers. En net als ik, hield ze niet van de traditionele gebakjes, zoals cupcakes, maar maakte ze eerder iets specialers zoals kaastaart. Ik heb de passie voor het bakken dus niet van vreemden. Maar vooral sinds ik samenwoon met mijn vriend, ben ik gaan experimenteren. Bijna elke dag maak ik iets nieuws klaar.”


Ik zou een kerststronk eerder een strakke uitstraling geven. Binnenin kan je experimenteren met een krokante biscuit en kleurige mousses met zoete en zure smaken. Bovenop kan je chocoladen figuren en spiegelglazuur gebruiken.


Is er een kerstgebak dat je in een nieuw jasje zou willen steken?

“Ik hou niet zo van klassieke kerstgebakken met veel tierlantijnjes. Zo zou ik een kerststronk eerder een strakke uitstraling geven. Binnenin kan je experimenteren met een krokante biscuit en kleurige mousses met zoete en zure smaken. Bovenop kan je chocoladen figuren en spiegelglazuur gebruiken. Hoe minder versieringen er aan de buitenzijde zitten, hoe mooier ik een gebak vind. Maar ieder moet tijdens de kerst vooral klaarmaken wat hij het liefst eet.”

2019 was al een hoogtepunt. Wat mag 2020 voor je brengen?  

“Ik laat alles op me afkomen. Hopelijk wordt het een even leuk jaar met veel uitdagingen. De eerste is het behalen van mijn patisseriediploma en het succesvol afronden van mijn stage in juni. En vaak lekker gaan eten met familie en vrienden hoort er ook zeker bij. Op termijn hoop ik nog stages te lopen bij buitenlandse patissiers, ervaring op te doen en ooit mijn zaak te openen. Maar dat is nog verre toekomstmuziek. Omdat ik zo’n perfectioniste ben, zal ook dan écht alles tot in de details moeten kloppen.”


Bekijk de ‘Bake Off Vlaanderen Kerstspecial’ op woensdag 18 december om 20.35 uur op VIER.

Next article